Παρασκευή, 10 Ιουλίου, 2020

Διαδηλώσεις μαθητών για το κλίμα; Ναι, όμως η έρευνα τελικά θα μας σώσει

Βλέποντας το πρώτο δελτίο Τύπου που έχει έρθει στο γραφείο για διαδηλώσεις μαθητών της Αιτωλοακαρνανίας για την κλιματική αλλαγή(είναι μια κινητοποίηση την Παρασκευή μαθητών στην Αμφιλοχία)μπορείς να αναμένεις ακόμη και τις πρώτες καταλήψεις για το θέμα.
Δεν είναι δικό μας χαρακτηριστικό αν και μόνο στην Ελλάδα το κίνημα μπορεί να εκφυλιστεί από διαμαρτυρία στο δρόμο και να γίνει μια μεγάλη μόνιμη κατάληψη.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν μπορεί να θεωρηθεί μια τοπική ιδιαιτερότητα ή μόδα. Είναι κάτι παγκόσμιο, που παίρνει διαστάσεις και δεν έχει σημασία αν συμπαθείς ή αντιπαθείς την μικρή Γκρέτα που γυρίζει στον κόσμο και κηρύττει τον λόγο μιας νέας Οικολογίας, περισσότερο αντικαπιταλιστικής.

Τέτοια παγκόσμια ρεύματα είναι αδύνατον να προβλεφθεί πού μπορεί να φτάσουν και πως θα καταλήξουν. Μπορεί να ατονήσουν και να μην τα θυμάται κανείς αλλά μπορεί και να αλλάξουν όντως τον κόσμο, όπως τον άλλαξε αργά και σταδιακά στην Ευρώπη π.χ. ο Μάης του ’68, ο οποίος άμεσα μπορεί να απέτυχε, μακροχρόνια όμως διαπότισε όλη την πολιτική στον λεγόμενο προοδευτικό χώρο.

Όσο φασισμό κουβαλάνε εκείνοι που θεωρούν γελοιότητα την κλιματική αλλαγή και υιοθετούν «τραμπικές» πολιτικές και ιδέες άλλο τόσο ισοπεδωτικοί και καταστροφολόγοι είναι κάποιοι που έχουν βρει νέο νόημα στην ζωή τους με όλο αυτό το κίνημα. Που λένε, «θα πεθάνουμε όλοι, μετανοείτε!».

Δικός μας άνθρωπος μας έλεγε ότι στην Αυστραλία όπου ζει αν δεν κατέβεις στις πορείες για την κλιματική αλλαγή στιγματίζεσαι. Στα σχολεία και πολλά πανεπιστήμια σε υποχρεώνουν να πας κι αν πεις όχι σε χαρακτηρίζουν ως «white supremacisτ»!
Ακόμη και στη δουλεία τους καλούν να πάνε στις διαδηλώσεις. Αλλά αν θες να αλλάξει ο κόσμος άλλαξε εσύ πρώτα. Μην πας στην πορεία και από την άλλη πετάς φυλλάδια και κρεμάς πανό από χαρτί από δέντρα που κόπηκαν. Ή πας μετά στα φαστφουντάδικα που έχουν ρημάξει τον Αμαζόνιο!

Η απάντηση, για άλλη μια φορά, είναι η έρευνα και η αποφυγή της βλακείας και του φασισμού των ακραίων του πολιτικού φάσματος. Τα παιδιά στην Αμφιλοχία, το Αγρίνιο και αλλού, που θα κάνουν κινητοποιήσεις την Παρασκευή να θυμούνται ότι για να μπορεί η (κάθε)Γκρέτα να κάνει κήρυγμα, κάποιοι δούλεψαν σκληρά για το πέρασμά της στον Ατλαντικό. Με ένα πρωτοποριακό βιοδιασπώμενο σκάφος, απόλυτα αυτόνομο ενεργειακά και με πρωτοποριακές εφευρέσεις παντού πάνω του… Άσχετα αν οι πιο πολλοί που ταξίδεψαν μαζί της γύρισαν μετά πίσω με αεροπλάνα που μολύνουν…

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.