Αβέβαια φέρεται να είναι η υλοποίηση του έργου της ενεργειακής κοινότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης να επικρίνεται από πολλές πλευρές. Το ζήτημα που τέθηκε στη Βουλή με Ερωτήσεις βουλευτών απασχόλησε και την πρόσφατη συνεδρίαση λογοδοσίας της περιφερειακής αρχής. Ανησυχία ιδιαίτερη επικρατεί στους κόλπους των ΤΟΕΒ οι πρόεδροι των οποίων ζήτησαν τη σύγκληση το έργο της Δυτικής Ελλάδας θα φτιαχτεί από το πρόγραμμα «Απόλλων»της ενεργειακής κοινότητας κάτι που φέρεται να αποδέχθηκε ο περιφερειάρχης.
Οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ Μεσολογγίου, Κατοχής, Λεσινίου και Φυτειών χαρακτηρίζουν επιβεβλημένη τη Γενική Συνέλευση, «προκειμένου να συζητηθούν θέματα και να παρθούν αποφάσεις σχετικά με το μέλλον του μεγάλου αυτού εγχειρήματος της κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου στο PILOT – POLDER».
Το εν λόγω φωτοβολταϊκό πάρκο αποτέλεσε εμβληματική πρωτοβουλία της περιφερειακής αρχής που έτρεξε τις διαδικασίες για το καινοτόμου αυτό ενεργειακό έργο με σκοπό να ελαφρύνει τα κόστη σε Περιφέρεια, Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων και Δήμους καθώς και σε χιλιάδες συμπολίτες. Η τροπολογία για το αγροτικό ρεύμα και το σχέδιο «Απόλλων» ωστόσο επικρίνονται από την αντιπολίτευση πως ουσιαστικά βάζει τέλος σε αυτού του είδους της ενεργειακές κοινότητες.
Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μίλτος Ζαμπάρας υποστήριξε πως « με μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις και υπουργικές αποφάσεις, αφαιρέθηκαν οι προτεραιότητες των Ενεργειακών Κοινοτήτων στους όρους σύνδεσης, τις οδήγησαν σε διαγωνιστικές διαδικασίες με ασφυκτικές προθεσμίες και τους δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στην συνεργασία τους με τον ΔΕΔΔΗΕ».
Σύμφωνα με τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χριστίνα Σταρακά «στη Δυτική Ελλάδα οι αγρότες μας μέσω των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων έχουν τη λύση έτοιμη για πραγματικά φθηνό αγροτικό ρεύμα, περιμένοντας χρόνια τους όρους σύνδεσης του έργου τους, αυτό της ενεργειακής κοινότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Η τροπολογία του Υπουργού καταδίκασε το έργο μιας και μοίρασε τον ελεύθερο ηλεκτρικό χώρο σε έργα που εξυπηρετούν ιδιωτικό και όχι δημόσιο συμφέρον».
Σύμφωνα με τη βουλευτή, «αναγκάζονται τα μέλη της Περιφέρειας με το σχέδιο «Απόλλων» (ΟΤΑ ,ΔΕΥΑ, ΤΟΕΒ,ΓΟΕΒ) να σταματήσουν και να διαλύσουν τις ενεργειακές τους κοινότητες, ακυρώνοντας την τριετή υπερπροσπάθειά τους για δωρεάν ενέργεια, για να αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια από αντίστοιχα έργα ιδιωτικά σε δήθεν προνομιακές τιμές με διμερείς συμβάσεις…». «Ζητούν από τους ιδιοκτήτες (ΟΤΑ, ΤΟΕΒ, ΔΕΥΑ) να αφήσουν το σπίτι τους που είναι το έργο τους στο polder στο Μεσολόγγι και να πάνε στο «ενοίκιο» πληρώνοντας ενοίκιο σε ιδιωτικά έργα», είπε.
Πρόεδρος ΤΟΕΒ Μεσολογγίου: «με τα ισχύοντα δεδομένα το πάρκο πάει στις καλένδες»
Μιλώντας στο agrinionews.gr o πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσολογγίου Κώστας Καραδήμας ανέφερε πως «με τα ισχύοντα δεδομένα το πάρκο πάει στις καλένδες. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τα δέοντα ώστε να μην το επιτρέψουμε να συμβεί. Άλλα μας λέει ο κ. Σκυλακάκης, άλλα μας λέει η κ. Σδούκου. Αντιλαμβανόμαστε ότι η Περιφέρεια από μεριάς της πέφτει σε τοίχο και ότι θα πρέπει να “σπάσει αυγά”. Προκαλέσαμε ως κοινότητα Τ1 μία σύσκεψη και αποφασίσαμε να ζητήσουμε γενική συνέλευση για να δούμε τι γίνεται. Μέχρι την 1η Απριλίου η Γ.Σ. θα γίνει και αν δεν δοθεί πολιτική λύση θα κινηθούμε νομικά εναντίον της κ. Σδούκου, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ για διαφυγόντα κέρδη».
