Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021

Eυρυπίδου Σπαράγματα ή απλά Μαθήματα μιας Άγνωστης Μυθολογίας

Eυρυπίδου Σπαράγματα ή απλά Μαθήματα μιας Άγνωστης Μυθολογίας


Βασισμένη σε αποσπάσματα, εκτεταμένα ή μη, από τις χαμένες τραγωδίες του Ευριπίδη είναι η παράσταση Ευριπίδου Σπαράγματα ή Απλά Μαθήματα μιας Άγνωστης Μυθολογίας συμπαραγωγή του Δη.Πε.Θε. Αγρινίου και του Ελληνικού Φεστιβάλ, που θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρώτη στο Αρχαίο Θέατρο Οινιάδων το Σάββατο 27 Ιουνίου 2009 στις 9.30 μ.μ.

Άξιο λόγου είναι να αναφερθεί ότι η παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου θα φιλοξενηθεί στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου στις 3 και 4 Ιουλίου 2009. Είναι η δεύτερη χρονιά μετά το 2007 που το Φεστιβάλ Επιδαύρου συμπεριλαμβάνει παραγωγή μας στις προγραμματισμένες παραστάσεις του.

Ως γνωστόν σώζονται ακέραια 19 δράματα του μεγάλου τραγικού. Υπάρχουν όμως και αρκετά σπαράγματα (αποσπάσματα) από πολλές τραγωδίες του, που δεν διασώθηκαν ολόκληρες. Αποφθέγματα, διδάγματα, μέρη διαλόγων, μονολόγων, χορικά, υλικό πλουσιότατο, άκρως ενδιαφέρον, ακριβώς γιατί προσφέρει ερεθίσματα, νύξεις, εξαιρετικά γοητευτικές στον μυστηριώδη και όχι ξεκάθαρο ειρμό τους.

Σώζονται εκτεταμένα μέρη από τα έργα: Υψιπύλη, Κρήτες, Ανδρομέδα, Φαέθων. Υπάρχουν όμως και ενδιαφέροντα μέρη από πολλές άλλες τραγωδίες όπως: Τήλεφος, Οιδίπους (με παραλλαγή του γνωστού μύθου), Βελλεροφόντης, Μελανίππη, κ.ά..

Από σκηνοθετική πλευρά, θα επιχειρηθεί μια σύνθεση των σπαραγμάτων, χωρίς «λογικό» σύνδεσμο μεταξύ τους, βασισμένη ακριβώς στον αποσπασματικό τους χαρακτήρα, τονίζοντας την έννοια των «χαμένων» έργων, των «χαμένων»κόσμων. Η μουσική θα συνδέει τις διάφορες ατμόσφαιρες, δημιουργώντας έναν καμβά, βασισμένο στον αποσπασματικό χαρακτήρα του όλου θέματος. Ο θεατής κάθε φορά θα εισδύει με κάποιο τρόπο στον κάθε μύθο, στον κόσμο του κάθε έργου, χωρίς ωστόσο να μπορεί να τον συμπληρώσει ή να τον ολοκληρώσει λογικά.

Η όλη σύνθεση έχει γίνει με την συνεργασία του φιλολόγου Γιάννη Λιγνάδη, που έχει ασχοληθεί ειδικά με τον Ευριπίδη κι έχει ήδη μεταφράσει όλα τα σπαράγματα από τα χαμένα δράματά του. Η δραματουργική επεξεργασία και οι στίχοι είναι της Αγαθής Δημητρούκα.

Τη σκηνοθεσία του εγχειρήματος υπογράφει ο Βασίλης Νικολαΐδης, την επιμέλεια του σκηνικού χώρου και τον σχεδιασμό των κοστουμιών ο Γιάννης Μετζικώφ, τη μουσική ο Πέτρος Ταμπούρης, τις χορογραφίες η Έρση Πήττα, τους φωτισμούς η Ελευθερία Ντεκώ, τη μουσική διδασκαλία και τα φωνητικά σχήματα η Αναστασία Κατσιναβάκη και ο Παναγιώτης Λάρκου, ενώ βοηθός χορογράφου είναι ο Παναγιώτης Λάρκου

Τους ρόλους ερμηνεύουν :

Λουκία Πιστιόλα, Γιάννης Κρανάς, Άννα Κουτσαφτίκη, Θανάσης Κουρλαμπάς, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Μαρία Παρασύρη, Αναστασία Κατσιναβάκη, Παναγιώτης Λάρκου, Βαγγέλης Ψωμάς, Ζαχαρούλα Κλειματσάκη, Βασιλική Κυπραίου.

Μετά τη Μικρή Επίδαυρο, η παράσταση θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα όπου θα παρουσιαστεί σε φεστιβάλ των μεγάλων πόλεων.

Προπώληση εισιτηρίων από Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Ώρες ταμείου 11.00 -13.00 & 19 00 – 21.00, τηλ. ταμείου 26410-56135

Την ημέρα της παράστασης το Σάββατο στις 27 Ιουνίου η προπώληση εισιτηρίων το πρωί θα γίνει στο Ταμείο του θεάτρου, ενώ το απόγευμα στο χώρο του Αρχαίου θεάτρου.

Χορηγοί επικοινωνίας : ΑΧΕΛΩΟΣ T.V., ΕΠΙΚΑΙΡΑ, culture now.gr, city 99,5 fm,

101,3 fm δίεση

Χορηγός: Agrino

Από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.