Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

Άνθρακες ο θησαυρός της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ: Αναλυτικά παραδείγματα

Άνθρακες ο θησαυρός της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ: Αναλυτικά παραδείγματα

Άνθρακες ο… θησαυρός της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ. Ο μαθηματικός τύπος που ενσωματώθηκε στην τροπολογία αλλά και ο τρόπος με τον οποίο «ερμηνεύει» το υπουργείο Οικονομικών την επιβολή του πλαφόν στην έκπτωση –δηλαδή το ποσό των 100 ευρώ- στην πραγματικότητα περιορίζει την έκπτωση του φόρου στα μερικές δεκάδες ευρώ ενώ όποιος έχει περιουσία πάνω από 203.000 ευρώ δεν πρόκειται να εισπράξει ούτε… ευρώ.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών επέλεξαν να παρουσιάσουν τη διάταξη αναφερόμενοι στα ποσοστά της έκπτωσης.

Δηλαδή:

1.       Να προβάλλουν ότι τα 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα έχουν έκπτωση 30%

2.       Να υποστηρίξουν ότι ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες θα έχουν έκπτωση 20% και

3.       Να βάλουν στο καλάθι των κερδισμένων και 500.000 άτομα που κερδίζουν έως και 10%

Το ποσοστό όμως στην πραγματικότητα κρύβει πολύ μικρά ποσά έκπτωσης. Ο πίνακας που συντάχθηκε ύστερα από ερμηνεία της διάταξης, αποκαλύπτει τη μεγαλύτερη έκπτωση στην οποία μπορεί να προσβλέπει κάποιος ανάλογα με την αξία της περιουσίας του. Όπως αποκαλύπτεται από τον πίνακα, όποιος έχει περιουσία πάνω από 100.000 ευρώ, δεν πρόκειται να πάρει πάνω από 70 ευρώ έκπτωση. Αλλά και όποιος έχει μικρότερη περιουσία, πολύ δύσκολα θα δει πραγματικό όφελος κοντά στο «πλαφόν» των 100 ευρώ. Πολύ απλά διότι στις μικρές περιουσίες των 60.000 ευρώ, σπάνια αναλογεί ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ ώστε η έκπτωση του 30% να φτάνει στα 100 ευρώ.

Ιδού ο πίνακας με τα μεγαλύτερα δυνατά ποσά στα οποία μπορεί να προσβλέπει κάποιος:

 

Πώς προκύπτουν αυτά τα ποσά; Για κάθε ιδιοκτήτη, υπολογίζεται το 30% του ΕΝΦΙΑ που έχει πληρώσει για το 2018. Αν αυτό το ποσό υπερβαίνει τα 100 ευρώ, αυτομάτως «ψαλιδίζεται» στα 100 ευρώ. Μετά επέρχεται και δεύτερη μείωση της έκπτωσης ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας.

Για κάθε 1000 ευρώ πάνω από τα 60.000 ευρώ, η έκπτωση μειώνεται κατά 0,7 ευρώ. Έτσι, στα 61.000 ευρώ η μέγιστη έκπτωση είναι τα 99,3 ευρώ κ.ο.κ. Βάσει αυτής της συνταγής προκύπτουν και τα ακόλουθα παραδείγματα:

Πηγή: thetoc.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.