Κυριακή, 16 Μαΐου, 2021

Οι προτάσεις Καραμητσόπουλου για την καθιέρωση της 11ης Ιουνίου ως ημέρα αργίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου

Οι προτάσεις Καραμητσόπουλου για την καθιέρωση της 11ης Ιουνίου ως ημέρα αργίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου

Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου (12/4) συζητήθηκε και έλαβε τη σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης η πρόταση του Δημάρχου, Γιώργου Παπαναστασίου, για καθιέρωση της 11ης Ιουνίου κάθε έτους, επέτειος της απελευθέρωσης του Βραχωρίου από τον τουρκικό ζυγό το 1821, ως δημόσια εορτή τοπικής και ιστορικής σημασίας και ημέρα αργίας για το Αγρίνιο.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία Πολιτών», Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος στην τοποθέτησή του αναφορικά με το ζήτημα ανέφερε και πρότεινε τα παρακάτω:

Ημερομηνίες ορόσημα που σηματοδοτούν πολύ σημαντικά γεγονότα, καθοριστικά στην ιστορική διαδρομή της πόλης μας πρέπει και να τα αναδεικνύουμε και να τους δίνουμε τις πρέπουσες τιμές αλλά και να φροντίζουμε να τα γνωρίσουν και να γίνουν σημείο αναφοράς για τις νεώτερες γενιές.

Και αναμφισβήτητα η μέρα της απελευθέρωσης του Αγρινίου από τον τουρκικό ζυγό, «η άλωση του Βραχωρίου» όπως έχει καταγραφεί, αποτελεί ορόσημο για την πόλη μας.

Ως εκ τούτου η πρόταση να καθιερωθεί ως επίσημη αργία είναι πολύ σωστή καθώς είναι ένας τρόπος για την ανάδειξη της σπουδαιότητας του γεγονότος και πιστεύω ότι εκφράζει όλους τους Αγρινιώτες. Θα έπρεπε μάλιστα να έχει γίνει αρκετά νωρίτερα, όπως έγινε σε πολλούς Δήμους της χώρας.

Ποτέ όμως δεν είναι αργά. Και η φετινή χρονιά είναι κατάλληλη καθώς συνδυάζεται με τα 200 χρόνια από την επανάσταση αλλά και από την απελευθέρωση της πόλης.

Θεωρούμε όμως ότι αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για ένα τόσο σημαντικό γεγονός.

Πρέπει να συνοδευτεί και από άλλες δράσεις ώστε να μην γίνει ένας ακόμη τυπικός εορτασμός αλλά να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο.

Τέτοιες δράσεις μπορεί να είναι:

-Η έκδοση βιβλίων σχετικών με το θέμα, η διοργάνωση εκδηλώσεων, ημερίδων συνεδρίων που θα φωτίζουν τη σημαντικότητα του γεγονότος αυτού και τη συμβολή του στον απελευθερωτικό αγώνα.

-Η ενεργή συμμετοχή των μαθητών σε εκδηλώσεις που θα γίνουν εντός και εκτός των σχολείων με πρωτοβουλία του Δήμου ώστε οι νέοι να μάθουν την ιστορία της πόλης τους, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι ελάχιστοι γνωρίζουν τι έγινε την 11η Ιουνίου 1821.

-Θεατρικές παραστάσεις με σχετικό περιεχόμενο από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου ή το Πνευματικό Κέντρο.

-Δημιουργία σχετικής ιστοσελίδας κ.α.

Τέλος οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το μνημείο που υπάρχει για την 11η Ιουνίου και βρίσκεται απέναντι από το πρώην ΙΚΑ δεν είναι αντάξιο της σπουδαιότητας αυτού του γεγονότος από τη στιγμή μάλιστα που η ημερομηνία αυτή γίνεται και επίσημη αργία.

Αξίζει και επιβάλλεται να δημιουργηθεί κάτι πολύ καλύτερο.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.