Τρίτη, 26 Μαΐου, 2020

Η Αντωνία Τουρλίδα με τον Κ. Σπηλιόπουλο: “Έχουν μπει οι βάσεις για την ανατροπή στην Περιφέρεια”

H Αντωνία Τουρλίδα, υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος (Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας) με τον Κώστα Σπηλιόπουλο, εξηγεί στη συνέντευξη που ακολουθεί για την απόφαση που πήρε να εμπλακεί με τον δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης.

“Το να προτείνουμε ιδέες,αλλά να αρνούμαστε να συμμετέχουμε στην υλοποίηση τους,θα ήταν ασυνέπεια”, δηλώνει χαρακτηριστικά , παραθέτοντας παράλληλα τα σημεία εκείνα που κατά τη γνώμη της η υποψηφιότητα του κ. Σπηλιόπουλου, υπερτερεί σε σχέση με τις άλλες, έχοντας συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Η υποψήφια με καταγωγή από τον Βάλτο, αναφέρεται ακόμη στα βασικα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η δυτική Ελλάδα και η Αιτωλοακαρνανία ειδικότερα, όπως η ανεργία, η φτώχεια, οι υποδομές κλπ.

“Αγωνιώ για όσα διαδραματίζονται τα τελευταία χρόνια εις βάρος όλων μας και θέλω να συμβάλλω στην επίλυση αυτών” δηλώνει ακόμη, δεσμευόμενη πως θα διεκδικεί, εφόσον εκλεγεί, ενεργά και δυναμικά με τις συνεχείς οχλήσεις μου τους αρμόδιους, για την επίλυση των προβλημάτων της Περιφέρειας.

Είναι η πρώτη σας παρουσία στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Έχω ασχοληθεί στο παρελθόν με τον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης,άρα έχω πάρει το βάπτισμα του πυρός θα έλεγα στην έκθεση απέναντι στους ψηφοφόρους .
Είναι όμως αλήθεια,ότι για πρώτη φορά εκτίθεμαι στο δεύτερο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Για ποιους λόγους αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα κοινά;

Στην ερώτηση σας, έχω μια πολύ απλή απάντηση. Διότι πλέον δεν μπορούμε να κρυβόμαστε και να κάνουμε κριτική εκ του ασφαλούς.Το συμφέρον μας είναι κοινό.Αυτό ίσχυε πάντα! Δεν υπάρχει ατομικό συμφέρον.

Το ατομικό συμφέρον είναι μια επιφανειακή πολυτέλεια που έρχεται σε αντίθεση με το κοινωνικό.Ουσιαστικά είναι ανόητο να ισχυριζόμαστε ότι θα έπρεπε σαν έννοια να υπάρχει το ατομικό συμφέρον.

Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι αισθάνεται άνετα μέσα σε μια άρρωστη και δηλητηριασμένη κοινωνία;

Μόνο που μέχρι πρότινος,είχαμε την πολυτέλεια λόγω της άναρχης δόμησης της κοινωνίας,της ομογενοποίησης των τάξεων και της χαμηλής κριτικής ικανότητας του λαού,να αγνοούμε τα αυτονόητα.

Δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να βάζουμε το «εγώ» μας πάνω από το «εμείς».

Αδυνατούμε να συμφωνήσουμε στα αυτονόητα που υπαγορεύονται από αυτό το κοινό συμφέρον.Αποφάσισα να εμπλακώ για να είμαι συνεπής με όσα πιστεύω.Όπως προείπα το να ασκούμε κριτική, χωρίς να προτείνουμε λύσεις, είναι άτοπο .Το να προτείνουμε ιδέες,αλλά να αρνούμαστε να συμμετέχουμε στην υλοποίηση τους,θα ήταν ασυνέπεια! Με διακατέχει ένα αίσθημα συνέπειας απέναντι στην κοινωνία και τους συνανθρώπους μου.

Η κριτική εκ του ασφαλούς και η αποχή του πολίτη είναι ασυνέπεια και υποκρισία.

Γιατί με Κώστα Σπηλιοπουλο; Οι Αιτωλαοακαρνάνες σε τι μπορούν να προσδοκούν με Περιφερειάρχη τον Κώστα Σπηλιόπουλο;

Δεν είναι μόνο τα πρόσωπα, οι ατομικές μονάδες παραγωγής ιδεών και προτάσεων, αν θέλετε και λύσεων, τόσο σημαντικά.

Ποτέ τα πρόσωπα δεν έπαιξαν τόση μεγάλη σημασία, άσχετα αν επικρατεί η αντίληψη ότι τα πρόσωπα κάνουν τη διαφορά .

Οι συνθήκες διαμορφώνουν τα πρόσωπα και τα άτομα που λαμβάνουν πρώτοι τα μηνύματα μπαίνουν μπροστά και ακολουθούνται από τους πολίτες.Η αυτό τουλάχιστον θα έπρεπε να ισχύει.

