Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου, 2020

Ανασχηματισμός: Τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση- Aναβάθμιση του Αγρινιώτη Νίκου Παπαθανάση

Ανασχηματισμός: Τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση- Aναβάθμιση του Αγρινιώτη Νίκου Παπαθανάση

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε  τις λειτουργικές βελτιώσεις στο κυβερνητικό σχήμα, όπως χαρακτηρίζεται από την Κυβέρνηση  ή διαφορετικά τον ανασχηματισμό . Οι αλλαγές ήταν  περιορισμένες ενώ αναβαθμίζεται σε Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων ο  Αγρινιώτης  Νίκος Παπαθανάσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε:

-Την αναβάθμιση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, σε Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική.
-Την αναβάθμιση του (Αγρινιώτη) Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση, σε Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις -Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
-Την τοποθέτηση του κ. Παναγιώτη Τσακλόγου στη θέση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιου για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης.
-Την τοποθέτηση της κας Ζωής Ράπτη, βουλευτή Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, σε θέση Υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας.
-Την τοποθέτηση του κ. Νικόλαου Ταγαρά, βουλευτή Κορινθίας, στη θέση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Με τις αλλαγές αυτές όπως δήλωσε ο κ. Πέτσας επιδιώκεται:

-Η αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων κοινοτικών πόρων.
-Η ενίσχυση του κόσμου της εργασίας και του ασφαλιστικού συστήματος.
-Η οργανωτική ενίσχυση του Υπουργείου Υγείας.
-Η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των προκλήσεων της Κλιματικής Αλλαγής.

Η ορκωμοσία των νέων μελών της Κυβέρνησης, θα πραγματοποιηθεί αύριο στη μία το μεσημέρι, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σχολίαζαν μετά την ανακοίνωση των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα:
1. Ύστερα από έναν χρόνο έντονης και αποδοτικής λειτουργίας -διάστημα μεστό από κρίσιμα γεγονότα και αδιαμφισβήτητες εθνικές επιτυχίες- ο Πρωθυπουργός προχώρησε στη συμπλήρωση ορισμένων κενών στο κυβερνητικό σχήμα το οποίο παραμένει σταθερό ως προς τον αριθμό και την πολιτική του κατεύθυνση.

2. Ταυτόχρονα, παρακολουθώντας τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της συγκυρίας, η κυβέρνηση τονίζει – και σε επίπεδο διάταξης – το ειδικό ενδιαφέρον της σε τομείς που αφορούν το παρόν και το μέλλον: Οικονομία, Ανάπτυξη, Υγεία, Εργασία και Περιβάλλον. Εκεί εντοπίζονται οι λειτουργικές βελτιώσεις που αποφασίστηκαν.

3. Έκφραση των παραπάνω επιλογών αποτελούν: – Η αναβάθμιση των υφυπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης σε αναπληρωτές υπουργούς. – Η κάλυψη των κενών θέσεων υφυπουργού στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εργασίας. – Η ενίσχυση του υπουργείου Υγείας με έναν ακόμη υφυπουργό.

4. Οι λόγοι των πρωτοβουλιών είναι προφανείς: Η αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων κοινοτικών πόρων δίνουν ισχυρό ρόλο στα χαρτοφυλάκια Οικονομικών και Ανάπτυξης. Όπως και η υγειονομική κρίση, ταυτόχρονα με το σχέδιο για ένα νέο ΕΣΥ, οδηγούν στην οργανωτική τόνωση του υπουργείου Υγείας. Ενώ είναι σαφές πως δεν θα μπορούσε να μην συμπληρωθεί το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας, όταν κυβερνητική προτεραιότητα ήταν και είναι η Απασχόληση κι οι νέες θέσεις εργασίας.

5. Σε ό,τι αφορά τον χαρακτήρα αυτών των βελτιωτικών κινήσεων, είναι σαφές ότι και σε αυτήν την περίπτωση αποτυπώνεται η πάγια αντίληψη του Κυριάκου Μητσοτάκη: Επιλογές προσώπων από τη Βουλή και από την κοινωνία. Διαφορετικών ηλικιών και εμπειρίας. Και με γνώμονα τις ικανότητες και τη διάθεση για προσφορά, ανεξάρτητα από ιδεολογικές καταβολές.

6. Οι δυνάμεις αναδιατάσσονται, λοιπόν, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες. Άλλωστε τέτοιου τύπου οργανωτικές αναδιατάξεις στην κυβέρνηση έγιναν και κατά το παρελθόν, είτε με την συγκρότηση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, είτε με τον ορισμό υφυπουργού Άμυνας με ειδικές αρμοδιότητες.

7. Πρόκειται για βελτιωτική αναπροσαρμογή ενός ήδη επιτυχημένου κυβερνητικού σχήματος. Πρόκειται για έμπρακτη απόδειξη της ευελιξίας που χαρακτηρίζει τον Πρωθυπουργό που αναδιατάσσει την κυβερνητική ομάδα για να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/live-anashimatismos-nea-prosopa-kybernisi-poioi-anabathmistikan

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Κουλης Χρυσος Fan Club

    Τι ανασχηματισμος? απλα “αναβαθμισε” μερικους να περνουν μεγαλυτερο μισθο.Η ανεργια καλπαζει και ο κουλης βολευει τους δικους του παλι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.