του Ιωάννη Αν. Γκιάφη
Θεολόγου- Πολιτικού Επιστήμονος
Ξημέρωσε η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, μια εβδομάδα ξεχωριστή από τις άλλες, λόγω των μεγάλων γεγονότων που θα διαδραματιστούν κατά τη διάρκειά της με πρωταγωνιστή το Θεάνθρωπο Χριστό. Στην αρχή αυτής, και συγκεκριμένα την Αγία και Μεγάλη Δευτέρα, η Εκκλησία μας προβάλλει ένα ξεχωριστό πρόσωπο, προερχόμενο από την Παλαιά Διαθήκη. Οι άγιοι και θεοφόροι Πατέρες όρισαν στο ξεκίνημα αυτής της εβδομάδας να προβάλλεται το πρόσωπο του Ιωσήφ του Παγκάλου. Ποιος ήταν άραγε ο Ιωσήφ ο Πάγκαλος και τι σχέση έχει με την αγία περίοδο που διανύουμε; Τυχαία εμφανίζεται στο κατώφλι της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας ή ίσως συνδέεται άρρηκτα με το Σωτήρα Χριστό;
Ο Ιωσήφ ήταν το προτελευταίο παιδί του πατριάρχη Ιακώβ, τον οποίο είχε αποκτήσει απ’ την αγαπημένη του σύζυγο Ραχήλ. Διακρινόταν για τα χαρίσματά του και την υπακοή του προς τον πατέρα του. Γι’ αυτό και τα αδέλφια του τον φθόνησαν. Έφθασαν στο σημείο, προκειμένου να απαλλαγούν από την ύπαρξή του, πρώτα να τον κρύψουν μέσα σε ένα βαθύ λάκκο και μετά να τον πουλήσουν σε Αιγύπτιους δουλεμπόρους για τριάκοντα αργύρια. Αυτοί με τη σειρά τους τον πούλησαν στον Πετεφρή, τον αρχιμάγειρα του βασιλιά της Αιγύπτου, του Φαραώ.
Στα ανάκτορα, όπου διέμεινε, πέρασε μια μεγάλη δοκιμασία. Η γυναίκα του Πετεφρή προσπάθησε να τον κατηγορήσει άδικα για δήθεν ανήθικη συμπεριφορά προς αυτή. Κατόπιν τούτου τον φυλάκισαν. Ερμηνεύοντας όμως, με τη βοήθεια του Θεού, κάποια συγκλονιστικά όνειρα του Φαραώ, κατάφερε όχι μόνο να ανακτήσει τη χαμένη ελευθερία του, αλλά και να τοποθετηθεί αντιβασιλιάς όλης της Αιγύπτου από τον ίδιο το Φαραώ, γεγονός που καταδεικνύει πόσο πολύ κατέκτησε την εμπιστοσύνη του και την εύνοια του.
Όταν τα αδέλφια του τον πούλησαν ως δούλο, είχαν αναφέρει στον πατέρα τους πως τον υιό του, τον Ιωσήφ, τον κατασπάραξαν άγρια θηρία. Ο Ιωσήφ θεωρούνταν «νεκρός» μέχρι τη στιγμή που ένεκα της πείνας που προέκυψε στη περιοχή τους, τα αδέλφια του προσέφυγαν στη βοήθειά του και κατόπιν μετανόησαν για όσα είχαν πράξει. Στη συνέχεια έφερε και εγκατέστησε στην Αίγυπτο τον πατέρα του και τα αδέλφια του, όπου και πέρασαν τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής των. Μέχρι το τέλος της ζωής του ο Ιωσήφ πορεύθηκε με οδηγό τις πολλές αρετές του.
Το πρόσωπο του Ιωσήφ προτυπώνει τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό. Η ζωή του έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το βίο του Χριστού. Η εικόνα του είναι η εικόνα του Θεανθρώπου. Μήπως το Χριστό δεν φθόνησαν οι Ιουδαίοι; Μήπως τον Ιησού δεν φυλάκισαν οι ομοεθνείς του; Μήπως τον Κύριο δεν πούλησε ο μαθητής του ο Ιούδας ο Ισκαριώτης για τριάκοντα αργύρια; Μήπως τον Υιό του Θεού δεν έθαψαν σε τάφο, όπως τον δίκαιο Ιωσήφ σε λάκκο; Μήπως ο Χριστός δεν αναστήθηκε από τον τάφο, όπως ο σώφρων Ιωσήφ από το σκοτεινό λάκκο;
Η προσωπικότητα του σώφρονος Ιωσήφ παρουσιάζεται και σήμερα ανάμεσα μας, προκειμένου να μας περάσει μηνύματα ζωής. Ο Ιωσήφ αδικήθηκε, πολεμήθηκε και επιπλέον βασανίστηκε. Εντούτοις έμεινε εδραίος και αμετακίνητος στις αρχές του, στο Νόμο του Θεού. Τα ίδια του τα αδέλφια τον μίσησαν και με τον τρόπο τους κατάφεραν να τον βγάλουν από τη ζωή τους. Εκείνος όχι μόνο δεν τους κράτησε κακία, αλλά και τους συγχώρεσε. Με τη δύναμη και την εξουσία που είχε, μπορούσε να τους αντιπαρατεθεί. Ο Ιωσήφ όμως έδειξε το μεγαλείο του εαυτού του μέσα από τις αγαθές πράξεις του προς αυτούς. Αντιπαραβάλλοντας το παράδειγμα του Χριστού και των Αγίων της Εκκλησίας μας, διαπιστώνουμε ότι γίνεται το ίδιο ακριβώς. Και εμείς καλούμαστε λοιπόν να αναρωτηθούμε εάν στην πορεία του βίου μας στηριζόμαστε στις πνευματικές αρχές μας και στα χριστιανικά ιδεώδη μας. Μπορεί η εποχή μας να είναι γεμάτη προκλήσεις και παντός είδους κρίσεις. Έχοντας ως πρότυπό μας τον Πάγκαλο Ιωσήφ μπορούμε να προσδοκούμε την πνευματική σωτηρία μας, την απελευθέρωσή μας από τις δεινές καταστάσεις της ζωής.