Μεγάλη απώλεια για το Αγρίνιο είναι αυτή της Μαίρης Χρυσικοπούλου. Συγκίνηση προκαλεί στην τοπική κοινωνία ο θάνατος μια γυναίκας με πολυσχιδή παρουσία και μεγάλη προσφορά στον τόπο.
Η Mαίρη Χρυσικοπούλου απεβίωσε σήμερα καθώς το τελευταίο διάστημα αντιμετώπισε προβλήματα υγείας. Έφυγε απο τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 94 ετών.
Η Μαίρη Χρυσικοπούλου γεννήθηκε και έζησε στο Αγρίνιο. Το 1975 εκλέχθηκε Δημοτική Σύμβουλος και υπήρξε Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ισότητας των δύο φύλων. Είχε διαρκή παρουσία στα δημοτικά δρώμενα καταθέτοντας πάντα προτάσεις και πολύπλευρη πολιτιστική- κοινωνική δράση.
Συμμετείχε σε πολλούς συλλόγους και φορείς και έλαβε πολλές βραβεύσεις. Υπήρξε ιδρύτρια και πρόεδρος του Λαογραφικού-Ιστορικού-Φιλολογικού Μουσείου Αιτωλοακαρνανίας.
Δραστήρια και πρωτοπόρα ήταν και στον επαγγελματικό της βίο με τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών στο Αγρίνιο και στην Αθήνα ενώ διατηρούσε ξενοδοχειακή επιχείρηση στην Κάτω Βασιλική Ναυπακτίας.
Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικό. Από την εφηβική της ηλικία ασχολήθηκε με τη Λογοτεχνία (ποίηση, διήγημα, κριτική, μελέτες, ταξιδιωτικά, θέατρο). Έχει εκδώσει τα βιβλία: “Γυναικείες μορφές της Αιτωλοακαρνανίας”, 2000, “Το κτήμα”, θεατρικό έργο, 2003, και “Ποιήματα της παιδικής, εφηβικής και νεανικής ηλικίας”, 2007.
Ήταν η τελευταία εν ζωή από τα ιδρυτικά μέλη του φιλολογικού και λογοτεχνικού ομίλου «Κωσταντίνος Χατζόπουλος» που ιδρύθηκε στο Αγρίνιο το μακρινό 1959.
Την 18η Μαΐου 2022 (συμβολικά την ημέρα των Μουσείων) στην κατάμεστη αίθουσα του κτηρίου της πρώην Τράπεζας της Ελλάδας ο Δήμος Αγρινίου είχε οργανώσει εκδήλωση προς τιμήν της Μαίρης Χρυσικοπούλου.
Η κηδεία της Μάιρης Χρυσικοπούλου θα γίνει την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου και ώρα 11:00 στον Ι.Ν.Αγίου Δημητρίου Αγρινίου όπου η σορος θα βρίσκεται από τις 10:30.
Παπαναστασίου: «το Αγρίνιο οφείλει στη Μαίρη Χρυσικοπούλου τιμή και σεβασμό».
Ο Δήμαρχος Αγρινίου δήλωσε για την απώλεια της Μαίρης Χρυσικοπούλου:
«Η Μαίρη Χρυσικοπούλου υπήρξε εμβληματική φυσιογνωμία της πόλης. Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Λαογραφικού – Ιστορικού – Φιλολογικού Μουσείου Αιτωλοακαρνανίας και συγγραφέας. Μάχιμη μέχρι το τέλος έβαλε την υπογραφή της σε σημαντικές πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις χωρίς να χάσει τον ενθουσιασμό και το πάθος που την χαρακτήριζε. Αγωνίστρια από τα νεανικά της χρόνια κατάφερε να αναδείξει τον ιστορικό ρόλο της γυναίκας στην περιοχή μας.
Το Αγρίνιο οφείλει στη Μαίρη Χρυσικοπούλου τιμή και σεβασμό».
Δήλωση Μίλτου Ζαμπάρα για την απώλεια της Μαίρης Χρυσικοπούλου
Η Μαίρη Χρυσικοπούλου γεννήθηκε, μεγάλωσε και έζησε στο Αγρίνιο. Έφυγε πλήρης ημερών αφήνοντας πίσω σπουδαία παρακαταθήκη προσφοράς και αγάπης προς τον Συνάνθρωπο, την Νεολαία, την Γυναίκα,τα Γράμματα και τις Τέχνες, τον Τόπο μας.
