Γράφει ο Σταύρος Λαϊνάς*
Τα είδη καρχαριών που υπάρχουν στις ελληνικές θάλασσες είναι 35,άλλα κυκλοφορούν σε μεγάλα βάθη και άλλα προτιμούν τα επιφανειακά στρώματα της θάλασσας .Έχουν μεγάλη οικολογική σημασία για τα θαλάσσια οικοσυστήματα γιατί ως κορυφαίοι θηρευτές στην τροφική αλυσίδα, διατηρούν τη βιοποικιλότητα . Η αύξηση του πληθυσμού των καρχαριών σε παράκτια νερά οφείλεται και στην περίοδο της αναπαραγωγής τους αλλά και στην αναζήτηση τροφής.
Η συχνή παρουσία των καρχαριών επιπλέον μπορεί να αποδοθεί στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής που έχει επιπτώσεις στην κατανομή των θηραμάτων με αποτέλεσμα συχνά να περιορίζονται στους βιότοπους στους οποίους μπορούν να επιβιώσουν.
Ο λευκός καρχαρίας με επιστημονική ονομασία Carcharodon carcharias, είναι ένας εξαιρετικά μεγάλος καρχαρίας που βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια σε όλα τα πελάγη και τους ωκεανούς. Φθάνει σε μήκος μεγαλύτερο των 6 μέτρων και ζυγίζει μέχρι και πάνω από 2 τόνους.
Μπορεί να ζήσει πάνω από 30 χρόνια και συναντάται στις θάλασσές μας από αρχαιοτάτων χρόνων. Ο λευκός καρχαρίας είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο γνωστό αρπακτικό ψάρι και ένας από τους βασικούς εχθρούς των θαλάσσιων θηλαστικών. Τρέφεται με μια ποικιλία άλλων θαλάσσιων ζώων συμπεριλαμβανομένων των ψαριών, των πτερυγιόποδων και των θαλασσοπουλιών.
Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά εμφάνισης καρχαριών σε ελληνικές θάλασσες στη Ζάκυνθο , στην Κρήτη και στη Σέριφο θα πρέπει οι λουόμενοι να κολυμπούν σε οργανωμένες παραλίες, να μην απομακρύνονται από τις ακτές και όσοι διαθέτουν σκάφη και ιστιοσανίδες να γνωρίζουν ότι αυξάνουν τις πιθανότητες να συναντήσουν κάποιο μεγάλο ή επικίνδυνο θαλάσσιο ζώο.
*Βιολόγος-Ιχθυολόγος