Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021

Αλλάζουν όλα για εισφορές, συντάξεις χηρείας και οφειλές

Αλλάζουν όλα για εισφορές, συντάξεις χηρείας και οφειλές
eforiaΕπί τάπητος τίθενται εκ νέου βασικές διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου -ενάμισι έτος μετά την εφαρμογή τους- κυρίως λόγω των «αστοχιών» που προκάλεσαν στο τελικό παραγόμενο οικονομικό αποτέλεσμα, αλλά και λόγω των ασφαλιστικών αδικιών που δημιουργούν σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες.
Οι αλλαγές επικεντρώνονται στο σύστημα των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και επιστήμονες, ενώ επανασχεδιάζεται το καθεστώς συντάξεων θανάτου (χηρείας).
Επίσης επισπεύδεται η διαδικασία απονομής των εκκρεμών συντάξεων, προωθείται ο μηχανισμός ενιαίας είσπραξης εισφορών και φόρων από την Εφορία και βρίσκεται προ των πυλών η έκδοση ρύθμισης – σε πολλές δόσεις – των καθυστερούμενων οφειλών από εισφορές για το σύνολο των υφιστάμενων οφειλετών.
Η κυβέρνηση είναι σοβαρά προβληματισμένη από τα πρακτικά αποτελέσματα της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου και προχωρεί στο σταδιακό «ξήλωμά» του, ξεκινώντας τις αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές, θορυβημένη από τις επιπτώσεις που σήμανε η επιβολή υψηλών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και επιστήμονες.
Ωστόσο οποιαδήποτε ανατροπή επιχειρηθεί θα γίνει κατόπιν τεκμηριωμένης πρότασης, η οποία θα εμπεριέχει μέτρηση για τη διατήρηση της αναλογιστικής ισορροπίας του ασφαλιστικού συστήματος.

in.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.