Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Eπιμένει για Κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης.Αιχμηρή για την κυβερνητική πολιτική αλλά και τον Α.Σαμαρά. Τι λέει για τις εξελίξεις με Τουρκία.

Eπιμένει για Κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης.Αιχμηρή για την κυβερνητική πολιτική αλλά και τον Α.Σαμαρά. Τι λέει για τις εξελίξεις με Τουρκία.

“Να συγκροτηθεί μέτωπο υπευθυνότητας απέναντι στις δυνάμεις της δημαγωγίας”

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη μιλάει στο agrinionews με αφορμή και την επίσκεψή της στην Αιτωλοακαρνανία την ερχόμενη Παρασκευή. Επισημαίνει ότι «χρέος των πολιτικών και των πολιτών είναι η συγκρότηση ενός μετώπου υπευθυνότητας απέναντι στις δυνάμεις της δημαγωγίας και του λαϊκισμού». Ζητά «αλλαγή πολιτικής» λέγοντας πως «το φοροεισπρακτικό μοντέλο που επέλεξε η κυβέρνηση για να μαζέψει έσοδα έχει αποτύχει»
Η πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥ. εμφανίζεται ιδιαίτερα αιχμηρή για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας πως «επιλέγει να λέει στον καθένα ότι θέλει να ακούσει».«Με τη διαγραφή μου ο κ. Σαμαράς, διέγραψε μια φιλελεύθερη αντίληψη στα προβλήματα της κοινωνίας, εδραιώνοντας μια αναχρονιστική και λαϊκιστική προσέγγιση. Συνεπώς, δεν έχω καμία σχέση με ένα κόμμα που υπηρετεί τη δημαγωγία. Δε συμφωνώ με τις αντιευρωπαϊκές εξάρσεις τους δε συμμερίζομαι τις επικίνδυνες ακροδεξιές εμμονές που μπλέκονται με εθνικοσοσιαλιστικά συνθήματα» υποστηρίζει χαρακτηριστικά.
Η κυρία Μπακογιάννη επιμένει για τη συγκρότηση Κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης προτείνοντας «να καλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και τους διατελέσαντες αιρετούς πρωθυπουργούς της χώρας, έτσι ώστε να γίνει ένα Συμβούλιο Δημοκρατίας, ένα Συμβούλιο το οποίο θα συμφωνήσει να υπάρξει μία κυβέρνηση με ευρεία κοινοβουλευτική υποστήριξη για τα επόμενα δύο χρόνια, που θα αναλάβει να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση». «Άλλη λύση δεν υπάρχει, εκτός αν γίνουν άμεσα εκλογές και μία τέτοια κυβέρνηση επιβληθεί από το λαό» προσθέτει με νόημα .
Η πρώην Υπουργός Εξωτερικών διακρίνει «περίεργη χλιαρότητα από το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών» απέναντι στη στάση της Τουρκίας.
Η κυρία Μπακογιάννη εμφανίζεται εξάλλου σίγουρη πως «η Δημοκρατική Συμμαχία τα επόμενα χρόνια θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική πραγματικότητα του τόπου».
Αναλυτικά η συνέντευξή της στον Γιώργο Ροΐδη:

Η χώρα βιώνει δραματικές στιγμές. Ποια κατά τη γνώμη σας πρέπει να είναι η αντίδραση των πολιτών απέναντι στην κατάσταση όπως διαμορφώνεται σήμερα;

