Στη δικαίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εξαγωγέων της ελιάς καλαμών προχώρησε το Συμβούλιο της Επικρατείας ΣτΕ σε ότι αφορά τη χρήση του εμπορικού σήματος Kalamata Olives.
Συγκεκριμένα το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ, απέρριψε την αίτηση ακύρωσης των Μεσσηνίων παραγωγών και δέχτηκε τις παρεμβάσεις των φορέων που εκπροσωπούν το 98% των Ελλήνων παραγωγών και εξαγωγέων επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών.
Ειδικότερα το δικαστήριο έκρινε η ονομασία Kalamata Olives που χρησιμοποιείται από το 1930 και έκανε παγκοσμίως γνωστό το προϊόν νόμιμα συνυπάρχει με την ονομασία ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ που αναγνωρίστηκε το 1996 και αποτελούν μόλις το 2% της εθνικής παραγωγής.
Η ανακοίνωση της ΠΕΜΕΤΕ αναφέρει:
Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για τον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς και την χώρα, καθώς αποτελεί ημέρα δικαίωσης για χιλιάδες Έλληνες ελαιοπαραγωγούς και μεταποιητικές-τυποποιητικές-εξαγωγικές επιχειρήσεις του προϊόντος της χώρας.
Με αυξημένη 7μελή σύνθεση του Δ’ Τμήματος και Πρόεδρο την κα Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και Εισηγήτρια την κα Κωνσταντίνα Κονιδιτσιώτου, το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε το 98% των ελαιοπαραγωγών που καλλιεργούν την επιτραπέζια ποικιλία ελιάς “ΚΑΛΑΜΩΝ/ΚΑΛΑΜΑΤΑ” και το σύνολο των μεταποιητικών-τυποποιητικών-εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας που εξάγουν με την ονομασία “KALAMATA OLIVES” από τις αρχές του 20ου αιώνα, με εξαγωγές που η αξία τους ξεπερνά τα €250 εκατ.ετησίως.
Σήμερα το ƩτΕ έκρινε πλέον οριστικά, ότι η ονομασία “KALAMATA OLIVES” που έγινε παγκοσμίως γνωστή χάρη στις προσπάθειες των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και συνδέεται άρρηκτα με την Ελλάδα, νόμιμα και μόνιμα καταχωρίστηκε ως συνώνυμο της ποικιλίας “ΚΑΛΑΜΩΝ”.
Η Απόφαση του ΣτΕ έβαλε οριστικά τέλος σε μια εποχή καταπάτησης κάθε έννοιας σεβασμού του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών επιτραπέζιων ελιών “ΚΑΛΑΜΩΝ/ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA”, αβεβαιότητας, συκοφαντίας, διασυρμού και σε πολλές περιπτώσεις βιωσιμότητας των Ελληνικών μεταποιητικών, τυποποιητικών, εξαγωγικών επιχειρήσεων και τέλος της ίδιας της χώρας, καθώς κινδύνευαν οι εξαγωγές του προϊόντος (€250 εκατ ετησίως).
Οι ελληνικές ελιές με την ονομασία“KALAMATA”, μετά από “παρεμβάσεις”, αποσύρθηκαν/εκτοπίστηκαν από τα ράφια των Supermarkets (S/Ms) της Ιταλίας, Ʃλοβενίας, Γερμανίας κ.α. προς όφελος ελιών τρίτων χωρών που αντικατέστησαν στα ράφια τις ελληνικές. Για πολλά χρόνια στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν ανυπέρβλητα προβλήματα επειδή κάποιες ΔΑΟΚ μετά από υποδείξεις υπηρεσιών και Οργανισμών του ΥπΑΑΤ συστηματικά δημιουργούσαν εμπόδια στις εξαγωγές ελιών ποικιλίας Καλαμών (Kalamata olives).
