Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2020

Ακραία πόλωση στο πολιτικό σκηνικό από την υπόθεση Novartis

Στα άκρα οδηγείται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, με αφορμή την υπόθεση της Novartis.

¸êôáêôç óýãêëçóç ôçò ÏëïìÝëåéáò ôçò ÂïõëÞò ôùí ÅëëÞíùí ðñïêåéìÝíïõ íá áíáêïéíùèåß åðßóçìá, üðùò ðñïâëÝðåôáé áðü ôïí Êáíïíéóìü ôçò ÂïõëÞò, ç äéáâßâáóç ôçò äéêïãñáößáò ãéá ôçí õðüèåóç ôçò öáñìáêïâéïìç÷áíßáò Novartis Hellas ôçí Ôñßôç 5 Öåâñïõáñßïõ 2018. (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Στα άκρα οδηγείται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, με αφορμή την υπόθεση της Novartis. Το Μαξίμου ποντάρει πολλά στο συγκεκριμένο ζήτημα με στόχο να αλλάξει την ατζέντα, συσπειρώνοντας τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του αλλά και ένα επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στην ΝΔ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη. Από την άλλη πλευρά τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η Φώφη Γεννηματά που δείχνουν να βρίσκονται σε θέση άμυνας, αφήνουν να βγαίνει μπροστά ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στην δικογραφία της Novartis.

Σήμερα αναμένεται να υπάρξει νέα παρέμβαση για της Novartis, καθώς έχει συγκαλέσει για τις 11 το πρωί την συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου στην Βουλή.

Την ώρα που η ολομέλεια της βουλής άνοιγε εκτάκτως προκειμένου να υποδεχθεί μετά Βαΐων και κλάδων την δικογραφία της φαρμακοβιομηχανίας, μία άλλη υπόθεση έφτανε στο κοινοβούλιο που αφορά τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο και πρόκειται για το ζήτημα της προσπάθειας πώλησης στρατιωτικού υλικού στην Σαουδική Αραβία μέσω μεσάζοντα. Μία υπόθεση στην οποία θα επιχειρήσει να αναδείξει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Νέα παρέμβαση Τσίπρα

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν ως πρώτο στόχο να εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά το ζήτημα και να ακολουθήσουν την πεπατημένη της σκανδαλολογίας, επαναφέροντας μετά από καιρό το ζήτημα του ηθικού πλεονεκτήματος. Ο πρωθυπουργός που έκανε λόγο χθες από την Πάτρα ότι δεν μπορεί να υπάρξει πατριωτισμός της μίζας και της διαφθοράς, σήμερα αναμένεται να υπάρξει νέα παρέμβαση για της Novartis, καθώς έχει συγκαλέσει για τις 11 το πρωί την συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου στην Βουλή. Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να συντηρήσει το επίμαχο ζήτημα, την ώρα που θα έρχονται στο φως νέα στοιχεία από την δικογραφία στην δημοσιότητα.

Σύσκεψη στο Μοσχάτο

Από την άλλη πλευρά στην αξιωματική αντιπολίτευση κάνουν λόγο για «παρακράτος» καθώς θεωρούν πως η κυβέρνηση προσπαθεί να στήσει την υπόθεση δημιουργώντας ενόχους. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι ο τελευταίος μάρτυρας (ο τρίτος συνολικά) κατέθεσε ανήμερα του συλλαλητηρίου δηλαδή στις 4 Φεβρουαρίου και την επομένη μέρα ο φάκελος διαβιβάστηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης.  Ωστόσο στην σημερινή σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία του κόμματος υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, των δύο αντιπροέδρων, των στενών του συνεργατών αλλά και του Μάκη Βορίδη στον οποίο έχει πέσει το βάρος της δικογραφίας αναμένεται να αποφασιστεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Παράλληλα δεν αποκλείεται να υπάρξει παρέμβαση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος κατά χθεσινή ομιλία του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τελετής βράβευσης του 2ου διαγωνισμού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έκανε λόγο για τοξικότητα της πολιτικής ζωής. «Όταν η πολιτική ζωή του τόπου βουλιάζει στη σκανδαλολογία και στη λάσπη είναι δύσκολο να υπάρξει συναίνεση» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Στο στόχαστρο η δικαιοσύνη 

Ωστόσο το τοξικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί δημιουργεί ιδιαίτερους κινδύνους για την διάκριση των εξουσιών, καθώς η σφοδρή πολιτική σύγκρουση που μαίνεται έχει βάλει στο στόχαστρο της εκ νέου την δικαιοσύνη.

Η επίσκεψη Τζανακόπουλου στον Αρειο Πάγο και μέσα σε λίγες ώρες η διαβίβαση της δικογραφίας στον υπουργό Δικαιοσύνης, η διαρροή στοιχειών πριν ο φάκελος φτάσει στην βουλή, σε συνδυασμό με τους ισχυρισμούς της ΝΔ ότι οι τρεις μάρτυρες κατέθεσαν τις τελευταίες εβδομάδες δημιουργούν εύλογα ερωτήματα. Παράλληλα η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να μηνύσει τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλου αλλά και οι βαριές εκφράσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου εναντίον της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για «επανάληψη ως φάρσα του 1989» και για «βρεγμένα Pampers» έχει φέρει στα άκρα την πολιτική αντιπαράθεση.

 –Thetoc.gr 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.