Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, 2020

Διανομή φυτών στην πλατεία του Αγρινίου για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

koi-dasarxeio-plateia10Η 21η Μαρτίου, ημέρα που συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και την πρώτη ημέρα της άνοιξης, ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας. Σκοπός της να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος που καλύπτει το 25% της επιφάνειας της Γης, να του κεντρίσει το ενδιαφέρον να μάθει περισσότερα για τις λειτουργίες του, αλλά και για την ανάγκη προστασίας του, που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη επιβίωση.
Στο Αγρίνιο λοιπόν , όπως και τα προηγούμενα χρόνια, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, το Δασαρχείο Αγρινίου μοίρασε πρωινές ώρες σήμερα, λουλούδια και φυτά.
Συγκεκριμένα, στους περαστικούς πολίτες στην κεντρική πλατεία μοιράστηκαν πεύκα, κυπαρίσσια, μουριές, δάφνες, θαμνοειδή, κλέουσες και άλλα φυτά .

Η Διεύθυνση Δασών Αιτωλοακαρνανίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας , εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

H Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με σχετικό ψήφισμα   που εγκρίθηκε, αποφάσισε σε ετήσια βάση  να εορτάζεται η 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Δασών, ως μια ευκαιρία για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη σημασία της διατήρησης των δασών και για την ευαισθητοποίηση για  την σημασία τους.

Το πρόβλημα της διατήρησης των δασών και των πόρων τους είναι σήμερα ένα από τα  σημαντικότερα  περιβαλλοντικά   ζητήματα   για  όλες   τις  χώρες   του   κόσμου.  Τα τελευταία χρόνια, οι τάσεις στην αποψίλωση των δασών της Γης, ανησυχούν  όχι μόνο τους οικολόγους,αλλά   και   ολόκληρη   τη   διεθνή   κοινότητα. Τα Δάση   –   οι   πνεύμονες   του   πλανήτη   μας   –     έχουν     ανεκτίμητη  περιβαλλοντική,κοινωνική και οικονομική σημασία, εμπλέκονται στο σχηματισμό του κλίματος του πλανήτη,την παροχή οξυγόνου, στην εξοικονόμηση νερού, είναι ο οικότοπος  μιας  τεράστιας ποικιλίας από φυτά και ζώα, παρέχουν τροφή και ένα υγιές περιβάλλον για τους ανθρώπους, βοηθούν τη διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους. Ωστόσο, κάθε μέρα δασικές περιοχές στον κόσμο σταθερά  συρρικνώνονται.

Ενδεικτικό  είναι ότι  κάθε δευτερόλεπτο η Γη χάνει  περίπου   1,5 στρέμμα δάσους.Αυτό βέβαια  οφείλεται στην αύξηση του πληθυσμού και την μετατροπή των δασικών περιοχών για κάλυψη ανθρώπινων αναγκών. Παράλληλα, τα δάση καταστρέφονται από τις πυρκαγιές, την παράνομη υλοτομία, φυσικές καταστροφές, από παράσιτα, ασθένειες κλπ Αλλά   όμως   η   συρρίκνωση   των   δασών   οδηγεί   σε   μη   αναστρέψιμες   αρνητικές διεργασίες     παγκόσμιας   σημασίας   για   το   σύνολο   της   φύσης   και   της   ζωής   όλης   της ανθρωπότητας.   Ως   εκ   τούτου,   το  κύριο  καθήκον   όλων  μας   είναι  να   επικεντρώσουμε   την προσοχή μας και να  συνειδητοποιήσουμε  την σημασία των δασικών οικοσυστημάτων και την πραγματική   κατάστασή   τους,   λαμβάνοντας   όλα   τα     μέτρα   για   την   προστασία   και   την αποκατάσταση τους.

Δείτε φωτό:

koi-dasarxeio-plateia8koi-dasarxeio-plateia9 koi-dasarxeio-plateia6 koi-dasarxeio-plateia7 koi-dasarxeio-plateia8

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.