Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου, 2021

“Η επιστροφή της Ιφιγένειας” στο 5ο Φεστιβάλ Μονολόγων δήμου Αγρινίου

“Η επιστροφή της Ιφιγένειας” στο 5ο  Φεστιβάλ Μονολόγων δήμου Αγρινίου

Στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Μονολόγων δήμου Αγρινίου η Ερασιτεχνική θεατρική Ομάδα “Πρόζακ” από το Καλλιτεχνοχώρι παρουσιάζει τον μονόλογο “Η επιστροφή της Ιφιγένειας” του Γιάννη Ρίτσου την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019, στις 21:00, στο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου.

Μία θεατρική διασκευή από την Τσιρώνη Μαίρη , εμπνευσμένη από την “Τέταρτη Διάσταση” (1972) , ένα υποβλητικό έργο του ποιητή που περιλαμβάνει πολύστιχα ποιήματα με τη μορφή θεατρικού μονολόγου, από την ελληνική μυθολογία, γραμμένα από το 1956 έως το 1975. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια
Στην ποιητική συλλογή ‘Η Επιστροφή της Ιφιγένειας’, ο Γιάννης Ρίτσος ‘παίζει’ με τα όρια μεταξύ παρουσίας & απουσίας, προσδιορίζει πρόσωπα που δύνανται να ξεφύγουν από την ‘παγίδα’ της αυτο-αναφοράς, σιωπηλά μέσα στο πλήθος, πρόσωπα όπως η Ιφιγένεια που επιστρέφει για μία τελευταία φορά.. Στρέφοντας το βλέμμα της σε έναν αδιόρατο Ορέστη, στον τραγικό αδελφό της, η Ιφιγένεια διατρέχει τα πεδία της μνήμης, μαρτυρεί για την οικογενειακή ιστορία . Ο Γιάννης Ρίτσος προκαλεί τις διάφορες και διάστικτες συμβάσεις, προσδιορίζοντας μία ελληνικότητα, το εύρος της ελληνικής ιστορίας και της εμπλοκής σε αυτήν, μία ιστορία που ‘ποθεί’ και ‘ποθείται’, που, εντός ποίησης, ‘προφέρει’ το όνομα, καθίσταται Ιφιγένεια: τώρα είναι η δική της ώρα, η ώρα της Ιφιγένειας να προσφέρει την μνήμη της.

Σκηνοθεσία – Μουσική επιμέλεια-Διασκευή :Τσιρώνη Μαίρη
Ερμηνεία: Δήμητρα Σχίζα

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.