Κοιτάξτε κ. Ροΐδη, η χώρα βρίσκεται σε οριακό σημείο. Πληρώνουμε σήμερα το αποτέλεσμα των χρόνιων αναβολών και παθογενειών της ελληνικής οικονομίας. Πλέον δεν πάει άλλο. Και αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε όλοι μας. Δυστυχώς όμως, ακόμα και μέσα σε αυτήν την πρωτόγνωρη δοκιμασία για τη χώρα και τους πολίτες, υπάρχουν ακόμα κόμματα και πολιτικοί που δεν κατανοούν το τέλμα στο οποίο βρισκόμαστε και εξακολουθούν και φέρονται με τον ίδιο λαϊκιστικό τρόπο που φέρονταν μέχρι χθες, τάζοντας στον καθένα ότι θέλει να ακούσει και μοιράζοντας υποσχέσεις που πλέον δεν είναι ανέξοδες. Γι΄ αυτό χρέος των πολιτικών και των πολιτών που αντιλαμβάνονται πως αν δεν προχωρήσουν τώρα οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και δε γίνουν σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, ελπίδα εξόδου της χώρας από την κρίση δεν υπάρχει, είναι η συγκρότηση ενός μετώπου υπευθυνότητας απέναντι στις δυνάμεις της δημαγωγίας και του λαϊκισμού. Και αυτό το μέτωπο πρέπει να συγκροτηθεί άμεσα, γιατί η μάχη έχει ήδη ξεκινήσει και δεν έχουμε το δικαίωμα να επιτρέψουμε να επικρατήσει η βλαβερή και επιζήμια λογική του «τάζουμε λαγούς με πετραχήλια» και η οποία οδήγησε τη χώρα στην σημερινή κατάσταση.

«Το φοροεισπρακτικό μοντέλο που επέλεξε η κυβέρνηση για μαζέψει έσοδα έχει αποτύχει»

Εάν ήσασταν στη θέση του πρωθυπουργού, ποιες θα ήταν πλέον οι άμεσες ενέργειες σας;

Σήμερα, αυτό που προέχει πάνω και πέρα από όλα είναι να βγάλουμε τη χώρα από το βαθύ αυτό κύκλο ύφεσης που στραγγαλίζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Για να γίνει αυτό όμως, χρειάζεται αλλαγή πλεύσης. Αλλαγή πολιτικής. Το φοροεισπρακτικό μοντέλο που επέλεξε η κυβέρνηση για μαζέψει έσοδα έχει αποτύχει. Από την αρχή το λέγαμε. Δεν μπορείς να κόβεις τη σύνταξη του παππού και της γιαγιάς για να καλύπτεις τα ελλείμματα που σε δημιουργεί ο ΟΣΕ. Δεν γίνεται, να βάζεις κάθε λίγο και λιγάκι νέα χαράτσια για να μην πειράξεις τα συντεχνιακά συμφέροντα του κάθε «Φωτόπουλου» της ΓΕΝΟΠ. Αν δε σπάσεις αυγά, ομελέτα δε φτιάχνεις. Και σήμερα, το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας μας είναι το τεράστιο κράτος που παράγει ελλείμματα και δεν μειώνει τις δαπάνες του. Εμείς καθίσαμε και φτιάξαμε ένα εναλλακτικό μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που πήγαμε και το καταθέσαμε στην Ευρώπη. Σε αντίθεση με άλλα προγράμματα κομμάτων που απορρίφθηκαν, το δικό μας υιοθετήθηκε στο σύνολο του από την ευρωπαϊκή μας οικογένεια, τη Συμμαχία των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών της Ευρώπης. Μάλιστα οι προτάσεις μας αποτέλεσαν και τη βάση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου. Είπαμε λοιπόν, περιορίστε τις δαπάνες του κράτους και προωθήστε αποτελεσματικές διαρθρωτικές αλλαγές, για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, για την μείωση της φορολογίας και την πάταξη της φοροδιαφυγής και μην εστιάζεται τη συγκέντρωση τω εσόδων αποκλειστικά στην υπερφορολόγηση που γονατίζει την κοινωνία. Με αυτήν την πρόταση, δίνουμε κίνητρα, που χρειάζονται αυτήν τη στιγμή για να έρθουν επενδύσεις. Γιατί το σημαντικότερο είναι να βρουν δουλειά οι άνθρωποι που την έχασαν και να μετακινηθούν ένα εκατομμύριο κόσμος από τους υπερτροφικούς και αντιπαραγωγικούς τομείς, στους ατροφικούς αλλά παραγωγικούς. Για να επιτευχθεί αυτό όμως χρειάζεται να δοθούν προοπτικές για ανάπτυξη και προκοπή, ιδιαίτερα στην περιφέρεια.

