Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2020

Ανοιχτός σε αλλαγές στον Κλεισθένη, ο Σκουρλέτης

skourletis-kede-enpeΑνοιχτός στον διάλογο για συγκεκριμένες αλλαγές στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, κατά την ομιλία του στο κοινό συνέδριο της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιείται σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο κ. Σκουρλέτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στις προτεινόμενες αλλαγές του εκλογικού συστήματος, πάντα στη βάση της απλής αναλογικής. Αλλαγές όπως η κατάργηση της δεύτερης Κυριακής.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχει διαφωνία για το θέμα της απλής αναλογικής και ότι δεν χωρούν συμψηφισμοί. Ή τη δεχόμαστε, είπε, ή λέμε στους πολίτες ότι μπορούν να ψηφίσουν άσπρο και βγαίνει μαύρο.

Ωστόσο είπε, «πιστεύω ότι πρέπει να ανοίξουμε παράθυρο σε συγκλίσεις και συνθέσεις», «αν θέλετε ένα μόνο γύρο, να το δούμε, αν δεν θέλετε δεύτερο γύρο καταθέστε πρόταση, εδώ είμαστε, ο διάλογος είναι ανοικτός» είπε συμπληρώνοντας ότι «η απλή αναλογική θα αποτελέσει την άνοιξη για την τοπική αυτοδιοίκηση».

Ανοικτός εμφανίστηκε ο κ. Σκουρλέτης και σε τροποποιήσεις που αφορούν την ενδοπεριφερειακή δυνατότητα του ενός σταυρού, ενώ μίλησε και για ενδεχόμενη αύξηση του ορίου στον αριθμό των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια.

Ο υπουργός προανήγγειλε, επίσης, αλλαγές και στη διάταξη για την ένταξη του Πρασίνου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων εάν αυτό δεν ωφελεί τους περιφερειακούς δήμους. Σημειώνοντας ότι «υπάρχει χώρος για κάθε δημιουργική πρόταση».

Ο κ. Σκουρλέτης άφησε επίσης αιχμές για ορισμένους αιρετούς ότι συμπαρατάσσονται με τη ΝΔ για να προωθήσουν προσωπικές φιλοδοξίες.

«Περίσσεψαν οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί και ο μηδενισμός» είπε, μήπως, αναρωτήθηκε για να δημιουργηθεί τεχνητή πόλωση, από ορισμένους αιρετούς, όχι από όλους.

«Κάποιες φωνές», είπε, «περισσότερο θυμίζουν μια προσπάθεια να συμπαραταχθεί η αυτοδιοίκηση στο πλάι αντιπολιτευτικής λογικής και όχι να αρθρώσει τον δικό της αυτόνομο λόγο και αυτό είναι λυπηρό και την προσβάλλει. Δεν είναι αυτός ο ρόλος της, δεν είναι παρακολούθημα είτε προσωπικών στρατηγικών, ούτε στρατηγικών που αναφέρονται στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο». Σημείωσε, επίσης, ότι «κάποιοι κολακεύτηκαν από την παρέμβαση στο προηγούμενο κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ του Μάκη Βορίδη, ο οποίος θέλησε να σας βλέπει περισσότερο ή λιγότερο κοντά στη ΝΔ. Αλλά αυτή είναι μια λογική που πάει να καλουπώσει την αυτοδιοίκηση να την σπρώξει μέσα σε στενά κομματικά πλαίσια ακριβώς για να υπηρετήσει κάποιες άλλες προτεραιότητες που δεν έχουν σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και τελικά κάνουν κακό στην αυτοδιοίκηση».

Απαντώντας στην αρνητική κριτική έναντι του νομοσχεδίου, ο ίδιος έκανε λόγο για ισοπεδωτικές προσεγγίσεις, υπογραμμίζοντας ότι δεν βρέθηκαν θετικά λόγια για σειρά πρωτοβουλιών του υπουργείου και γενικότερα της κυβέρνησης. Ανέφερε ενδεικτικά τα επενδυτικά προγράμματα «ΦιλόΔημος Ι και ΙΙ», την οικονομική ενίσχυση των μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων για δεύτερη συνεχή χρονιά, την επιμήκυνση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας και την βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε αυτό, τη λειτουργία του Μητρώου Πολιτών, την εφαρμογή του προγράμματος ΑΚΣΙΑ, την προγραμματική σύμβαση για την απλοποίηση διαδικασιών στους ΟΤΑ, τη χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, τους επενδυτικούς πόρους στις περιφέρειες, την πραγματοποίηση των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων κ.λπ.

Αναφερόμενος στον πρόσφατο διαγωνισμό για 8.166 θέσεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε σε οξύ ύφος ότι υπάρχουν δήμαρχοι που δεν δέχονται να προσλάβουν τους επιτυχόντες στους προσωρινούς πίνακες, αναμένοντας τα οριστικά αποτελέσματα και ταυτόχρονα «για να κάνουν τους καλούς» συνεχίζουν να απασχολούν τους συμβασιούχους. Αυτό, όπως είπε, είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο με σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος οι εργαζόμενοι αυτοί να παραμείνουν απλήρωτοι.

http://www.airetos.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.