Μετά από 20 και πλέον χρόνια υπομονής και προσπαθειών των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας, έχοντας εξαντλήσει κάθε προσπάθεια διάσωσης των εξαγωγών του προϊόντος απέναντι σε τοπικιστικές εμμονές, με τις Αποφάσεις “Απόστολου” το 2018 και “Γεωργαντά” το 2022, δόθηκε από το ΣτΕ η δίκαιη λύση που επιτρέπει την παράλληλη κυκλοφορία της ονομασίας “ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA” (85.000 τον. μέσο όρο ετησίως) και της ΠΟΠ “ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ”/PDO “ELIA KALAMATAS” (277 τον. μέσο όρο ετησίως).
Η Απόφαση του ΣτΕ ομαλοποιεί και καθησυχάζει την εξαγωγική δραστηριότητα του προϊόντος (“Kalamata olives”) και παράλληλα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη απορρόφηση του προϊόντος από τα χέρια των ελαιοπαραγωγών της ποικιλίας, χωρίς να εμποδίζει ούτε κατ’ ελάχιστο την παραγωγή, παρασκευή και εµπορία του προϊόντος ΠΟΠ. Δημιουργούνται πλέον οι συνθήκες ώστε να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος για την εθνική θωράκιση του προϊόντος.
Εκφράζουμε δημόσια τις θερμές ευχαριστίες μας στον πρ.Υπουργό ΑΑΤ κ. Γ.Γεωργαντά για την άμεση ανταπόκριση του και επίλυση του τεράστιου αυτού εθνικού θέματος που ταλάνιζε τον κλάδο.
Ευχαριστούμε την δικηγόρο της ΠΕΜΕΤΕ κα Νίκη-Λίνα Αγγελοπούλου που πίστεψε και στάθηκε δίπλα μας από την αρχή στην εθνική αυτή προσπάθεια και πάλεψε με ζήλο ακόμα και με προσωπικό κόστος.
Εκφράζουμε επίσης τις θερμές ευχαριστίες μας για την συμβολή τους στην δίκαιη αυτή Απόφαση:
- Στον Περιφερειάρχη Δυτ.Ελλάδας, κ.Ν.Φαρμάκη,
- Στους Δήμους Αγρινίου, Καμένων Βούρλων, Λοκρών, Μεσολογγίου και Στυλίδας,
- Στους Προέδρους των Επιμελητηρίων, Αιτωλοακαρνανίας κ. Πάνο Τσιχριτζή, Λακωνίας κ. Γιάννη Παναρίτη και Φθιώτιδας κ. Θανάση Κυρίτση,
- Στον Πρόεδρο της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ κ. Γιώργο Ντούτσια και το Δ.Σ. της Οργάνωσης, Α.Ε.Σ. Στυλίδας, Α.Σ.“Αρχαία Ωλένεια Αιτωλοακαρνανίας”, Α.Σ. Γερακίου Λακωνίας και Α.Σ. “Αγ.Μάμμα Χαλκιδικής”,
- Ιδιαίτερη και ξεχωριστή αναφορά στην Τεχνική μας Oμάδα, τους κ.κ. Δημήτρη Τσίνα και Γεράσιμο Αναστασίου της “ΓΑΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ”,
- Στα μέλη μας που προσέφυγαν στο ΣτΕ υπέρ της “Απόφασης Γεωργαντά” και στους συνεργαζόμενους δικηγόρους τους κ.κ. Καθηγητή Σπ.Βλαχόπουλο, Ξ.Παπαρρηγόπουλο, Αχ.Παπουτσάκη και Σ.Αναγνωστάκου,
- Στις επιχειρήσεις και φορείς των Π.Ε. που έστειλαν επιστολές υποστηρίζοντας την παράλληλη κυκλοφορία της ποικιλίας από το 2017. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τις επιχειρήσεις της Π.Ε. Μεσσηνίας,
- Στα τρία κόμματα του δημοκρατικού τόξου (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) που στήριξαν την εθνική λύση που έδωσε η “Απόφαση Γεωργαντά”,
- Όλους τους Υπουργούς και βουλευτές από τις Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Εύβοιας, Λακωνίας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας.