Η πολυσχιδή δράση της, η αγωνιστικότητα και το πάθος που την διέκρινε σε όλη την ζωή της ας είναι παράδειγμα για όλους και η καλύτερη τιμή στη μνήμη της
Δήλωση Κώστα Πιστιόλα για τη Μαίρη Χρυσικοπούλου
Στο άκουσμα της θλιβερής είδησης για την απώλεια της Μαίρης Χρυσικοπούλου, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά», Κώστας Πιστιόλας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Οφείλουμε τιμή στη γυναίκα που με τη στάση ζωής της αποτέλεσε ορόσημο για τον εθελοντισμό, τον πολιτισμό, την ισότητα στο Αγρίνιο. Η Μαίρη Χρυσικοπούλου υπήρξε πρωτοπόρος. Με τους αγώνες της, με την ευγένειά της, με το παράδειγμά της, θα εξακολουθεί να μας δείχνει το δρόμο.
Ελπίζω η πόλη, που τόσο αγάπησε και τόσο αγωνίστηκε για αυτή, να δικαιώσει κάποτε τα μεγάλα της οράματα…
Συλλυπητήρια Δημήτρη Τραπεζιώτη για την εκδημία της Μαίρης Χρυσικοπούλου
Μετά την είδηση του θανάτου της Μαίρης Χρυσικοπούλου ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αγρίνιο Ανοιχτό & Πράσινο.Υπερκομματική Συνεργασία» Δημήτρης Τραπεζιώτης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Με την θλιβερή είδηση της εκδημίας της Μαίρης Χρυσικοπούλου, το Aγρίνιο είναι φτωχότερο. Αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της πόλης και ενεργή πολίτης η Μαίρη ήταν αγαπητή σε όλους. Ήταν εξάλλου η πρώτη εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος μετά την δικτατορία στην πόλη του Αγρινίου και εκείνη η οποία συγκάλεσε το πρώτο δημοτικό συμβούλιο, το 1975. Η Μαίρη αεικίνητη, δραστήρια, με ευαισθησίες και ιδιαίτερη αγάπη για την πόλη του Αγρινίου θα λείψει από όλους μας. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους της και ευχόμαστε να είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει.»
2 Σχόλια
Από τους τελευταίους ανθρώπους μιας γενιάς που αξίζει τον θαυμασμό και τις ευχαριστίες μας. Ίσως, λόγω των καταστάσεων και συγκυριών της εποχής, θεωρώ πως, λίγοι θα υπαρξουν στο εξής τέτοιου είδους άνθρωποι! Πρέπει να τους έχουμε ως παράδειγμα για τη νέα γενιά! Ο Δήμος Αγρινίου να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη της, αφιερώνοντας ένα δρόμο κοντά στη γειτονιά που μεγάλωσε και το Λαογραφικό Μουσείο να πάρει τ’ όνομα της. Και μια πρόταση: Να έχει τη δυνατότητα, κάθε περιοχή, με ευθύνη των κατά τόπους Επιθεωρήσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την έγκριση του υπουργειου, να εκδίδει βιβλία και να διδάσκει στα Δημοτικά Σχολεία την ιστορία των γηγενών ανθρώπων που αναδείχθηκαν σε οποιονδήποτε τομέα (γράμματα, πολιτισμό, ποίηση, τέχνες, μουσική, επιχειρηματικότητα, κλπ). Έτσι ώστε, να γνωρίσει κάθε παιδί και να έχει ως παράδειγμα και τους συμπατριώτες του, αξιόλογους ανθρώπους, πέρα από τους ήρωες των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων. Αυτό θα ήταν το καλύτερο ευχαριστήριο προς όλους αυτούς και θα κρατούσε άσβεστη τη μνήμη τους…
Εξαίρετη γυναίκα !!! Κύρια !!!Είχα την τιμή να την γνωρίσω …Και ως φιλόπατρις η αναγνώριση επήλθε μετά θάνατον