Παρασκευή, 14 Μαΐου, 2021

«Ελευθέρια 2019»: εκδήλωση για την μάχη του Ζαπαντιού

«Ελευθέρια 2019»: εκδήλωση για την μάχη του Ζαπαντιού

Εκδήλωση για την μάχη του Ζαπαντιού και την απελευθέρωση του τόπου απ’ τους κατακτητές τον Ιούνιο – Ιούλιο του 1821 «Ελευθέρια 2019».

Κείμενο και φωτογραφίες του Αποστόλου Κων. Καρακώστα

Με την συμπαράσταση του Δήμου Αγρινίουκαι σε συνεργασία με την κοινότητα Μεγάλης Χώρας και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ι.Ν. Αποστόλου Παύλου, έγινε εκδήλωση για τον εορτασμό των 198 χρόνων από την απελευθέρωση της περιοχής από τον Τούρκο δυνάστη.

Κάτοικοι της κοινότητας και επισκέπτες από την πόλη του Αγρινίου και άλλων περιοχών, παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία και την Δοξολογία, χοροστατούντος του Αιδεσιμότατου Κοσμά Τσιτσιβού.

Ακολούθησε ομιλία του Δασκάλου και γραμματέως του συλλόγου Τριποταμιτών κυρίου Κώστα Χαραμή.

Αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα που από τις αρχές του Μάρτη του 21 διαδραματίζονταν στον ευρύτερο χώρο της Αιτωλοακαρνανίας, όπως στην Σκάλα Μαυρομάτη και τη μάχη της Τατάρνας, και στην επίσημη  έναρξη της επανάστασης στην Δυτική Στερεά στις 25 του  Μάη με την προκήρυξη  του Στρατηγού Βαρνακιώτη στο Ξηρόμερο. Περιέγραψε την πολιορκία και την κατάληψη του Βραχωριού και το πως αμέσως οι Έλληνες επαναστάτες στις 11 του Ιούνη κινήθηκαν προς το Ζαπάντικαι το πολιόρκησαν.

.

Το φραγμένο με παλιούρια Κεφαλοχώρι αντιστάθηκε για 45 μέρες και στις 26 Ιούλη του 1821, ανήμερα της Αγίας Παρασκευής, σχεδόν δύο αιώνες πριν, αλώθηκε από τους προγόνους μας.

Το τεκμηριωμένο με πολλά στοιχεία κείμενο του κυρίου Χαραμή εντυπωσίασε και χειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους.

Στον προαύλιο χώρο του ναού μπροστά στο Μνημείο των  Ηρώων ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες υπέρ πίστεως και πατρίδας Αγωνισθέντες, παιδιά αυτής της πολύπαθης από εισβολείς/κατακτητές γωνιάς της Αιτωλικής γής.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 3ουΔημ. Σχολείου Νεαπόλεως κύριος Δημήτρης Νταβαρίνος συντόνισε την τελετή, προσφωνώντας τους επισήμους στην κατάθεση στεφανιών.

Η Αντιδήμαρχος Αγρινίου για τα πολιτιστικά κυρία Μαρία Παπαγεωργίου εκ μέρους του Δήμου κατέθεσε δάφνινο στεφάνι στο μνημείο και ακολούθως ο πρόεδρος της Τοπικής κοινότητας Μεγάλης Χώρας κύριος Γεώργιος Μέρκος.

.

Εκ μέρους του Συνδέσμου αποστράτων Αξιωματικών της Αστυνομίας ο κύριος Δημ. Τσούνης και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου ο κύριος Παναγιώτης Τσαμάκης.

Από τον σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού σχολείου η κυρία Μαρία Ντάϊκου-Σταμούλτα, και από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Αγία Σκέπη» η κυρία Χρυσούλα Τασολάμπρου.

Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Οι μερακλήδες» ο κύριος Χρήστος Φλώρος και η κυρία Ευαγγελία Τουφεκούλα, οι οποίοι ντυμένοι με παραδοσιακές Ελληνικές ενδυμασίες ήταν και σημαιοφόροι/παραστάτες στην Σημαία κατά την διάρκεια της Δοξολογίας.

Ο κύριος Κώστας Χαραμής γραμματέας του Συλλόγου Τριποταμιτών κατέθεσε κι αυτός στεφάνι εκ μέρους του συλλόγου του.

Ακολούθως εψάλη ο Εθνικός ύμνος και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Το εκκλησιαστικό συμβούλιο πρόσφερε καφέ στην αίθουσα εκδηλώσεων και εκεί έγιναν συνομιλίες από τους οργανωτές  και ανταλλάχθηκαν απόψεις και ιδέες,σχετικώς η κυρία Παπαγεωργίου τόνισε την αξία της συμμετοχής των κατοίκων σε παρόμοιες εκδηλώσεις, ειδικά τώρα που εν όψει των διακοσίων χρόνων από την απελευθέρωση θα έχομε κορύφωση των εορτασμών σε όλη την Ελλάδα.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.