Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Εντυπωσιακή ανακάλυψη στην Ηλεία: Βρέθηκαν 8 τάφοι που ανήκουν στη νεκρόπολη της αρχαίας Ήλιδος

Εντυπωσιακή ανακάλυψη στην Ηλεία: Βρέθηκαν 8 τάφοι που ανήκουν στη νεκρόπολη της αρχαίας Ήλιδος

Οκτώ τάφοι που χρονολογούνται από το τέλος του 4ου έως και τον 2ο αιώνα π.Χ. Αποκαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές στην Ηλεία. Οι τάφοι ανήκουν στη νεκρόπολη της αρχαίας Ήλιδος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ «εντοπίστηκαν τρεις ταφικοί πίθοι, τέσσερις κιβωτιόσχημοι και ένας κεραμοσκεπής τάφος. Οι τάφοι αυτοί αποτελούν τμήμα της δυτικής νεκρόπολης της αρχαίας πόλης της Ήλιδος, από την οποία έχουν μέχρι σήμερα ανασκαφεί πάνω από 200 τάφοι χρονολογούμενοι στην ύστερη κλασική και ελληνιστική περίοδο». Οι τάφοι χρονολογούνται, σύμφωνα με την προκαταρκτική εξέταση των κτερισμάτων τους, από το τέλος του 4ου έως και τον 2ο αιώνα π.Χ.

«Ιδιαίτερα σημαντικά είναι», σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, «τα ευρήματα του ταφικού πίθου 1 μεταξύ των οποίων μία χάλκινη τεφροδόχος υδρία με τη βάση της, η οποία φέρει ανθεμωτή διακόσμηση στις λαβές και λεοντοκεφαλές στο σημείο ένωσης των λαβών με το χείλος και ένα χάλκινο πτυκτό κάτοπτρο. Από την πρώτη εκτίμηση των κτερισμάτων του, ο ταφικός πίθος χρονολογείται στα τέλη του 4ου με αρχές του 3ου αι. π.Χ. Πέρα από το μεγάλο αριθμό των αγγείων της ελληνιστικής εποχής κυρίως, από τα ευρήματα των υπόλοιπων τάφων ξεχωρίζει μαρμάρινη επιτύμβια στήλη με αετωματική επίστεψη», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Πηγή: reader.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.