«Ο κ.Σαμαράς επιλέγει να λέει στον καθένα ότι θέλει να ακούσει»

Χαρακτηρίσατε ως «ακραίο και αναίσχυντο λαϊκισμό» την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ. Να υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί κοινός τόπος για μετεκλογική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία;

Οι όποιες μετεκλογικές συνεργασίες κ. Ροΐδη, θα γίνουν στη βάση προγραμματικών κατευθύνσεων. Και η Δημοκρατική Συμμαχία, θέτει ως προϋπόθεση βασικές αλλαγές στους θεσμούς και στη λειτουργία του κράτους, αλλά και στην αντίληψη της πολιτικής, για να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε συζήτηση. Σχετικά με τον κ . Σαμαρά, υπάρχουν βασικές διαφορές προγραμματικών συγκλίσεων. Ακολουθούμε δύο διαφορετικές αντιλήψεις αν θέλετε. Εκείνος επιλέγει στη μέση της κρίσης να προτείνει εύκολες λύσεις, όταν στην αρχή της η κεντροδεξιά παράταξη υπό τον κ. Καραμανλή πρότεινε, έστω και την ύστατη ώρα προεκλογικά, να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος. Επιλέγει να λέει στον καθένα ότι θέλει να ακούσει. Δηλώνει ότι θα επαναπροσληφθούν όσοι τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία, ενώ ξέρει πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Ισχυρίζεται πως θα επαναδιαπραγματευθεί το Μεσοπρόθεσμο, αλλά δεν μας λέει τι θα επαναδιαπραγματευθεί, σε ποιόν χρόνο και κυρίως με ποιόν; Γιατί και ο κ. Βενιζέλος, γοητεύθηκε από αυτήν την προοπτική, αλλά η επαναδιαπραγμάτευση του κράτησε μόλις 12 ώρες, μέχρι δηλαδή να ξυπνήσουν οι Ευρωπαίοι και να τον επαναφέρουν στην πραγματικότητα. Με τη διαγραφή μου ο κ. Σαμαράς, διέγραψε μια φιλελεύθερη αντίληψη στα προβλήματα της κοινωνίας, εδραιώνοντας μια αναχρονιστική και λαϊκιστική προσέγγιση. Συνεπώς, δεν έχω καμία σχέση με ένα κόμμα που υπηρετεί τη δημαγωγία. Δε συμφωνώ με τις αντιευρωπαϊκές εξάρσεις τους δε συμμερίζομαι τις επικίνδυνες ακροδεξιές εμμονές που μπλέκονται με εθνικοσοσιαλιστικά συνθήματα.

«Από την πρώτη στιγμή μιλήσαμε για κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης»

Διέξοδο βλέπετε σε πρόωρες εκλογές ή σε συγκυβέρνηση;

