Δεκτές έγιναν οι Αγωγές Αποζημίωσης που άσκησαν κατά μεγάλης εταιρείας εμπορίας φιαλών υγραερίου οι συγγενείς των θανόντων εξαιτίας έκρηξης φιάλης υγραερίου που συνέβη σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Λουτρό Αμφιλοχίας το έτος 2015 και είχε ως συνέπεια τον θάνατο πέντε ανθρώπων και των τραυματισμό άλλων 11.
Ειδικότερα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αγρινίου με τις υπ’ αριθμ. 111 και 112/2023 αποφάσεις του δικαίωσε στον α’ βαθμό τους συγγενείς των θυμάτων και επιδίκασε υπέρ τους χρηματικά ποσά αποζημίωσης, συνολικά μεγαλύτερα του 1.000.000 ευρώ, για την χρηματική τους ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης κρίνοντας ότι η εκραγείσα φιάλη υγραερίου ήταν ελαττωματική, ότι έφερε κατασκευαστικό ελάττωμα και ότι για αυτό ευθύνεται αντικειμενικά η εταιρεία εμπορίας φιαλών υγραερίου ως οιονεί παραγωγός ελαττωματικού προϊόντος με βάση το Νόμο 2251/1994 για την προστασία του καταναλωτή.
Επιπλέον δέχτηκε ότι η εναγόμενη εταιρεία ως οιονεί παραγωγός και ιδιοκτήτρια της επίμαχης φιάλης παραβίασε την γενική υποχρέωση πρόνοιας, ότι όφειλε να μην κυκλοφορήσει στο ευρύ καταναλωτικό κοινό την συγκεκριμένη επικίνδυνη φιάλη και ότι είχε την υποχρέωση να διασφαλίσει τη μη διάθεση στο καταναλωτικό κοινό επικίνδυνου και μη πληρούντος τον ορισμό του ως ασφαλούς προϊόντος. Η δε παράβαση της υποχρέωσής της αυτής είχε ως αποτέλεσμα τη διάθεση στην αγορά ελαττωματικού προϊόντος, δηλαδή προϊόντος που θέτει σε κίνδυνο έννομα αγαθά απροσδιόριστου αριθμού καταναλωτών.
Η νομική εκπροσώπηση και ο χειρισμός της υπόθεσης ανήκε στους δικηγόρους Αγρινίου Ξενοφώντα και Γεώργιο Υφαντή καθώς και στον δικηγόρο Αγρινίου Σωτήριο Περεπή.
Ο δικηγόρος Ξενοφών Υφαντής δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη ηθική δικαίωση για τις οικογένειες των θυμάτων από το πολύνεκρο δυστύχημα που έλαβε χώρα στο Λουτρό Αμφιλοχίας το έτος 2015 εξαιτίας της έκρηξης φιάλης υγραερίου. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αγρινίου, επιδίκασε, μετά από μακρύ και κοπιώδη δικαστικό αγώνα, σημαντικά ποσά ως αποζημίωση για την χρηματική ικανοποίηση των συγγενών των θυμάτων λόγω ψυχικής οδύνης και δικαίωσε τον τεράστιο και πολυετή δικαστικό τους αγώνα».
Επιπλέον, σχολιάζοντας τις αποφάσεις δήλωσε: «Το ως άνω Δικαστήριο, με απόλυτη σαφήνεια και πλήρως αιτιολογημένα, έκρινε ότι η εκραγείσα φιάλη είχε κατασκευαστικό ελάττωμα – αστοχία το οποίο προκάλεσε την έκρηξη αυτής και τον θάνατο αλλά και τον τραυματισμό τόσων πολλών ανθρώπων. Ταυτόχρονα, οι ως άνω αποφάσεις έκριναν ότι η εναγόμενη εταιρεία υπέχοντας αντικειμενική ευθύνη ως παραγωγός ελαττωματικού προϊόντος και παραβιάζοντας την γενική υποχρέωση πρόνοιας όφειλε να μην διαθέσει στο καταναλωτικό κοινό την επίμαχη φιάλη και να μην πιστοποιήσει την καταλληλότητά της αλλά, αντιθέτως, έπρεπε να την αποσύρει και να μην την θέσει σε κυκλοφορία».
Τέλος, ο δικηγόρος Γεώργιος Υφαντής καταλήγει: «Οι αποφάσεις αυτές, εκτός των άλλων, καταδεικνύουν την αναγκαιότητα για εξονυχιστικό και λεπτομερή επανέλεγχο των φιαλών υγραερίου που πρέπει να διεξάγεται από τις αρμόδιες εταιρείες επανελέγχου φιαλών υγραερίου, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς πόσες χιλιάδες παλαιές φιάλες υγραερίου κυκλοφορούν στην αγορά, οι οποίες μπορεί να έχουν κατασκευαστικές αστοχίες, ακριβώς επειδή κατασκευάστηκαν σε παρελθόντα έτη».