Τρίτη, 9 Μαρτίου, 2021

Βίτσας σε Καραπάνο: είμαι έκπληκτος και οργισμένος με τις αντιδράσεις στο Μεσολόγγι για τους μετανάστες

Βίτσας σε Καραπάνο: είμαι έκπληκτος και οργισμένος με τις αντιδράσεις στο Μεσολόγγι για τους μετανάστες

«Τί σας ζητώ; Να σταθείτε ανεκτικοί, φιλόξενοι και υποστηρικτικοί σε περίπου 150 ανθρώπους για 4 με 5 μήνες. Δεν μπορείτε; Νομίζω ότι θα πρέπει να το αντέξετε», σημειώνει χαρακτηριστικά ο συμπατριώτης μας υπουργός. 

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, απέστειλε σήμερα απαντητική επιστολή προς τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Νικόλαο Καραπάνο, που από την πλευρά του του γνωστοποίησε  την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου  που αντιτίθεται στην διαμονή προσφύγων στο Μεσολόγγι.

Ο κ. Βίτσας δηλώνει έκπληκτος και οργισμένος για την επιστολή Καραπάνου κάτι μάλιστα που διαφαίνεται και από το ύφος της απάντησης του σε προσωπικό και φορτισμένο τόνο.

«Τί σας ζητώ; Να σταθείτε ανεκτικοί, φιλόξενοι και υποστηρικτικοί σε περίπου 150 ανθρώπους για 4 με 5 μήνες. Δεν μπορείτε; Νομίζω ότι θα πρέπει να το αντέξετε», σημειώνει χαρακτηριστικά ο συμπατριώτης μας υπουργός. 

Το περιεχόμενο της επιστολής Bίτσα έχει ως ακολούθως:

Κύριε Δήμαρχε,

Όταν ενημερώθηκα ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου θα συνεδριάσει με θέμα «σχετικά με το ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων», θεώρησα στην αρχή ότι μάλλον πρόκειται περί ψευδούς είδησης (fake news).

Δυστυχώς, η επιστολή σας που περιέχει και το ψήφισμα του Δ.Σ. επιβεβαίωσε τις πληροφορίες μου. Για να είμαι ξεκάθαρος και ευθύς απέναντί σας, σάς τονίζω ότι είμαι έκπληκτος και οργισμένος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης σύμβολο του αγώνα για την Ελευθερία, την Ισότητα και την Αδελφότητα, της πόλης εικόνισμα για την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη ψηφίζει ότι είναι αντίθετο «στη διαμονή ή παραμονή προσφύγων σε ιδιωτικούς και δημόσιους στεγασμένους χώρους».

Ξεκάθαρα πια: ποιοι είσαστε και ποιους νομίζετε ότι εκπροσωπείτε; Το χώμα που πατάτε είναι ποτισμένο με τον ιδρώτα και το αίμα ανθρώπων που το πρόσφεραν για την Ελευθερία και τις πανανθρώπινες Αξίες. Μεσολογγίτες, Σουλιώτες, αλλά και άνθρωποι από άλλες γωνιές της γης, όπως ο Μπάιρον, θυσιάστηκαν γι’ αυτά και με την ηρωική τους Έξοδο έφυγαν πρόσφυγες σε άλλα μέρη της Ελλάδας και όχι μόνο. Και εσείς, αρνείστε να φιλοξενηθούν στον χώρο, που δεν είναι δικός σας, δεν είναι ιδιοκτησία σας, 150 κατατρεγμένοι άνθρωποι για λίγους μήνες;

Επικαλείστε λόγους ιστορικούς και θρησκευτικούς. Παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε την ιστορία του Μεσολογγίου για να δείτε την ανοιχτή αγκαλιά των προγόνων σας, αλλά και των σημερινών κατοίκων. Να ξαναδιαβάσετε τα ιερά κείμενα για να βρείτε το απόσπασμα που λέει ότι πρόσφυγας ήμουν και μού άνοιξες την πόρτα σου και γι’ αυτό θα κληρονομήσεις την βασιλεία των ουρανών. Ή μήπως καλός αλλόθρησκος είναι αυτός που έρχεται γεμάτος χρυσάφι και ομόλογα στην τσέπη και κακός αλλόθρησκος είναι αυτός που δεν μπορεί να προσφέρει πάνω από 150 – 200 ευρώ το μήνα στην τοπική αγορά;

Και αν νιώθετε ότι απειλείται η ασφάλειά σας (από ποιον άραγε;), έχετε τη δυνατότητα να απευθυνθείτε στο οικείο αστυνομικό τμήμα. Όμως, προσωπικά σάς καλώ, ούτε να φοβάστε, ούτε να σπέρνετε τον φόβο.

