Πέμπτη, 22 Απριλίου, 2021

Δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου: Ομόφωνο ψήφισμα ενάντια στην κατάργηση του προγράμματος “Φιλόδημος”

Δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου: Ομόφωνο ψήφισμα ενάντια στην κατάργηση του προγράμματος “Φιλόδημος”

 

Σφοδρή επίθεση από την αντιπολίτευση

Μεγάλο μέρος της εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτησης στο σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού  συμβουλίου Αγρινίου περιστράφηκε γύρω από το ενδεχόμενο της κατάργησης του προγράμματος «Φιλόδημος» για τους ΟΤΑ, ίσως το πιο σημαντικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα που υπήρχε για την Αυτοδιοίκηση από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία.

Τελικώς αποφασίστηκε ομόφωνα να υιοθετηθεί ψήφισμα που θα ζητά να μην καταργηθεί το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο και να υπάρχει μόνιμη και σταθερή χρηματοδότηση προς τους δήμους.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταδίκασε με σφοδρότητα τις ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργού κ. Θεοδωρικάκου στην πρόσφατη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, σύμφωνα με τις οποίες επίκειται κατάργηση του συγκεκριμένου προγράμματος γιατί τα χρήματα που υπάρχουν στο ταμείο του προγράμματος υπολείπονται κατά πολύ από τα ποσά που έχουν εγκριθεί σε πρώτη φάση για τους δήμους.

 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου υπήρχαν από καιρό φήμες σχετικά με προβλήματα που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποδεχόμενος πάντως την μεγάλη σημασία για την ένταξη έργων και την εκπόνηση μελετών. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι σε άλλη αποστροφή του λόγου του παραδέχτηκε πως αν καταργηθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα υπάρξει πρόβλημα, ειδικά με το μεγάλο έργο ύδρευσης που έχει ενταχθεί. “Δεν πρέπει να χαθούν έργα, θεωρώ αυτονόητο ότι θα ολοκληρωθούν τα έργα, θέλουμε σταθερή χρηματοδότηση και στην  πορεία θέλουμε να διεκδικήσουμε δική μας χρηματοδότηση”, τόνισε ο δήμαρχος Αγρινίου.

 

“Δεν μας εκπλήσσει  η στάση της συγκεκριμένης κυβέρνησης” επεσήμανε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χριστίνα Σταρακά, η οποία έκανε λόγο για ρεβανσισμό από την κυβέρνηση και για ανάγκη για συντονισμένη αντίδραση για να υπάρξει δέσμευση για συνέχιση του προγράμματος. “Δεν μας πείθουν, αν είμαστε σοβαροί πρέπει να πούμε στον κόσμο πως όποιο έργο δεν έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση αυτομάτως μπαίνει σε κίνδυνο”, κατέληξε.

Από την πλευρά του ο κ. Καμμένος επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα ακόμη θέμα για το οποίο  η κυβέρνηση δεν ρώτησε και δεν ειδοποίησε κανέναν,λέγοντας ότι η κυβέρνηση έδειξε έλλειψη σεβασμού ακόμη και στα δικά της αυτοδιοικητικά στελέχη που ουσιαστικά έδωσαν τον τόνο για να εκλεγεί. Στο ότι  δεν μπορεί κανείς να εμπιστευθεί μια κυβέρνηση που αιφνιδιάζει έτσι, στάθηκε ο Νίκος Καζαντζής αναφέροντας πως έτσι δεν μπορεί να σχεδιαστεί  τίποτε, επιφυλασσόμενος μόνο για την περίπτωση που η κυβέρνηση φέρει ένα ανάλογο πρόγραμμα με άλλο όνομα.

Από την πλευρά του ο Τίμος Παπανανικολάου ζήτησε από τους συμβούλους και την δημοτική αρχή να διεκδικήσουν όσα ανήκουν στην Αυτοδιοίκηση ενώ ο Στέλιος Μερμίγκης επεσήμανε ότι δεν έχει “καμιά εμπιστοσύνη στους άριστους, καθώς είναι άριστοι μόνο στο να χτίζουν κομματικό κράτος, όπως ξέρουν από παλιά”. Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο Γ. Καραμητσόπουλος επέκρινε με σφοδρότητα τον αιφνιδιασμό από πλευράς της κυβέρνησης, για να διαφωνήσουν πάντως δύο στελέχη της πλειοψηφίας.

Οι κύριοι Φωτάκης και Καλαντζής αποδέχθηκαν μεν την χρησιμότητα του προγράμματος “Φιλόδημος” τα προηγούμενα χρόνια,επεσήμαναν όμως πως ο υπουργός δεν έκανε λόγο για απώλεια των χρηματοδοτικών εργαλείων απλά αλλαγή της διαδικασίας με την οποία θα χρηματοδοτηθούν έργα και μελέτες.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.