Πέμπτη, 13 Μαΐου, 2021

Αντιπαράθεσης συνέχεια με Περιφερειακό και Κατσιφάρα στο Αγρίνιο

Αντιπαράθεσης συνέχεια με Περιφερειακό και Κατσιφάρα στο Αγρίνιο

για τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας της διπλής σύνδεσης της Λευκάδας

perifereiako symvoulio (1)Την τοπική πολιτική –αυτοδιοικητική ατζέντα θα συνεχίσει να απασχολεί τις επόμενες ημέρες η υπογραφή της ένταξης στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», του έργου κατασκευής και αναβάθμισης του εθνικού οδικού δικτύου που ενώνει την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας με τη Λευκάδα, σε δύο σημεία, από Βόνιτσα προς Λευκάδα και από Άκτιο προς Άγιο Νικόλαο.
Συγκεκριμένα, έχουν προκληθεί σοβαρές αντιδράσεις όχι για τη σκοπιμότητα της κατασκευής του εν λόγω οδικού δικτύου, για την οποία κανείς δεν διαφωνεί, αλλά για την επιλογή της περιφερειακής αρχής και του Απόστολου Κατσιφάρα να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του δρόμου απαλλάσσοντας έτσι την Κυβέρνηση από τη δική της υποχρέωση. Είναι σαφές πως πρόκειται για μια απόφαση με πολλές παραμέτρους που επιδέχεται πολλές ερμηνείες.
Μια ερμηνεία άπτεται της παραπολιτικής συζήτησης και κάνει λόγο για διαύλους Κατσιφάρα με την Κυβέρνηση με μελλοντικές στοχεύσεις. Κοινώς, ΣΥΡΙΖΑ και Κατσιφάρας έχουν αποκτήσει καλή χημεία και αυτό θα φανεί στις αυτοδιοικητικές διεργασίες του μέλλοντος.
Εν προκειμένω, οι Γερμανοί της Frapport που ανέλαβαν το αεροδρόμιο του Ακτίου απαιτούν- και καλά κάνουν- τον εκσυγχρονισμό των οδικών αξόνων της περιοχής. Η Κυβέρνηση αδυνατεί προς το παρόν και από τη δύσκολη θέση τη βγάζει ο Κατσιφάρας…
Αυτό το σενάριο είναι υποθετικό. Το βέβαιο όμως είναι πως για το έργο αυτό δεσμεύεται πάνω από το 1/3 του προϋπολογισμού του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας για τους δρόμους. Την ώρα που οι ανάγκες για το οδικό δίκτυο της Αιτωλοακαρνανίας σε άλλα σημεία θεωρούνται πλέον επιτακτικές. Για παράδειγμα η σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό για την οποία παραμένει το καυτό πρόβλημα της χρηματοδότησης παρά τα μέχρι τώρα ευχολόγια.
Αυτό ήταν το νόημα της χθεσινής συνέντευξης Τύπου του δημάρχου Αγρινίου και προέδρου της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας Γιώργου Παπαναστασίου. Από μια συνέντευξη που πιθανώς έστειλε λάθος μήνυμα προς Βόνιτσα μεριά. Ο Παπαναστασίου δεν διαφωνεί με την αναγκαιότητα του εν λόγω έργου, διαφωνεί με τη χρηματοδότηση του από την Περιφέρεια αντί της Κυβέρνησης.Ήδή πάντως με ανακοίνωση του ο δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας Γ.Αποστολάκης τον κατηγορεί για «θεσμικό ατόπημα» και «κοντόφθαλμη παλαιοκομματική κατανάλωση».
Το θέμα λοιπόν θα απασχολήσει την τοπική ατζέντα και τις επόμενες ημέρες. Σήμερα συνεδριάζει στην Πάτρα το Περιφερειακό Συμβούλιο και αναμένεται η αντιπολίτευση του Ανδρέα Κατσανιώτη να ζητήσει προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την υπόθεση. Σκοπεύει να καλέσει τον Κατσιφάρα να εξηγήσει ποια είναι τα κριτήρια του στην κατανομή των πόρων του εν λόγω προγράμματος.
Αναμένεται το πως θα διαχειριστεί το αίτημα ο Περιφερειάρχης. Ωστόσο ο Κατσιφάρας αναμένεται και στο Αγρίνιο, αύριο Τρίτη για να παραχωρήσει και αυτός συνέντευξη Τύπου για να δώσει απαντήσεις στον δήμαρχο Αγρινίου.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. jem

    Κύριε Κατσιφάρα,
    Δεν μπορείς εσύ με το έτσι θέλω να δίνεις το 12% του ΠΕΠ Δυτικής ελλάδας για δύο Κομάτια δρόμου που ππέπει να χρηματοδοτηθούν από το κεντρικό Πρόγραμμα. Και ποιός είσαι έσύ πού αποφάσισες με μία μονοκονδυλιά για αυτό;
    Το περιφερειακό συμβούλιο τί λέει; Εκτός αυτού αφήστε τα παραμύθια οι Γερμανοί απαιτουν (Φραπορτ). Είσαι πέρα για πέρα παράνομος το ΠΕΠ δεν προβλέπει να διατεθούν τόσα κονδύλια για δρόμους. Π΄ροσεχε μην μείνεις μετέωρος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.