- Σε όλα τα μέλη μας, ακόμα και από τις περιοχές που δεν καλλιεργείται η ποικιλία, για την εμπιστοσύνη και την συμβολή τους στην κοινή μας προσπάθεια,
- Στα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους για την προβολή των θέσεων της ΠΕΜΕΤΕ,
- και στις εκατοντάδες ελαιοπαραγωγούς απ’ όλη τη χώρα που επικοινώνησαν με τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΜΕΤΕ εκφράζοντας την αγωνία τους, δίνοντας μας θάρρος και δύναμη για την συνέχιση του δίκαιου αγώνα, ιδιαίτερα από τις περιοχές που προκλήθηκε έντονος διχασμός, καθώς η παραπληροφόρηση προκάλεσε το δίλημμα “ή το ΠΟΠ, ή η ποικιλία”.
Σε όλους αυτούς λέμε ότι οι προσπάθειες μας για την καλύτερη αξιοποίηση και ανάπτυξη της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς δικαιώνονται με την σημερινή Απόφαση του ΣτΕ.
Ν. Φαρμάκης: «Δικαίωση για τον τόπο μας, αλλά και την ίδια την Ελλάδα»
Την ικανοποίησή του για την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας σχετικά με την ελιά Καλαμών εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, καθώς συνιστά δικαίωση για το το 98% των ελαιοπαραγωγών που καλλιεργούν την επιτραπέζια ποικιλία ελιάς “Καλαμών/ Καλαμάτα” και το σύνολο των μεταποιητικών-τυποποιητικών – εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας που εξάγουν με την ονομασία “Κalamata Οlives”.
Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ακύρωσης που είχε καταθέσει ο Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ) και έκρινε πλέον οριστικά, ότι η ονομασία «ΚalamataΟlives», νόμιμα και μόνιμα καταχωρίζεται ως συνώνυμο της ποικιλίας «Καλαμών»
«Η απόφαση βάζει τέλος στην αγωνία χιλιάδων παραγωγών και επιχειρήσεων του τόπου μας, διασφαλίζοντας εξαγωγές που φτάνουν στα 250 εκ. ευρώ ετησίως. Αισθανόμαστε χαρούμενοι για την εξέλιξη αυτή, που βάζει τέλος σε μία περίοδο αβεβαιότητας και σε μία έριδα που ποτέ δεν έπρεπε να έχει υπάρξει, ανοίγοντας νέους δρόμους βιώσιμης προκοπής για όλους. Η απόφαση της Δικαιοσύνης συνιστά μια δικαίωση για όλους όσους πιστέψαμε σε αυτό το σπουδαίο εθνικό προϊόν που δεν έπρεπε να χαθεί για τη χώρα» δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης.
Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Περιφερειακό Συμβούλιο από την πρώτη στιγμή προσέγγισαν το ζήτημα εθνικά και τάχθηκαν απέναντι σε τοπικισμούς, διεκδικώντας μία καθαρή και δίκαιη λύση που θα δικαιώνει χιλιάδες παραγωγούς σε όλη τη χώρα, πολλοί εκ των οποίων πολλοί βρίσκονται στη Δυτική Ελλάδα που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό ελιάς της συγκεκριμένης ποικιλίας.
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Δήμαρχος Αγρινίου
Την ικανοποίησή του για την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την Ελιά Καλαμών εξέφρασε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου.