Και αυτά τα περί «αλλοίωσης του πληθυσμιακού ισοδύναμου» τί είναι; 150 άνθρωποι αλλοιώνουν την πληθυσμιακή σύνθεση του Μεσολογγίου; Άραγε το ίδιο κάνουν οι επισκέπτες και οι τουρίστες; Η υπάρχουσα αραβική κοινότητα εδώ και δεκαετίες στο Αγρίνιο, αλλοίωσε μήπως το «πληθυσμιακό ισοδύναμο» της περιοχής;

Κι ακόμη, σοβαρά θεωρείτε ότι τα ξενοδοχεία είναι χώρος εγκλεισμού; Ούτε τα ξενοδοχεία, ούτε οποιοσδήποτε άλλος χώρος δεν αποτελεί χώρο εγκλεισμού όταν οι άνθρωποι κυκλοφορούν ελεύθερα και έχουν σεβασμό για τον συνάνθρωπό τους.

Κι αλήθεια όταν συναντήσετε στην ΚΕΔΕ τους Δημάρχους Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου, τί θα τούς πείτε; Εσείς θέλετε να αποσυμφορηθούν τα νησιά μας, αλλά εγώ δεν θέλω να φιλοξενήσω στην πόλη μου ούτε τους ελάχιστους πρόσφυγες ως ένδειξη αλληλεγγύης;

Κύριε Δήμαρχε,

Τον Μάρτιο του 2018 παρευρεθήκατε στην παρέλαση στο Tarpon Springs των ΗΠΑ, για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Οι άνθρωποι που συναντήσατε είναι κύρια απόγονοι ελλήνων μεταναστών και προσφύγων  που ο πόλεμος και η φτώχεια τούς έδιωξε από τα πάτρια εδάφη. Συμβιώνουν αρμονικά με ανθρώπους κάθε φυλής και χρώματος. Έχουν πολλά να μάθουν σε όσους υποκινούνται από αισθήματα ξενοφοβίας.

Τί σας ζητώ; Να σταθείτε ανεκτικοί, φιλόξενοι και υποστηρικτικοί σε περίπου 150 ανθρώπους για 4 με 5 μήνες. Δεν μπορείτε; Νομίζω ότι θα πρέπει να το αντέξετε.

Καταλαβαίνω ότι τα λόγια μου είναι έντονα, αλλά φτάνει πια. Ότι έχω κατά καιρούς πει, έχει γίνει. Σάς είπα πως δεν θα δημιουργήσω Κέντρο Φιλοξενίας στο ΚΕΝ Μεσολογγίου, αλλά θα δημιουργηθεί Πολεμικό Μουσείο και Συνεδριακό Κέντρο. Και τότε αντίθετος ήσασταν, αλλά ο χρόνος απέδειξε το δίκαιο των ισχυρισμών μου, ενώ και εσείς πριν λίγες ημέρες παρευρεθήκατε στα εγκαίνια.

Τι σας ζητώ τώρα; Να συνεργαστείτε. 6.000 ευάλωτοι αιτούντες άσυλο μεταφέρονται με ευθύνη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με διαχείριση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, από τα νησιά μας στην Ενδοχώρα μας. Περί τους 150 θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο στο Μεσολόγγι, όπως γίνεται σε όλες σχεδόν τις πόλεις στην Ελλάδα.

Βοηθήστε αυτή την προσπάθεια. Ούτως ή άλλως δεν έχετε την αρμοδιότητα να την εμποδίσετε. Θα είναι καλό και για την πόλη και για την ψυχή σας. Ρωτήστε ομολόγους σας σε 40 πόλεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου διαμένουν και φιλοξενούνται σε Κέντρα Φιλοξενίας, όχι λίγες δεκάδες, αλλά αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι.

Μπείτε μπροστά σε έναν αγώνα αλληλεγγύης και ανθρώπινων Αξιών, μην συμπαρατάσσεστε με όσους σπέρνουν φόβο και μίσος. Έχετε το απόθεμα ψυχής να το κάνετε και σίγουρα, το έχουν οι προοδευτικοί πολίτες της Ιεράς μας Πόλης.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

11 Σχόλια

 1. palios agriniotis

  Ο υπουργός μπέρδεψε τους Έλληνες νοικοκυραίους ΝΟΜΙΜΟΥΣ μετανάστες της Αμερικής, με τους λαθρομετανάστες από Αφρική και Ασία που ήρθαν παράνομα στην Ελλάδα. Ντροπή σας κύριε Βίτσα

