Στο πλαίσιο του γενικότερου έργου της Ε.Σ.Α.μεΑ για την αναβάθμιση της ζωής των ατόμων με αναπηρία, υλοποιείται το Υποέργο 1 «Διάχυση της δικαιωματικής προσέγγισης της αναπηρίας» της Πράξης «Προωθώντας την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους που διαβιούν στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας» με κωδ. ΟΠΣ (MIS)5045292.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους με Δικαιούχο της Πράξης την Ε.Σ.Α.μεΑ.. Ο Ανάδοχος του Υποέργου 1 είναι η EUROPRAXIS μΙΚΕ.
Το Υποέργο 1 περιλαμβάνει ένα σύνολο δράσεων που απευθύνονται τόσο στα ίδια τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις, τις οικογένειές τους και σε όλες τις αντιπροσωπευτικές τους οργανώσεις, αλλά και στα Στελέχη της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Συλλογικούς Φορείς, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στην ευρύτερη κοινωνία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Στο πλαίσιο της 4ης Δράσης, υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Σεμινάριο με τίτλο: «Η Δικαιωματική Προσέγγιση της Αναπηρίας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».
Στόχος του σεμιναρίου είναι η υιοθέτηση της δικαιωματικής προσέγγισης της αναπηρίας από τους δημοσιογράφους, τα στελέχη και εν γένει τους εργαζόμενους του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να συμβάλλουν στην άρση των στερεοτυπικών αντιλήψεων για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους και να γίνουν οι πολλαπλασιαστές της δικαιωματικής προσέγγισης της αναπηρίας.
Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023 στην «Αίθουσα Εκδηλώσεων» της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων (Μαιζώνος 200, Πάτρα, 26222).
Συμμετείχαν δημοσιογράφοι, στελέχη και εργαζόμενοι του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, Στελέχη Οργανώσεων και Υπηρεσιών καθώς και Στελέχη του τοπικού αναπηρικού κινήματος (Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Δυτικής Ελλάδας, Αχαϊκός Σύλλογος Προστασίας Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, Σ.Ο.Ψ.Υ. Πάτρας, Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Αχαΐας και Σωματείο Ατόμων με Ψυχική Αναπηρία «Σθένος» κλπ.).
Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου, παρουσιάστηκαν ενδεικτικά οι παρακάτω θεματικές ενότητες: Στερεότυπα, προκαταλήψεις και διάκριση από τα Μ.Μ.Ε. έναντι των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, Δικαιωματική προσέγγιση της αναπηρίας και συμπεριληπτική γλώσσα, θεσμικές υποχρεώσεις των Μ.Μ.Ε. απέναντι στα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, η αναπηρία στον Κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας κλπ.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υλοποιηθούν και άλλες δράσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.