Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2020

Ανησυχία για το μέλλον των πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου εκφράζει η Β’ ΕΛΜΕ

geg-panepistimio-katalipsi1
«Μετά τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας κ.Γαβρόγλου για τη νέα χωροταξία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα πανεπιστημιακά τμήματα που λειτουργούν στην πόλη του Αγρινίου, το ΔΣ της Β’ΕΛΜΕ, εκφράζει για μια ακόμη φορά την ανησυχία του σε πολλά επίπεδα σχετικά με το μέλλον τους». Αυτό υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της Β’ ΕΛΜΕ στην οποία αναφέρονται και τα εξής:

«Μεγάλη σίγουρα είναι η ευθύνη που έχει η πολιτεία, μιας και δεν έχει υποστηρίξει έμπρακτα το τριακονταετές εγχείρημα από την αρχή του. Όμως πέρα από την ευθύνη της πολιτείας, δυστυχώς το θέμα έρχεται στο προσκήνιο σχεδόν πάντα με αρνητικές αναφορές. Αυτό σημαίνει ότι προσπάθεια γίνεται συνήθως για να συντηρηθεί μια κατάσταση δεκαετιών και όχι για να αναπτυχθεί το απαραίτητο ακαδημαϊκό περιβάλλον και να «ριζώσει» μια αυτόνομη σχολή στην πόλη του Αγρίνιου. Οι μαξιμαλιστικοί στόχοι και η υπερεκτίμηση κάθε φορά της πολιτικής, εκπαιδευτικής και οικονομικοκοινωνικής συγκυρίας, χωρίς ένα ρεαλιστικό υπόβαθρο και μία συνέχεια είναι απίθανο να έχουν κάποιο αποτέλεσμα.

Το εγχείρημα άλλων Πανεπιστημίων π.χ. Κρήτης, Θράκης, Αιγαίου, που έχουν τις σχολές τους μοιρασμένες σε δύο ή και περισσότερες πόλεις. Ένας τέτοιος χωροταξικός σχεδιασμός θα έπρεπε να ισχύει και στην περίπτωση της Δυτικής Ελλάδας αν θεωρείται πλέον ενιαία περιφέρεια, όπου το Αγρίνιο σε μια αναλογικά ισόρροπη κατανομή των σχολών, δικαιούται αυτόνομη σχολή με τα ανάλογα τμήματα, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του νομού.

Τέλος είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι ο νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι από τους οικονομικά πιο υποβαθμισμένους της χώρας και με σημαντική μείωση πληθυσμού. Συνεπώς η παρουσία Αυτόνομης Πανεπιστημιακής Σχολής, μπορεί και πρέπει να αναχαιτίσει την απομάκρυνση των νέων από τον τόπο κατοικίας τους. Θα πρέπει λοιπόν ένα νέο μορφωτικό κίνημα, να διεκδικεί αυτό το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα να είναι μοχλός ανάπτυξης της περιοχής και φάρος πολιτισμού».

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Νίκος Γεννηματάς

    Κανείς δεν είπε το Αγρίνιο να μην έχει τμήματα , γιατί όντως η Αιτωλοακαρνανία όπως και η Ηλεία,είναι πολύ αδικημένοι νομοί σε πολλά θέματα. Το ζήτημα είναι κάθε τι που γίνεται να γίνεται και σωστά. Στο Αγρίνιο ΔΕΝ έγινε,και είναι λογικό τα τμήματα να ζητούν οριστική μετακίνηση τους μετά απο την τραυματική εμπειρία του “Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας” . Σανό τρώνε όλοι οι πολίτες του Αγρινίου και μάζι τους έτρωγαν και οι φοιτητές των τμημάτων, με την πολύ σημαντική διαφορά ότι οι φοιτητές έχουν ξυπνήσει πολύ καιρό τώρα μετά απο άπειρες υποσχέσεις και κοροϊδία, και ζητούν να μπεί τέλος στην εκμετάλλευση τους.
    Αν γίνει πανεπιστήμιο ποτέ στο Αγρίνιο θα γίνει μόνο με έναν τρόπο. Απο το μηδέν, και με σωστά θεμέλια. Αρχικά ίσως με μία σχολή που θα έχει έναν χαρακτηριστικό πυρήνα,και στην πορεία αν τα πράγματα πάνε καλά η προσπάθεια αυτή θα μεγαλώσει, με τους φοιτητές του τμήματος αυτού να είναι κερδισμένοι απο τις καλές συνθήκες,αλλά κερδισμένη θα είναι και η ιδια η πόλη η οποία πλέον θα παρέχει καλές υποδομές και υπηρεσίες στον ακαδημαϊκό τομέα.
    Τα πάντα ξεκινάνε με μικρά και σταθερά βήματα. Η σημερινή κατάσταση είναι χαμένη, και αδίκως παλεύουν οι διάφοροι παράγοντες να το σώσουν. Καλό είναι να κοιτάμε όχι μόνο το συμφέρον μας όταν κλαίνε οι σειρήνες ενός προβλήματος,αλλά να κοιτάξουμε και τις ανάγκες των παιδιών μας για ένα καλύτερο μέλλον ,και αυτό το μέλλον είναι στην Πάτρα για τα τωρινά τμήματα και φοιτητές , οι οποίοι είναι και δικά μας παιδιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.