Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021

Ανάρπαστος στη Ρωσία ο ελληνικός καπνός

Ανάρπαστος στη Ρωσία ο ελληνικός καπνός

Μεγάλη ζήτηση έχουν στη Ρωσία, τα ακατέργαστα ελληνικά καπνά. Μεγάλη η αύξηση των εξαγωγών το 2016.

anarpastos-o-ellinikos-kapnos-sti-rwsia.w_lTην πρώτη θέση, στη σύνθεση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία για το πρώτο εξάμηνο του έτους, με μερίδιο 8,4%, κατέλαβαν τα ακατέργαστα καπνά, με συνολική αξία 7 εκ. ευρώ κι έχοντας σημειώσει θεαματική αύξηση της τάξης του 70,5%.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Μόσχας που αφορά στα στοιχεία του διμέρους εμπορίου Ελλάδας και Ρωσίας για το πρώτο εξάμηνο του 2016, αλλά και στα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η πτωτική πορεία που κατέγραψε το διμερές εμπόριο Ελλάδας – Ρωσίας κατά το 2015, αν και παρουσίασε σημάδια επιβράδυνσης, συνεχίστηκε και κατά το α ́ εξάμηνο του 2016.

Ο όγκος εμπορίου μειώθηκε κατά 27% και ανήλθε σε 1,3 δισ. ευρώ, με τις ελληνικές εξαγωγές να διαμορφώνονται σε 84 εκ. ευρώ, μειωμένες κατά 15%, και τις εισαγωγές να ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά σχεδόν 28%. Το εμπορικό ισοζύγιο, παρά τη βελτίωσή του, παρέμεινε έντονα ελλειμματικό για τη χώρα μας.

Όσον αφορά στη σύνθεση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία, την πρώτη θέση, με μερίδιο 8,4%, κατέλαβαν τα ακατέργαστα καπνά, με συνολική αξία 7 εκ. ευρώ και έχοντας σημειώσει θεαματική αύξηση της τάξης του 70,5%. Ακολουθούν τα λάδια πετρελαίου με μερίδιο 8,1%, τα επιβατικά πλοία με 7,5%, τα ενδύματα από γούνα με μερίδιο 7,4%, τα οποία συνεχίζουν να παρουσιάζουν σημαντική μείωση 60%, και οι τηλεφωνικές συσκευές με μερίδιο 4,9%.
Από την πλευρά των εισαγωγών από τη Ρωσία, το συντριπτικό μερίδιο κατέχουν τα λάδια από πετρέλαιο ή από ασφαλτούχα ορυκτά (64,5%), και ακολουθούν το φυσικό αέριο (13%), και το αργίλιο σε ακατέργαστη μορφή (11,5%).

thetoc.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.