Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020

Εργασίες διαπλάτυνσης και καθαρισμού στο ρέμα κοντά στο Καστράκι

Κείμενο-φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Με τις καταρρακτώδεις βροχές της 26ης Σεπτεμβρίου το ρέμα ένα χιλιόμετρο πριν το Καστράκι Δήμου Αγρινίου πλημμύρισε και υπερχείλισε στα γύρω χωράφια και έκλεισε την κυκλοφορία της Επαρχιακής οδού από Γέφυρα Αχελώου προς Ορεινό Βάλτο.

Τα νερά πέρασαν πάνω από την γέφυρα και άφησαν πίσω τους μπάζα, χώματα-κλαδιά δένδρων και κορμούς…

Η συγκοινωνία αποκαταστάθηκε γιατί σταμάτησε ευτυχώς η βροχή και τα νερά υποχώρησαν.

Οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ανέθεσαν σε εργολήπτη τον καθαρισμό της κοίτης του ρέματος που με τις βροχές γίνεται αδιάβατος ποταμός.

Εργασίες γίνονται καθημερινά και τις Κυριακές, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί πριν έρθουν πάλι βροχές. Καθαρίστηκε ήδη ο μπαζωμένος βυθός πριν και μετά την γέφυρα και συνεχίζεται η εργασία κατά μήκος του ρέματος μέχρι την εκβολή στην λίμνη Στράτου 200-300 μέτρα πιο κάτω.

Υπολογίζεται ότι σε μια εβδομάδα θα ολοκληρωθούν οι εργασίες. Με την διάνοιξη αυτή δίνεται άμεση λύση στο πρόβλημα για τον χειμώνα.

Η μορφολογία του εδάφους είναι πεδινή, τα φερτά υλικά πολλά, και σιγά σιγά μπαζώνουν την λίμνη και δημιουργούν δέλτα στις εκβολές του ρέματος.

Μοιραίο είναι σε λίγα χρόνια-πάντα ανάλογα με τις βροχοπτώσεις στην περιοχή-να ξανά-μπαζωθεί το τμήμα αυτό στην γέφυρα. Μία μόνιμη λύση του προβλήματος είναι η κατασκευή υπερυψωμένης γέφυρας για να μην κόβεται η κυκλοφορία. Και αντιπλημμυρικά έργα με υπερύψωση του εδάφους στις όχθες αριστερά και δεξιά ώστε τα νερά να μην πλημμυρίζουν τα χωράφια της περιοχής.

Απόστολος Κων. Καρακώστας

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.