Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2020

Το εκκλησάκι του Πάρκου Αγρινίου- Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος

Αναδημοσίευση από  agriniomemories.blogspot.gr

Μέχρι το 1919 η οικογένεια του Αγρινιώτη ποιητή Κώστα Χατζόπουλου είχε στην κατοχή της μία έκταση, στην περιοχή “Λυκοράχια” στα όρια της πόλης του Αγρινίου.

Το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης της Σωτήρος το 1920
Το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης της Σωτήρος
το 1920

Το 1919 οι αδελφοί Παπαστράτου αγόρασαν 54 στρέμματα από το κτήμα αυτό και αργότερα αφού το δώρισαν στον δήμο Αγρινίου, φρόντισαν και το διαμόρφωσαν έτσι ώστε να γίνει χώρος αναψυχής για τους κατοίκους του Αγρινίου.
Στην είσοδο του πάρκου αυτού δεσπόζει το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης της Σωτήρος.
Η μελέτη του μικρού αυτού ναού έγινε από τον αρχιτέκτονα Βασίλειο Τσουλούφη και η ανέγερσή του αποπερατώθηκε το 1929.
Από το βιβλίο του Ευθυμίου Ανδρικόπουλου « Η Αρχιτεκτονική και η Πολεοδομία του Μεσοπολέμου στην Πόλη του Αγρινίου» διαβάζουμε ότι
«….Ο ναός είναι κτισμένος πάνω σε κρηπίδωμα και ανήκει στο βυζαντινό τύπο του “τετρακιονίου σταυροειδούς μετά τρούλου”, με τις κεραίες του σταυρού να προεξέχουν λίγο της ορθογωνικής βάσης.
Εξωτερικά ο σταυρός διακρίνεται με σαφήνεια, διότι τα τέσσερα γωνιακά διαμερίσματα στεγάζονται χαμηλότερα από τις κεραίες του σταυρικού πυρήνα.
Ο ημισφαιρικός τρούλος του, στεγάζεται σε οκταγωνικό τύμπανο, με ανάλογο αριθμό παραθύρων και το κωδωνοστάσιο που βρίσκεται επάνω από την κεντρική είσοδο, είναι ορθογωνικής κατόψεως, στηρίζεται σε τέσσερις πεσσούς και στέφεται με τρουλίσκο.

Οι τρεις είσοδοι του ναΐσκου, έχουν ημικυκλικά ανώφλια και τα παράθυρα του είναι μονόλοΒα, δίλοβα και τρίλοΒα με τον μεσαίο λοβό υπερυψωμένο.
Η κατασκευή των τόξων των ανοιγμάτων και των θόλων είναι από οπτοπλίνθους, ενώ η φέρουσα τοιχοποιία από αργολιθοδομή, επιχρισμένη και με τραβηχτά επιχρίσματα. Πρόκειται για ένα έργο που συνάδει με την Βυζαντινή παράδοση, αλλά με έντονη επίδραση ενός απλουστευμένου νεοκλασικισμού…»

.

Το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης της Σωτήρος το 1922
Το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης
της Σωτήρος το 1922

1

2

3

4

5

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

 1. ανωνιμος

  Κάποτε οι άνθρωποι έχτιζαν εκκλησιές.
  Τώρα τις γκρεμίζουν.
  και κλείνουν τα σχολειά.
  και καίνε εθνικά σύμβολα.
  και οι βάνδαλοι ισοπεδώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους.
  Έχουν χάσει κάθε μέτρο, οι αξίες της ζωής γι αυτούς , ίσως να μην φταίνε 100% μόνο αυτοί αλλά ολόκληρη η κοινωνία απέναντί τους. ( πολιτεία, πολίτες ,πολιτικοί ,”εκκλησία”, κλπ)

 2. Anonimos

  Καποτε υπήρχαν Αξίες στην ψευτικη ζωή που ψευτοζουμε!!!!! Τώρα όλα ρημαδιό!!!! Δεν υπαρχει Κράτος , δεν υπαρχει οικογενεια δεν υπαρχει πίστη … Ολα ειναι αρχταμάς. Γιατι; Δεν υπαρχει παιδεια και αγάπη. Ο ενας μισει τον αλλον και υπαρχει φθονος. Προσευχη και μετανεια πρεπει να υπαρχει και Αγαπη γιατι παμε μην πω που.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.