 2. Δημήτρης

  Από την υποσαχάρια Αφρική είναι βίτσα
  Άντε γιατί πολύ δούλεμα πέφτει

 3. Ανώνυμος

  Ο Βίτσας να αφήσει τις νεοταξίτικες μαγαρισιές και τα διχαστικά του σχόλια κατά μέρος και να μας απαντήσει: Θα αφήσουμε τις ξυπόλητες ορδές του Ξέρξη να περάσουν ή θα πούμε ένα νέο “Μολών Λαβέ”;

  Ε. λοιπόν, και μπράβο στον Δήμαρχο Μεσολογγίου , θα πούμε πάλι “Μολών Λαβέ”!

 4. Αδαμις Σπυρος

  Στην πινακοθηκη του δημου
  της Ι.Π. Μεσολογγιου υπαρχει ο καταλογος των νεκρων της εξοδου .Αναμεσα τους υπαρχουν τα ονοματα δυο νεκρων προγονων μου αππ το Σουλι,απο αυτους που κανεις δεν σκεφτηκε ποτε να τιμησει και βρεθηκανε μετα να ειναι κατατρεγμενοι απο τους ντοπιους Βραχωριτες και διαβηκαμε στα Κραββαρα. Στο ονομα του αιματος που εχυσαν οι προγονοι μας ο σεβασμος στους κατατρεγμενπυς ειναι το λιγοτερο που θα μπορουσε να εχει προσφερει η πολη της ελευθεριας, οπως ακριβως γραφει και το επιγραμμα στην εισοδο της.Τη λευτερια σε αυτο τον τοπο την εφερε ο αγωνας και το αιμα πολλων αφανων για να το καταπατουν πολλοι επιφανεις.Η πολυορκια τελειωσε τον καιρο του. Ιμπραημ….!

 5. Ανώνυμος

  Το συστημα ετσι σας θελει, φτωχους ημιμαθεις και φασιστακια μην και καταλαβετε το πραγματικο σας δικιο,ΞΕΦΤΙΛΕΣ.

 6. Johnny68

  Μπράβο στον κ. Βιτσα. Πραγματικά μια ωραία απάντηση στο δήμαρχο Μεσολογγίου που δεν τιμά ούτε την θέση την οποία κατέχει αλλά ούτε και τους κατοίκους του Μεσολογγίου.

 7. Κώστας

  Τολμά ο ανόητος ανοιχτοσυνορίτης και συγκρίνει τους έλληνες μετανάστες με τους λαθροεισβολείς. Ας του πει κάποιος του (δήθεν) υπουργού ότι όλοι οι έλληνες μετανάστες, μετανάστευσαν μετά από διακρατικές συμφωνίες και με απόλυτο έλεγχο.

  Δεν σηκώθηκε κανένας έλληνας να περάσει παράνομα τα σύνορα καμιάς χώρας, χωρίς χαρτιά, για να πάει να βρει δωρεάν μηνιαίο επίδομα, στέγη και σίτιση.

  Μόνο ο Θάνος Τζήμερος έχει ξεκάθαρη θέση: Τα σύνορα είναι σύνορα και είναι κλειστά.-

  Μόνο ο Θάνος Τζήμερος μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε ξανά υπερήφανοι για την πατρίδα μας.

 8. Ανώνυμος

  ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΟΜΟΥΝ ΟΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟΣΟΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ ΣΤΟ SITE !!!!!!!!ΜΑΥΡΗ ΜΑΥΡΙΛΑ ΠΛΑΚΩΣΕ ΜΑΥΡΗ ΣΑΝ ΚΑΛΙΑΚΟΥΔΑ.ΚΑΤΑ ΤΑ ΛΛΑ Η ΕΛΛΑΔΑ΄΄ΓΕΝΝΗΣΕ΄΄ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ…………….CHRISTOS

 9. Αναρχοκαπιτάλας

  CHRISTOS λες να γέμισε ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ το Αγρίνιο και να ξαναμπούν στη Βουλή;

 10. Δημήτρης

  Τώρα που αδερφοποιηθηκαμε με το Μεσολόγγι και ο δήμαρχος μας δεν θεωρεί τους Μεσολογγίτες τεμπέληδες να φέρουν και σε εμάς πρόσφυγες από χώρες που δεν είναι σε πόλεμο

 11. Αγρινιωτης

  Παιδια να τελειωνουμε με τους αριστερους επιτελους.
  φουλ της οπισθοδρομησης και της ιδεοληψιας ειναι αυτοι.απολιθωματα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.