Αλλάζει ο χάρτης των επιδομάτων με τη διαμόρφωση ενιαίων κανόνων για τις μη συνταξιοδοτικές παροχές του ΕΦΚΑ. Ειδικότερα, η διαμόρφωση ενιαίων κανόνων αποτελεί εκκρεμότητα από την 1η Ιανουαρίου 2017, οπότε ενσωματώθηκαν, σύμφωνα με τα Νέα, όλα τα ασφαλιστικά ταμεία στον ΕΦΚΑ.
Μάλιστα, έμφαση θα δοθεί στις παροχές ασθένειας, μητρότητας, εργατικού ατυχήματος αλλά και αναπηρίας, όπως και στα έξοδα κηδείας. Με τον τρόπο αυτό, αναμένεται να υπάρξει εξορθολογισμός των παροχών και να δημιουργηθεί ένας ενιαίος κανονισμός, από τους 88 που υπάρχουν σήμερα.
Εξάλλου ομάδες εργασίας, λειτουργούν στο υπουργείο Εργασίας με στόχο να εκδώσουν το πόρισμά τους επόμενους μήνες. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 θα παραδοθεί πλήρες πόρισμα, το οποίο θα ενσωματώνει ολοκληρωμένες προτάσεις ενιαιοποίησης των κανόνων και θα προτείνει νέους, ομοιογενείς κανόνες για τις συγκεκριμένες κατηγορίες παροχών.
Στόχος είναι οι ενιαίοι κανονισμοί να είναι, όσο το δυνατόν δημοσιονομικά ουδέτεροι, ώστε να μην αποκλίνουν σημαντικά σε σχέση με το κόστος που έχουν τώρα οι παροχές σε χρήμα του e-ΕΦΚΑ και να εναρμονιστούν κατά βάση με τους υφιστάμενους κανόνες των μεγάλων πρώην Ταμείων.
Σύμφωνα με τα Νέα, μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα πρώην Ταμεία. Θεωρείται βέβαιο ότι κάποιοι ασφαλισμένοι θα υποστούν μειώσεις, καθώς σήμερα λαμβάνουν πολύ υψηλότερες παροχές. Αυτό παραδέχθηκε και ο πρώην υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας πρόσφατα στη Βουλή, αναφέροντας πως σε σχέση με τα έξοδα κηδείας «αν είναι κάποιος ασφαλισμένος στο πρώην ΙΚΑ, δικαιούται 750 ευρώ. Αν είναι από το Δημόσιο, 1.000 ευρώ. Και αν είναι από τον ΟΤΕ, 1.600 ευρώ», τόνισε.
Ως βάση του νέου κανονισμού θα ληφθούν οι παροχές του ΙΚΑ, με αποτέλεσμα χιλιάδες συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι των πρώην Ταμείων να χάσουν μεγάλο μέρος των προνομίων τους. Αντίστοιχα κάποια άλλα Ταμεία που έχουν σήμερα χαμηλότερες παροχές αναμένεται να έχουν τελικά όφελος.