Επομένως ακολουθούμε τον Κώστα Σπηλιόπουλο, διότι πρώτος διαισθάνθηκε την ανάγκη και βρήκε πρόσφορο έδαφος να δημιουργήσει μια κίνηση,η οποία θεωρώ ότι υπερέχει στο ηθικό πολιτικό κομμάτι από τις άλλες κινήσεις που είναι στενά συνδεδεμένες με προσωπικές στρατηγικές, στενές κομματικές γραμμές ,αλλά και που είναι φορείς μη διαφανών πολιτικά και κοινωνικά συμβιβασμών,αλλά και το κυριότερο μη αποδεκτών ηθικά συνεργασιών και που στόχο έχουν τα προσωπικά οφέλη των ηγετικών στελεχών σε τοπικό αλλά και στο ευρύτερο πολιτικό φάσμα. Όπως προανέφερα δεν θεώρησα ότι πρέπει να αγνοούμε τις συνθήκες και τις ανάγκες που έχει η κοινωνία μόνο και μόνο για να επιβιώνουν τα πρόσωπα.
Γι’αυτό δεν θεωρώ ότι στην ερώτηση γιατί με τον Κώστα Σπηλιόπουλο, πρέπει να εκθειάσω το άτομο Σπηλιόπουλο.

Θα ήμουν με τον οποιοδήποτε που θα κατάφερνε να δημιουργήσει μια κίνηση με αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και που  εμείς οι υποψήφιοι υλοποιούμε με τον αγώνα μας και την παρουσία μας στην κοινωνία.

Άλλωστε γνωρίζετε ότι η σύλληψη μια ιδέας απέχει πολύ από την υλοποίησή της και πολλές φορές δεν πραγματοποιούνται όλες οι δεσμεύσεις .Η ίδια θεωρώ ότι οι βάσεις έχουν μπει για την ανατροπή.

Θα εκπλαγείτε!Ο κόσμος έχει κουραστεί από τα ίδια πρόσωπα που για δεκαετίες πιστεύουν ότι είναι αναντικατάστατα και ότι είναι η κοινωνία που τους χρωστάει και όχι αυτοί στην κοινωνία και τους πολίτες.

Όσον αφορά στο τι μπορούμε να προσδοκούμε από τον κύριο Σπηλιοπούλου θα σας παραπέμψω στο βιογραφικό του και στο πρόγραμμα που εκπονήσαμε και αξίζει να διαβαστεί από τον πολίτη για να διαμορφώσει άποψη.

Είστε νέα γυναίκα…Ποια τα βασικά προβλήματα που πρέπει να επιλύσουμε;

Υπάρχουν δύο τομείς στους οποίους θα πρέπει να επικεντρώσουμε.

Πρώτον, να ανατρέψουμε την τάση της γενικότερης κοινωνικής αποχής και συντήρησης με την νοοτροπία του «απέχω», αλλά θέλω κάποιον να με διαφεντεύει,να έχω άποψη και γνώμη,αλλά χωρίς γνώση ή να κρίνω εξ’ απαλών ονύχων τους άλλους.

Και δεύτερον , να επικεντρώσουμε τον τομέα των προβλημάτων μιας ειδικότερης κατάστασης,που έχει να κάνει με το τι γίνεται στην περιφέρεια και στα άτομα που απαρτίζουν την ηγεσία της.Επίσημα στοιχεία και μόνον της Ευρωπαϊκής στατιστικής (Eurostat),αποδεικνύουν περίτρανα ότι όχι μόνο υπάρχει στασιμότητα,αλλά πλέον βρισκόμαστε στις φτωχότερες περιφέρειες και παραμένουμε σε αυτές, ενώ άλλες περιφέρειες της χώρας έκαναν βήματα και ανέβασαν το ΑΕΠ τους, ενώ το δικό μας μειώνεται .

Το ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται η περιφέρεια είναι σε τραγική κατάσταση,ενώ θα έπρεπε να είναι ένα «εργαλείο» ανάπτυξης.Να μας πουν το ποσοστό όχι της δεσμευτικότητας,αλλά της απορρόφησης.Άλλο δέσμευση και άλλο υλοποίηση.Η να ψάξουμε να βρούμε έστω και έναν ευχαριστημένο δήμαρχο από την περιφέρεια,που η ίδια η περιφέρεια να έχει συνδράμει θετικά στο ΕΣΠΑ για τους δήμους.Και όλα αυτά διότι υπάρχει η στασιμότητα και η κόπωση των προσώπων .

Θεωρούν ότι μπορούν εσαεί να βρίσκονται στη εξουσία και αυτό είναι τραγικό .
Αναλώνονται σε δημόσιες σχέσεις για να επιβιώσουν .
Τους κατανοώ,αφού ουδέποτε είχαν αντικείμενο ενασχόλησης για την επιβίωση τους, ή της διαβίωσης τους εκτός της πολιτικής,που αντί για την προσφορά την έκαναν επάγγελμα .

