Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Επέτειος της Άλωσης και άγνοια για τη θέση «Sturmilus» στα Όχθια

Επέτειος της Άλωσης και άγνοια για τη θέση «Sturmilus» στα Όχθια

 Τουρκ

Σήμερα έχει 29 ο Μάιος και εννοείται ότι είναι η μέρα μνήμης για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης για μας, όπως είναι η μέρα των πανηγυρισμών για τους γείτονες Τούρκους. Και να ήθελες να το ξεχάσεις τα κοινωνικά δίκτυα και τα ΜΜΕ δεν σε αφήνουν καθώς είναι γεμάτα από τις λαμπρές εθνικολαϊκές γιορτές για τα 563 χρόνια από τον θρίαμβο του πολιτισμού των εισβολέων.

Μετά αναρωτιέσαι τι ξέρει και τι δεν ξέρει ο Έλληνας για το όλο θέμα και διαπιστώνεις ότι μάλλον ξέρει ότι θέλει να ξέρει. Παρατηρούμε αμήχανα το πανηγύρι των απέναντι και ανάλογα την πολιτική θεώρηση του καθενός ή ειρωνευόμαστε τα περασμένα μεγαλεία, ως προοδευτικοί, ή θρηνούμε υπερβολικά, ως εθνοπατριώτες.

Τα κενά μας τα γεμίζουν μόνο τα στερεότυπα και οι δοξασίες. Η Παναγία ήταν εκεί ψηλά στις πολεμίστρες και πολέμησε μαζί μας αλλά ηττήθηκε! Από κάτι μουσάτους, σαρικοφόρους, ίσως πρώτη φορά στα χρονικά που ηττάται από κάτι παρόμοιους μια μητέρα Θεού!

Α, και η Κερκόπορτα. Αν δεν άνοιγε η Κερκόπορτα, μπορεί να παίρναμε κι ένα αβάντζο δύο αιώνων ακόμα να κρατάμε τα απομεινάρια της Ρωμανίας, ένα περίκλειστο κομμάτι γης παρηκμασμένο και διεφθαρμένο μέχρι το κόκκαλο! Το γεγονός ότι η θάλασσα τριγύρω ήταν γεμάτη από τα πλοία των ανατολιτών και μπούκαραν από όπου ήθελαν από τα τείχη, το απωθούμε στη μνήμη μας για να νιώσουμε καλύτερα.

Και πόσα ξέρουμε στ’ αλήθεια για το πώς φτάσαμε μέχρι εκεί; Ξέρουμε ότι κάπου 150 χρόνια πριν αλώνιζαν μερικές χιλιάδες… Καταλανοί και τσάκιζαν την Ανατολική Ρώμη όπου την έβρισκαν, μέχρι που έφτιαξαν και κράτος στη Βοιωτία; Ότι στην προηγούμενη Άλωση από τους δυτικούς δεν υπήρχε ούτε ένα πλοίο από τις «επαρχίες» για να υπερασπιστεί την Βασιλεύουσα γιατί την θεωρούσαν πηγή των δεινών τους; Ότι όταν έπεσε η Φιλαδέλφεια στα χέρια των Τούρκων, υπηρετούσε στο πλευρό του Βαγιαζήτ– ήταν ανάμεσα στις τάξεις του στρατού του- ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Μανουήλ Παλαιολόγος; Μαχόμενος εναντίον ενός απολύτως ελεύθερου  βυζαντινού προπυργίου στη δυτική Μικρά Ασία;

Δεν γράφτηκε αυτό το σημείωμα ως επετειακό μάθημα Ιστορίας μέρα που είναι. Νομίζω ότι μόνο με την διδαχή της τοπικής Ιστορίας στα σχολεία θα μπορέσουμε να παλέψουμε την αδιαφορία, τα παραμύθια αλλά και τον μηδενισμό της καταγωγής και της προέλευσης.

Στα μέρη μας πόσοι ξέρουν την συντριβή των Τούρκων από τους Βενετούς* το 1684 με ένα σώμα από χίλιους εξακόσιους Ενετούς, χίλιους Μαλτέζους, τριακόσιους στρατιώτες του Πάπα, Αλβανούς και Κροάτες(!) το οποίο βοηθήθηκε από χίλιους πεντακόσιους Έλληνες εθελοντές της περιοχής μας με την εποπτεία του Κεφαλλονίτη συνταγματάρχη του βενετικού στρατού Άγγελου Δελαδέτσιμα; Από τη στιγμή που δεν έπεσε η Βιέννη στους Τούρκους ο «ιερός συνασπισμός του  Linz» έστρεψε τις δυνάμεις του κι εδώ, σε μας και το παραπάνω σώμα αποβιβάστηκε στο σημερινό Καραϊσκάκη, πέρασε από Χρυσοβίτσα και Πρόδρομο και μέσα από το Βελανιδοδάσος έφτασε στα σημερινά Όχθια.

Ξέρουν πολλοί ότι στη θέση «Sturmilus»(στους Μύλους), δηλαδή στον Μύλο των Οχθίων, της Στράτου, του Αγρινίου, αυτός ο χριστιανικός στρατός(13/9/1684)διέλυσε τον στρατό και το ιππικό του Σεφέρ Αγά και, αναπόφευκτα, μετά κατέκαψε το Ζαπάντι, τα Καλύβια και όλη την γύρω περιοχή, ως προπύργια των Οθωμανών; Πως συνέβαλε στην εμπέδωση του μηνύματος ότι στα επόμενα 150 χρόνια οι Οθωμανοί θα ήταν πια αμυνόμενοι;

Αν δεν ξέρεις τόσο μεγάλα πράγματα που έγιναν εδώ, πώς να συνδεθείς και να αποτιμήσεις την 29η Μαΐου; Αν δεν τα μαθαίνεις στο σχολείο πώς να ξέρεις με ποιον μοιάζεις και με ποιόν διαφέρεις; Απλό είναι, δεν συνδέεσαι και λες το εναλλακτικό ποίημα σαν καλό θύμα. Και «νιώθεις και πιο κοντά στην Ανατολή, παρότι εσύ έφτιαξες τη Δύση», όπως λέει ο Νανόπουλος…

Υ.Γ. Όπως ακούγεται, έχει ωριμάσει η σκέψη για να ενισχυθεί η διδαχή της τοπικής Ιστορίας στο σχολείο. Πολύ φοβάμαι ότι εννοούν κάποιο «αφήγημα» με κάποιο «ταξικό πρόσημο».

*πηγή για τη μάχη των Βενετών κατά των Οθωμανών η πραγματεία του Αλεξίου Ι. Κατεφίδη που παρουσιάστηκε  και δημοσιεύτηκε στο  Διεθνές  Συνέδριο  Τοπικής Ιστορίας & Πολιτισμού Τριχωνίας και Ναυπακτίας τον Ιούνιο του 2012 στο Βλοχό.

 

Γ.Συμψηρής

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. antikeimenikos

    Οι νεοέλληνες είναι ανθέλληνες, ανιστόρητοι και αμόρφωτοι στην πλειοψηφία τους.

    Δεν είναι τυχαίο που επέλεξαν μία ανθελληνική κυβέρνηση με έναν αμόρφωτο, ανιστόρητο και εθνομηδενιστή υπουργό παιδείας.

    Όταν ένα έθνος ξεχνά την ιστορία του, τότε πολύ γρήγορα σταματά να υπάρχει…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.