Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2020

Eλπίδες στον «Φιλόδημο» για την αξιοποίηση ως πολιτιστικού χώρου του αναψυκτηρίου του Πάρκου Αγρινίου

Eλπίδες στο πρόγραμμα «Φιλόδημος 1» του υπουργείου Εσωτερικών εναποθέτει η δημοτική αρχή Αγρινίου για την αποκατάσταση και την αξιοποίηση ως πολιτιστικού χώρου του εμβληματικού κτιρίου-αναψυκτηρίου του Πάρκου το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει περιέλθει σε πλήρη απαξίωση όπως άλλωστε όλος ο πνεύμονας πρασίνου εξαιτίας της ανάπλασης που ξεκίνησε και ποτέ δεν ολοκληρώθηκε.

Ο δήμος Αγρινίου κατήρτισε πλέον πρόταση για την «επανάχρηση δημοτικού περιπτέρου Παπαστρατείου δημοτικού πάρκου ως πολυχώρος πολιτιστικών δράσεων και αναψυχής» την οποία θα θέσει στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με σκοπό την έγκριση της ώστε εν συνεχεία να κατατεθεί προς χρηματοδότηση στα πλαίσια της πρόσκλησης για «Ανέγερση και Επανάχρηση δημοτικών κτιρίων» της Διεύθυνσης Οικονομικής & Αναπτυξιακής Πολιτικής του Υπουργείου .
Η πρόσκληση αυτή αφορά στη χρηματοδότηση των Δήμων της χώρας για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα προβλέπει χρηματοδότηση έργων που αφο-ρούν την επανάχρηση ανενεργών εμβληματικών δημοτικών κτιρίων, άνω των 100 τ.μ. που βρίσκονται εντός οικισμού. Ως εμ-βληματικά κτίρια ορίζονται τα κτίρια με «ταυτότητα» ή συμβολικό χαρακτήρα που αποτελούν για κάποιο λόγο τοπόσημο ή σύμβολο. Αυτή η περιγραφή εκτιμάται πως αφορά και το αναψυκτήριο του Παπαστρατείου Πάρκου Αγρινίου και σε αυτή τη φιλο-σοφία βασίζεται η πρόταση .

Απο επίκεντρο στην απαξίωση και τους βανδαλισμούς…

Το κτίριο κτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και μορφολογικά ανήκει στο Μοντέρνο κίνημα. Αποτελείται από το κύριο όγκο του κτιρίου 1050 τ.μ περίπου και από ημιυπαίθριους χώρους που το πλαισιώνουν 1000 τ.μ. περίπου.
Μπορεί να χαρακτηριστεί ως τοπόσημο καθώς είναι κτίριο με ξεχωριστό κοινωνικό, ιστορικό, πολιτιστικό ενδιαφέρον και αρχιτεκτονική μοναδικότητα. Σχετίζεται με την κοινωνική ιστορία της πόλης και έχει επιδράσει στη δημιουργία της «ταυτότητας» της.
Το κτίριο επί σειρά ετών μισθώνονταν σε ιδιώτες για χρήσεις αναψυκτηρίου. Μετά την αποχώρηση των ενοικιαστών, το κτίριο είναι κλειδωμένο για μια περίοδο τουλάχιστον τεσσάρων ετών, διάστημα κατά το οποίο έχει υποστεί και βανδαλισμούς. Προβάλλει πλέον ως επείγουσα ανάγκη η επανάχρησή του και πιθανά η αλλαγή χρήσης του, ώστε να εξασφαλιστεί η επιβίωσή του.

Η πρόταση

Στόχος της πρότασης είναι να απευθυνθεί σε περισσότερες ομάδες χρηστών ώστε εάν είναι δυνατό να γίνεται καθημερινή χρήση ολόκληρου του πάρκου.Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία εσωτερικά του κτιρίου τριών διαφορετικών χώρων με τι εξής νέες χρήσεις:
α) χώρος συνάθροισης κοινού ,πολυχώρος (συνεδριάσεις, προβολές ταινιών, θεατρικά, πολιτιστικά δρώμενα).
β) Χώρος δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ενηλίκων με ποικίλες δραστηριότητες που θα έχουν σχέση με την οι-κολογία σε σχέση με τον υπαίθριο χώρο του πάρκου, χώρος καλλιτεχνικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων και υπαίθριων δραστηριοτήτων και γ) ένα μικρό τμήμα ως χώρος καφετέριας-αναψυκτηρίου
Οι χώροι αυτοί λείπουν σήμερα από το Δήμο Αγρινίου ή στεγάζονται σε ακατάλληλα μισθωμένα ακίνητα (Εικαστικό Εργαστήρι) .

Στην πρόταση προβλέπεται εξάλλου, μεταξύ άλλων, βιοκλιματικός σχεδιασμός, ενεργειακή αναβάθμιση, κατασκευή φυτεμένου δώματος περίπου 700 τετραγωνικών μέτρων στην οροφή του κτιρίου, στατική ενίσχυση του κτιρίου , αναβάθμιση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του κτιρίου,συντήρηση του περιβάλλοντα χώρου του ενώ τμήμα του κτιρίου θα φιλοξενεί τουαλέτες ανοικτές για τους επισκέπτες του πάρκου όπως λειτουργούσαν παλιά.

Με ενδιαφέρον λοιπόν αναμένεται η συζήτηση στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Θέματα που ενδιαφέρουν

4 Σχόλια

 1. Ανώνυμος

  Δεν θέλει φιλόδημο, φιλότιμο χρειάζεται.
  Μάλλον όμως στέρεψε.

 2. Αλεκος

  Ποιο πάρκο ρε Δήμαρχε μετά από 5 χρονιά απαξίωσης τώρα που είναι εκλογές τα θυμηθήκατε όλα ντροπή σας

 3. Anonimos

  Τώρα ποιοί δουλεύουν ποιούς δεν καταλαβαίνω!!!! Το παρκο επρεπε να ειναι κοσμημα για το Αγρινιο.με χαλαρες παρεμβασεις οχι με χιλιαδες ευρω οπως η παιδικη χαρα στα πρωην δημοτικα σφαγεια που ξοδευτηκαν ενα κάρο ευρω 280.000 εχω ακουσει και εχει γινει λες και επεσε μπουρλοτο. Απο καθαριοτητα δε βρωμα και δισοδεια σε ολη την περιοχη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.