Σάββατο, Ιανουάριος 19, 2019

Αβάστακτες οι εισφορές ΕΦΚΑ: Τι περιμένει δικηγόρους, μηχανικούς και αγρότες

oura eforia Εισφορές με καπέλο για εισοδήματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα εξακολουθούν να πληρώνουν δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες με ένα ακόμη τρικ της κυβέρνησης εις βάρος τους προκειμένου να παρουσιάσει πλασματικό πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ.

Οι ασφαλισμένοι αυτοί πληρώνουν μέχρι σήμερα εισφορές με βάση τα εισοδήματα που δήλωσαν το 2015 ενώ κανονικά οι εισφορές τους για το 2017 θα έπρεπε να είχαν υπολογισθεί με βάση τα εισοδήματα των φορολογικών δηλώσεων του 2016 τα οποία ήταν σημαντικά χαμηλότερα, κατά 20%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι μεγαλύτεροι χαμένοι, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, είναι όσοι δήλωναν το 2015 εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ, πολλοί από τους οποίους και λόγω της κρίσης είδαν τα εισοδήματά τους να πέφτουν ακόμη και κάτω από τις 30.000 το 2016. Ωστόσο αυτοί και δεκάδες χιλιάδες άλλοι είναι ακόμη αναγκασμένοι να πληρώνουν εισφορές στον ΕΦΚΑ με βάση τα υψηλότερα εισοδήματα του 2015.

Χαμένοι δικηγόροι, μηχανικοί και αγρότες

Διπλά χαμένοι θα είναι οι δικηγόροι και οι μηχανικοί. Οι εισφορές που έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα υπέρ σύνταξης και ασθενείας (26,95%) θα επιβαρυνθούν με 11% για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ και μάλιστα αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2017 καθώς η επιπλέον επιβάρυνση δεν έχει ενσωματωθεί μέχρι σήμερα στα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών θα πληρώσουν διπλές εισφορές: τις εισφορές για ολόκληρο το 2017 που θα είναι αυξημένες και αυτές που τρέχουν για φέτος. Οι αναδρομικές εισφορές για το σύνολο του 2017 αναμένεται να εμφανιστούν στα ειδοποιητήρια του Φεβρουαρίου.

Επίσης γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και αγρότες θα πρέπει να καταβάλουν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2018 τις εισφορές για το 2016 (αφορά όσους δεν έχουν ανταποκριθεί μέχρι σήμερα), για τις οποίες υπήρξαν διαδοχικές παρατάσεις εντός του 2017.

Με ασφαλιστικό χαράτσι επιβαρύνονται και όσοι απασχολούνται περιστασιακά. Οσοι παρέχουν εργασία και αμείβονται με απόδειξη δαπανών θα πρέπει να πληρώνουν εισφορά αντίστοιχη αυτής που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες για εισόδημα που προέρχεται από την άσκηση ελευθέρου επαγγέλματος, για το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης. Η εισφορά 20% αφορά στον ΕΦΚΑ και το 6,95% είναι η εισφορά υπέρ του ΕΟΠΥΥ για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

in.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.