Ξέρετε εμείς από την πρώτη στιγμή μιλήσαμε για κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης. Να κάτσουν δηλαδή κάτω τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα και να πουν: Συμφωνούμε σε ένα, δύο, τρία πράγματα και να προχωρήσουν τις μεγάλες αλλαγές που δεν μπορούν να πάνε πίσω. Ξεκαθαρίσαμε μάλιστα πως σε μια τέτοια προοπτική εμείς δε θέλουμε θέσεις, θα στηρίξουμε γιατί αυτό χρειάζεται η χώρα. Τι ακούσαμε τότε; Κι εγώ προσωπικά πόσο λοιδορήθηκα; Σήμερα, όλοι έρχονται να αναγνωρίσουν την ανάγκη εθνικής συνεννόησης. Η κοινωνία αναγνωρίζει και απαιτεί τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων για την έξοδο της χώρας από την κρίση Η συνεννόηση όμως δεν είναι στα λόγια αλλά στα έργα. Δυστυχώς όμως, το υπάρχον πολιτικό σύστημα αδυνατεί να κατανοήσει τις απαιτήσεις των καιρών. Την εθνική υποχρέωση. Επιλέγει να παίζει το «χαλασμένο» τηλέφωνο, όπως τον περασμένο Ιούνιο, αρνούμενοι να τα βρουν οι κ. Παπανδρέου και Σαμαράς. Σήμερα, όμως τα πράγματα είναι σε ακόμα χειρότερη κατάσταση γι΄αυτό και κατέθεσα μια ξεκάθαρη πρόταση: να καλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και τους διατελέσαντες αιρετούς πρωθυπουργούς της χώρας, έτσι ώστε να γίνει ένα Συμβούλιο Δημοκρατίας, ένα Συμβούλιο το οποίο θα συμφωνήσει να υπάρξει μία κυβέρνηση με ευρεία κοινοβουλευτική υποστήριξη για τα επόμενα δύο χρόνια, που θα αναλάβει να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Άλλη λύση δεν υπάρχει, εκτός αν γίνουν άμεσα εκλογές και μία τέτοια κυβέρνηση επιβληθεί από το λαό.

«Περίεργη χλιαρότητα από το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών»

Ποια θεωρείται ότι πρέπει να είναι η αντιμετώπιση από την Ελλάδα της στάσης της Τουρκίας που αμφισβητεί χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου;
Αρχικά πρέπει να σας πω πως πρόκειται για μια Ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη. Την οποία το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών αντιμετωπίζει με μια περίεργη χλιαρότητα. Διαβάζουμε και ακούμε τις τελευταίες μέρες για έξοδο πολεμικών πλοίων στην περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου. Η Τουρκία ανακοινώνει προκλητικά, ότι θα οριοθετήσει την υφαλοκρηπίδα μεταξύ της ίδιας και του ανύπαρκτου, κατά το διεθνές δίκαιο, ψευδοκράτους των κατεχόμενων της Κύπρου. Το υπουργείο εξωτερικών και η ελληνική κυβέρνηση γενικότερα, έχουν περιοριστεί στο να εκδίδουν ανακοινώσεις ρουτίνας αντί να αντιμετωπίσουν με τη δέουσα σοβαρότητα το θέμα, να συνεργασθούν στενά με την κυβέρνηση της Κύπρου και, ιδίως, να θέσουν άμεσα και επιτακτικά το ζήτημα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στο ΝΑΤΟ. Αλλά αυτό είναι αποτέλεσμα του γεγονότος πως κανείς δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση στο εξωτερικό. Οι λάθος χειρισμοί κυβέρνησης αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον τομέα της οικονομίας έχουν επιπτώσεις και στην εθνική ασφάλεια της χώρας. Έχω διατελέσει υπουργός των εξωτερικών και έχω στο ενεργητικό μου της επιτυχία του Βουκουρεστίου, όμως αν δεν μιλάς για τη χώρα σου στο εξωτερικό την ώρα που όλοι ζητούν να μάθουν για την Ελλάδα, τέτοιες επιτυχίες δεν μπορείς να έχεις. Και τώρα, η απομόνωση που γνωρίζουμε διεθνώς είναι ορατή. Μόνο που στα εθνικά θέματα δε συγχωρείται η παραμικρή καθυστέρηση ή ολιγωρία. Αφού λοιπόν η κυβέρνηση αδυνατεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της χώρας και αντιπολίτευση είναι στη γωνιά της ευρωπαϊκής συντηρητικής παράταξης, η Δημοκρατική Συμμαχία θα φέρει από μόνη της το θέμα, το συντομότερο, στην Ομάδα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου στην οποία ανήκει. Ελπίζουμε πως η παρέμβασή μας θα είναι αποτελεσματική, όπως εκείνη που δύο φορές αναλάβαμε για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και για τη στροφή του προγράμματος στήριξης προς αναπτυξιακή κατεύθυνση

Περίπου ένα χρόνο συμπληρώνει η Δημοκρατική Συμμαχία. Είστε ικανοποιημένη από την αποδοχή που έχει στους πολίτες; Ποιος είναι ο εκλογικός σας στόχος.