Να συνεχίσουμε με το οδικό δίκτυο τον φόρο αίματος που πληρώσαμε όλα αυτά τα χρόνια ;
Κι όμως το οδικό δίκτυο είναι ότι οι αρτηρίες για τον οργανισμό.Καλές αρτηρίες,υγιής οργανισμός .
Θα πρέπει να συντηρηθεί και να εκμοντερνισθεί για να είναι ασφαλές, διότι το αναπτυξιακό όραμα συμβαδίζει μόνο με μοντέρνο οδικό δίκτυο .
Και δεν εννοώ το δίκτυο που ανήκει στις αρμοδιότητες των δήμων,αλλά το οδικό δίκτυο που ανήκει στην περιφέρεια .
Όλοι γνωρίζουμε,όλοι θρηνήσαμε θύματα,όλοι σιωπούμε.

Οι υποδομές έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως και θα δώσουμε βάση μιας και αναφέρατε τον ιδιωτικό τομέα στην ενθάρρυνση για ανάπτυξη από τον πρωτογενή τομέα στον τουρισμό με όλες τις παραλλαγές του και τις υπηρεσίες που αυτός μοχλεύει,στην παιδεία και στον πολιτισμό .
Πράγματι η περιφέρεια μας ,εμείς δηλαδή είμαστε τελευταίοι σε όλους τους δείκτες ποιότητας ζωής .

Και κατηγορούμε τους άλλους,αλλά δεν κάνουμε τίποτα .Ποτέ δεν αναρωτηθήκαμε,αυτούς που κατηγορούμε για τη ζωή μας ποιος τους επέλεξε ;
Γιατί μέτριοι και ανεπαρκείς πήραν τις θέσεις των αρίστων ;Γιατί οι άριστοι το επέτρεψαν;

Γιατί την Αντωνία…;

Θα πρέπει μέσα από την συμβολή του ο καθένας μας να συμβάλλει στην δημιουργία ενός νέου είδους «πολιτικής» που θα καταφέρει να εμπνεύσει, έτσι ώστε να έχουμε ενεργούς πολίτες που αποφασίζουν για το μέλλον τους και την ζωή τους.Η κοινωνία αναζητά συνεχώς νέους ανθρώπους για να μπορεί να προοδεύσει. Αυτό λέγεται πρόοδος και προοδευτική σκέψη.

Γνωρίζω τα προβλήματα της καθημερινότητας των συμπολιτών μου και είμαι πρόθυμη να συμβάλλω στην επίλυση αυτών στα πλαίσια των δυνατοτήτων μου.Ο κόσμος βιώνει το πρόβλημα της οικονομικής ανέχειας και απαιτεί αλλαγές μέσα από ικανά πρόσωπα. Με ρωτάτε γιατί…

Γιατί εκτός από υποψήφια είμαι κ πολίτης.Συναισθάνομαι και έχω εκσυγχρονίσει τους παλμούς μου,με τους παλμούς των συνανθρώπων μου. Γιατί ο λόγος που ασχολούμαι με τα κοινά είναι η αγάπη μου για τον τόπο και η ανάγκη μου για προσφορά.

Γιατί αγωνιώ για όσα διαδραματίζονται τα τελευταία χρόνια εις βάρος όλων μας και θέλω να συμβάλλω στην επίλυση αυτών.Πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτό που λέγεται στασιμότητα και να δημιουργήσουμε το πολυπόθητο «καλύτερο αύριο» .

Γιατί θέλω να βλέπω χαμογελαστά πρόσωπα και όχι ταλαιπωρημένες ανθρώπινες φιγούρες από την σωρεία προβλημάτων.Γιατί συμμετέχω καθοδηγούμενη από την αγάπη μου για τον τόπο,με ανιδιοτέλεια και οχι με διακαή πόθο για την εξουσία.Με διακατέχει η κοινωνική ευαισθησία και έχω υψηλό το αίσθημα της ευθύνης και της συνέπειας. Γιατί έχω όρεξη για δουλειά και δημιουργία.Γιατί είμαι μάχιμη στην διεκδίκηση του δίκιου μου και των συμπολιτών μου,αλλά και της χαμένης αξιοπρέπειας!

Γιατί δεσμεύομαι ότι με την εκλογή μου, θα διεκδικώ ενεργά με τις συνεχείς οχλήσεις μου τους αρμόδιους που άπτονται των προβλημάτων της Περιφέρειας μας.

Για να μην αισθανθούν ξανά ότι δεν προσπάθησαν όσοι καρπώθηκαν τις ψήφους τους στο παρελθόν. Για να ξέρουν πως κάποιος, όχι ο οποιοσδήποτε κάποιος δραστήριος,αλλά και με όραμα νέος, θα παλέψει για τα συμφέροντά τους.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.