Παρασκευή, 16 Απριλίου, 2021

“Έργο-εγκατάσταση” του Αγρινιώτη Δημήτρη Βελτσίστα στη Σίφνο

“Έργο-εγκατάσταση” του Αγρινιώτη Δημήτρη Βελτσίστα στη Σίφνο

Ο Δημήτρης Βελτσίτσας, εδώ και πολλά χρόνια υπεύθυνος του χώρου Τέχνης «Νεώριον», έκανε φέτος το βήμα στο Αιγαίο και το φως του. Εκθέτει στην Σίφνο ένα έργο-εγκατάσταση, όπως το λέει ο ίδιος, γεμάτο από νοήματα και από αναφορές στην ελληνική σκέψη και ιστορική καταγραφή.

Πρόκειται για το έργο με τίτλο: «Στοιβάγματα Αντί-Λογίζω», το οποίο αποτελείται από 100 καρέκλες, ζωγραφισμένες η κάθε μια στο χέρι, ξεχωριστά με 25 πλέον και πάνω χρώματα σε κάθε καρέκλα.

Στην κάθε πλάτη καρέκλας αναγράφεται ξυλόγλυπτα το όνομα κάθε σημαντικού ανθρώπου επιφανούς της αρχαίας και της σύγχρονης Ελλάδας. Κυρίως φιλόσοφοι, επιστήμονες, ποιητές αρχίζοντας αντίστροφα από τον εικοστό αιώνα και φτάνοντας πίσω 2600 χρόνια.

Το εν λόγω έργο -εγκατάσταση πλαισιώνεται με βιβλίο-συλλογή ποιημάτων και γραπτών αποσπασμάτων για την Ελλάδα με όλα τα βιογραφικά στοιχεία αναφοράς όλων των αναγραφομένων προσώπων της σε τρεις διαφορετικές γλώσσες και διαθέτει δική του ιστοσελίδα στα Ελληνικά και Αγγλικά.

Στόχος του έργου και της εγκατάστασης αυτής είναι η παγκόσμια παρουσίασή του και η διάθεση τού κάθε ονόματος-προσώπου στα πέρατα της Γης μέσω του καλλιτεχνικού αποτελέσματος και των δεσμών τούς οποίους αυτό δημιουργεί.

Η εγκατάσταση λαμβάνει χώρα στη πλατεία Ραμπαγά στην Απολλωνία της Σίφνου και είναι ενταγμένη στο  πρόγραμμα καλοκαιρινών εκδηλώσεων του νησιού. Η διάρκεια θα είναι από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο 2019. Την διοργάνωση έχει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου.

Η γλυπτική εμφάνιση του έργου έχει διαστάσεις 4 x4 μέτρα στη βάση και ύψος τα 5 μέτρα περίπου και δυναμική χρωματική πανδαισία σύνθεσης.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.