Εμείς κάναμε μια επιλογή, πριν ένα χρόνο περίπου. Μέσα σε ένα περιβάλλον που δεν ευνοούσε νέα εγχειρήματα να τολμήσουμε και να καταθέσουμε μια άλλη πρόταση στους πολίτες. Να φέρουμε μια νέα αντίληψη για την πολιτική και την λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Να πούμε την αλήθεια στους έλληνες πολίτες, προτείνοντας και μια σειρά από άμεσες αλλαγές που όλοι ομολογούν στα κρυφά πως πρέπει να γίνουν μα κανένας δεν έχει το θάρρος να συγκρουστεί με τα συντεχνιακά συμφέροντα και τις βολεμένες ομάδες για να υλοποιήσει. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, καταφέραμε να καθιερωθούμε ως αξιόπιστη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα, διαμορφώνοντας με τις προτάσεις μας την πολιτική ατζέντα του τόπου αλλά και στην Ευρώπη αποδεικνύοντας πως αν έχεις σχέδιο και στόχο βρίσκεις συνομιλητές στον υπόλοιπο κόσμο. Πλέον, καθημερινά διαμορφώνεται γύρω μας ένας όλο και πιο ισχυρός πυρήνας ανθρώπων που ταυτίζεται με το κίνημα μας και αποζητά σαρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις . Και να μου επιτρέψετε να σας πω το εξής, αυτός ο πυρήνας όσο περνά ο καιρός μεγαλώνει γίνεται πιο συμπαγής. Να είστε σίγουρος, πως το τελικό αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει και η Δημοκρατική Συμμαχία τα επόμενα χρόνια θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική πραγματικότητα του τόπου.

Στην Αιτωλοακαρνανία δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη παρεμβατικότητα από τη Δημοκρατική Συμμαχία. Δεν συμφωνείτε ότι για μία καλή εκλογική επίδοση το κόμμα σας θα πρέπει να έχει αμεσότητα με τις τοπικές κοινωνίες;

Όπως σας ανέφερα και νωρίτερα, το κίνημα μας είναι κάτι καινούριο. Δε λειτουργεί ούτε με τον παραδοσιακό τρόπο και τις δομές που έχουν τα παλιά κόμματα αλλά ούτε και με την ίδια αντίληψη. Σε λιγότερο από ένα χρόνο έχουμε καταφέρει και έχουμε οργανώσει σχεδόν σε όλη της Ελλάδα μια αξιόλογη δυναμική ανθρώπων που μεταφέρουν τη φωνή της τοπικής κοινωνίας στο κίνημα και την πρόταση του κινήματος στην τοπική κοινωνία. Το ίδιο και στη Αιτωλοακαρνανία όπου ήδη έχουμε παρουσιάσει τα πολιτικά στελέχη του νομού, ενώ υπάρχουν πάρα πολλοί ακόμα που συμμετέχουν δημιουργικά στη διάδοση της φωνής της Συμμαχίας σε κάθε πόλη σε κάθε χωρίο. Μάλιστα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, θα βρίσκομαι στην Αιτωλοακαρνανία, όπου και θα κάνουμε τα εγκαίνια των γραφείων μας στο Αγρίνιο, θα συναντηθούμε και με τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής, προκειμένου να μεταφέρουμε στη Βουλή αλλά και γιατί όχι α υιοθετήσουμε τις προτάσεις τους. Η Αιτωλοακαρνανία, πιστεύω πως αποτελεί ένα μεγάλο και αναξιοποίητο τμήμα της χώρας. Υπάρχουν οι υποδομές για να μετατραπεί η περιοχή σε κέντρο ανάπτυξης, προσελκύοντας νέες επενδύσεις και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.