Σε δήλωσή του ανέφερε τα εξής: «Η απόφαση του ΣτΕ είναι πρωτίστως μια δίκαιη απόφαση που ανακουφίζει χιλιάδες παραγωγούς και αποκαθιστά μια τεράστια αδικία συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση του εθνικού προϊόντος μας. Για τους ελαιοπαραγωγούς του Δήμου Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας σηματοδοτεί την περαιτέρω ανάπτυξη και την εξέλιξη της καλλιέργειας βάζοντας τέλος στο αδιέξοδο της απώλειας εξαγωγικής δυνατότητας. Δικαιώνονται οι προσπάθειες που καταβάλλαμε στο πλευρό των ελαιοπαραγωγών και ανοίγει μια νέα εποχή που αλλάζει τα δεδομένα και διασφαλίζει την επιτυχία των ελληνικών εξαγωγών. Η στήριξή μας σε όλους τους φορείς και τους παραγωγούς είναι σταθερή και δεδομένη».
Σταρακά: Ιστορική δικαίωση για τους ελαιοπαραγωγούς Αιτωλοακαρνανίας και όλης της χώρας η απόφαση του ΣτΕ για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμών
Με αφορμή τη σημερινή απόφαση του ΣτΕ για την αναγνώριση της ονομασίας ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστίνα Σταρακά, προέβη στην εξής δήλωση:
Το προϊόν «Κalamata olives» εξάγεται με την ονομασία αυτή από το 1930 με κύριους παραγωγούς την Αιτωλοακαρνανία, τη Λακωνία και τη Φθιώτιδα που εκπροσωπούν το 98% της εθνικής παραγωγής. Το προϊόν ΠΟΠ αναγνωρίστηκε πολλές δεκαετίες αργότερα και αντιπροσώπευε μέχρι χθες μόλις το 2% της εθνικής παραγωγής. Από το 2018 ο σύλλογος που εκπροσωπεί το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας καταφεύγει στο ΣτΕ προσπαθώντας να ακυρώσει εξαγωγές που αποφέρουν στη χώρα περισσότερα από 200 εκ ευρώ τον χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό, η σημερινή απόφαση του ΣτΕ αποτελεί ιστορική δικαίωση του 98% των ελαιοπαραγωγών και εξαγωγέων της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Με την απόφαση του το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, βάζει οριστικό τέλος στη διαμάχη μεταξύ των Μεσσηνίων παραγωγών και των παραγωγών της υπόλοιπης Ελλάδας για το προϊόν της Επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών. Επιτρέπει έτσι την απρόσκοπτη συνέχιση των εξαγωγών του εθνικού μας προϊόντος, αναγνωρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των παραγωγών της χώρας μας και του νομού μας που εκπροσωπεί το 45% των εξαγωγών της Ελιάς Καλαμών. Ενός προϊόντος που μας κάνει εθνικά υπερηφάνους και γνωστούς σε όλο τον κόσμο.
Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στη δικηγόρο που στήριξε την προσπάθεια των εκπροσώπων του 98% των παραγωγών και εξαγωγέων της χώρας μας, την αναπληρώτρια Τομεάρχη του Τομέα Αγροτικής ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ κα Λίνα Αγγελοπούλου. Η επόμενη μέρα μας βρίσκει σταθερά δίπλα στον πρωτογενή τομέα και τον εξαγωγικό κλάδο με μοναδικό στόχο την περαιτέρω θωράκιση συνολικά του εθνικού μας προϊόντος και την εξεύρεση κοινής πορείας.
Ελιά Καλαμών: «Νίκησε το προϊόν», λένε τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας, και Φθιώτιδας
«Νίκησε το προϊόν» λένε σε κοινή τους ανακοίνωση τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας, και Φθιώτιδας έπειτα από την σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
Κάνουν λόγο για μία απόφαση δίκαιη που διασφαλίζει τη συνέχεια των ελληνικών εξαγωγών της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών/Καλαμάτα/Kalamata κρίνοντας ότι η Υπουργική Απόφαση Γεωργαντά που εκδόθηκε μετά από την κοινού Αίτηση των Επιμελητηρίων Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας, με την Εθνική ΔΟΕΠΕΛ και την ΠΕΜΕΤΕ, νόμιμα καταχώρισε την ονομασία Kalamata, ως συνώνυμο της ποικιλίας ελιάς Καλαμών.