Σύμφωνα εξάλλου με τον κ. Καραδήμα «πρέπει να εξασφαλίσουμε ρεύμα, γιατί ρεύμα δεν έχουμε. Τον Ιούλιο οι αγρότες δεν εισπράττουν. Πώς θα αποπληρώσουν οφειλές; Πώς εμείς θα πάμε στην ΔΕΗ που είναι πλέον εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων να κάνουμε ρυθμίσεις 120 δόσεων; Γίνεται να πληρώσουμε 925.000 ευρώ με μία; Λέει η κ. Σδούκου ότι θα φτιάξει το πρόγραμμα “Απόλλων”. Εμείς δεν είμαστε ούτε με τον Απόλλωνα Αθηνών, ούτε με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Ρεύμα θέλουμε. Θα σταματήσουμε δηλαδή την αξιοποίηση ενός έργου σε 1.300 στρέμματα, αξίας 5 εκ. ευρώ για να επωφεληθούν αυτοί που κ. Καραμανλής είχε χαρακτηρίσει «νταβατζήδες»; Πρόκειται για ένα σημαντικό εγχείρημα που ξεπέρασε πάνω από 3 χρόνια γραφειοκρατείας για να έρθει τώρα η κ. Σδούκου με τον “Απόλλωνα” να βάλει φρένο. Ήδη από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ τα ενεργειακά σηκώνονται ψηλά. Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε μέχρι τέλους, ακόμη και δικαστικά αν χρειαστεί. Έχουμε ήδη μιλήσει με νομικό γραφείο των Αθηνών με ειδίκευση στα ενεργειακά. Στο πρόγραμμα αυτό με τις συνθήκες που διαμορφώνει θα δείτε ότι δεν θα έχει καμία συμμετοχή, από καμία κοινότητα».
Σδούκου: το έργο της Δυτικής Ελλάδας θα φτιαχτεί από το πρόγραμμα «Απόλλων»
Από την πλευρά της η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου απαντώντας στον βουλευτή Μίλτο Ζαμπάρα έκανε λόγο για «εσφαλμένη εντύπωση ότι οι ενεργειακές κοινότητες είναι στο περιθώριο από την Κυβέρνηση».
«Για το συγκεκριμένο έργο έχω πολύ προσωπική άποψη και δίνω συγχαρητήρια στον ίδιο τον Περιφερειάρχη και όλους όσους συνέλαβαν την ιδέα για να ικανοποιηθούν οι φορείς που αναφέρατε. Δεν περίμενα να μάθω σήμερα για την συγκεκριμένη ενεργειακή κοινότητα, την κουβεντιάζω πολύ καιρό. Είναι ένα από τα πολύ πετυχημένα παραδείγματα ενεργειακής κοινότητας και που θέλουμε να βοηθήσουμε για να υλοποιηθούν» .
Σύμφωνα με την υφυπουργό «το έργο της Δυτικής Ελλάδας θα φτιαχτεί από το πρόγραμμα «Απόλλων» που δεν θα ικανοποιήσει μόνο την Δυτική Ελλάδα αλλά όλες τις περιφέρειες της χώρας. Μιλάμε για άλλο επίπεδο εξυπηρέτησης των ενεργειακών κοινοτήτων. Μιλάμε για 332 Δήμους, 127.000 δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου Α, 9.500 παροχές ΔΕΥΑ και πάνω από 3.500 παροχές ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ σε όλη την Ελλάδα. Στόχος να μειώσουμε το κόστος ενέργειας. Σημείο κλειδί είναι ότι δεν χρειάζεται αυτές οι κοινότητες να ωριμάσουν και να αδειοδοτήσουν έργο από το μηδέν για να πάρουν όρους σύνδεσης».
Τι προβλέπει η τροπολογία για το αγροτικό ρεύμα
Κατατέθηκε, την Πέμπτη (14/3), στη Βουλή τροπολογία που αφορά στη ρύθμιση μείωσης του κόστους ρεύματος για τους αγρότες και για την ενεργοβόρο βιομηχανία, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρο Σκυλακάκη.
Με αυτή θα δίνεται προτεραιότητα σε αγρότες και βιομηχανία για διμερείς συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο της εκπλήρωσης από την κυβέρνηση των υποχρεώσεών της απέναντι τους και της επιλογής να προφυλάσσει την ανταγωνιστικότητα της ενεργοβόρου βιομηχανίας. Πιο συγκεκριμένα με τροπολογία παρέχεται η δυνατότητα σε κατόχους αγροτικών τιμολογίων να συνάψουν μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές τιμές ρεύματος.
Ταυτόχρονα, υλοποιείται η δέσμευση της κυβέρνησης για ευνοϊκή ρύθμιση των αγροτικών οφειλών σε παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος με μακροχρόνια περίοδο αποπληρωμής (δεκαετή) και μηδενικό επιτόκιο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι τιμές για το αγροτικό ρεύμα, διαμορφώνονται ως εξής:
Για τα πρώτα 2 χρόνια:
Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα
Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα
Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα
Για τα υπόλοιπα 8 έτη για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.
Ό υπουργός χαρακτηρίζοντάς την ως απολύτως αναγκαία για την παραγωγική ικανότητα της χώρας, κατά τα επόμενα χρόνια, περιέγραψε, αναλυτικά, τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι αγρότες που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1/4/2024.
Στα σημαντικότερα εξ’ αυτών συμπεριλαμβάνεται η εξασφάλιση χαμηλότερων τιμών ρεύματος, μεσομακροπρόθεσμα, για τους αγρότες και η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους.
1 Σχόλιο
Ζητώ η ΝΔ