Η ανακοίνωση:
«Νίκησε το προϊόν
Ιστορική νίκη για το εθνικό προϊόν μας την ελιά Καλαμών, τους ελαιοπαραγωγούς και εξαγωγείς της χώρας με την σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
Μια απόφαση δίκαιη που διασφαλίζει τη συνέχεια των ελληνικών εξαγωγών της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών/Καλαμάτα/Kalamata κρίνοντας ότι η Υπουργική Απόφαση Γεωργαντά που εκδόθηκε μετά από την κοινού Αίτηση των Επιμελητηρίων Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας, με την Εθνική ΔΟΕΠΕΛ και την ΠΕΜΕΤΕ, νόμιμα καταχώρισε την ονομασία Kalamata, ως συνώνυμο της ποικιλίας ελιάς Καλαμών.
Τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας, και Φθιώτιδας από το 2020 ξεκίνησαν τη συνεργασία τους με τις εθνικές οργανώσεις, παραγωγούς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ελιάς καλαμών με σκοπό την ανεύρεση λύσης στην προώθηση του προϊόντος στο εξωτερικό και με συνεχείς προσπάθειες ένταξης στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων με σκοπό τη θωράκιση του προϊόντος και την ομαλή εξαγωγή του.
Σε όλες τις εκδηλώσεις για το θέμα προσκαλούνταν όλοι οι εμπλεκόμενοι και πραγματοποιούνταν ανοιχτές συζητήσεις, χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης, αλλά αντιθέτως, είχε τεθεί ως στρατηγική η προστασία του προϊόντος και αναζητείτο κοινή δράση και εθνικό σχέδιο προώθησής του. Στη βάση αυτή μελανό σημείο ήταν η απουσία συμμετοχής εκπροσώπων της Μεσσηνίας, οι οποίοι δεν προσήλθαν σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Γύθειο στις 12/11/2022, ώστε να λυθεί από κοινού το φλέγον ζήτημα της προώθησης ενός εθνικού προϊόντος.
Τα Επιμελητήρια θα συνεχίσουν την προσπάθεια και τον συντονισμό για την προώθηση της ελιάς Καλαμών και τη δημιουργία βάσης στήριξης σε όλη την Ελλάδα με σκοπό την αναγνώρισή του ως εθνικού προϊόντος και τη συλλογική στήριξή του ως τέτοιου.
Ευχαριστούμε θερμά τον πρ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου για την πρώτη απόφαση ένταξης της ονομασίας Kalamata ως συνώνυμο της ποικιλίας ελιάς Καλαμών και τον πρ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά για την άμεση και δίκαιη λύση που έδωσε – μετά την ακύρωση της απόφασης Αποστόλου από το ΣτΕ – με τη νέα τεκμηριωμένη απόφασή του, την δικηγόρο κα Νίκη-Λίνα Αγγελοπούλου για τη νομική εκπροσώπησή μας στο ΣτΕ, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τους δήμους Ευρώτα, Αγρινίου, Καμένων Βούρλων, Λοκρών, Μεσολογγίου και Στυλίδας, τους φορείς και τις εξαγωγικές εταιρείες που στήριξαν την προσπάθεια.
Για τα Επιμελητήρια
Παναγιώτης Τσιχριτζής, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας
Ιωάννης Παναρίτης Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λακωνίας
Αθανάσιος Κυρίτσης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Φθιώτιδας»
1 Σχόλιο
Επιτελους δικαιοθηκαμε…..επιβεβαιωνεται οτι οι αγωνες εχουν αποτελεσμα, ενα ΓΙΑΤΙ τοσα χρονια ? ζηταει απαντηση, και μια προβλεψη ,θα τρεξουν πολλοι να …….