Της Κύρας Αδάμ
Η ανασυγκρότηση τα Θεσσαλίας είναι μέγα εθνικό θέμα και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με βραχύβιες «μικρολύσεις», που θα κουκουλώσουν το πρόβλημα μέχρι αυτό να ξεχαστεί.
Και τούτο γιατί ο κάμπος της Θεσσαλίας αφορά σε εκατομμύρια Έλληνες που ζουν και εργάζονται εκεί και έχουν καταστραφεί , αλλά και γιατί η οικονομία της Θεσσαλίας αντιστοιχεί περίπου στο 5% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Πουλαντζας, στη Θεσσαλία τα σιτηρά αναλογούν στο 1/3 της εθνικής παραγωγής, το πρόβειο γάλα στο 19%, το αίγειο σε 14%, το βόειο κρέας στο 18%, το βόειο γάλα στο 20%, το χοιρινό κρέας στο 10%, τα μαλακά τυριά στο 40% ,τα σκληρά τυριά στο 25%, η βιομηχανική ντομάτα στο 53% , το βάμβακι στο 38%, πολλές οπωροφόρες καλλιέργειες και πολλές μονάδες συσκευασίας και επεξεργασίας τροφίμων.
Αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι θα εμφανιστούν πανελλαδικά διατροφικές ελλείψεις, αύξηση τιμών , όχι μόνον για τους επόμενους μήνες , αλλά και για τα επόμενα έτη και τούτο διότι είναι αδύνατον να αποκατασταθούν οι καλλιέργειες και η παραγωγή στη Θεσσαλία στα επίπεδα προ του πλημμυρικού φαινομένου.
Σ αυτή την ήδη μεγάλη τραγωδία προστίθενται οι ολοκληρωτικές καταστροφές σε όλων των ειδών τις υποδομές. Από την ύδρευση, την άρδευση και αποχέτευση, μέχρι τα οδικά δίκτυα , τις τηλεπικοινωνίες , τα δημόσια κτήρια τις επιχειρήσεις , κατοικίες κλπ. Η χώρα βρίσκεται ήδη κομμένη στη μέση και λόγω του επικείμενου χειμώνα, η κατάσταση δεν πρόκειται να εξομαλυνθεί γρήγορα και εύκολα.
Σ αυτό το σκηνικό προστίθενται και θέματα υγειονομικής φύσης, από το καθαρό νερό, τις μολυσματικές ασθένειες, τα κουνούπια κλπ.
Η τραγωδία τη Θεσσαλία είναι εθνική τραγωδία και μόνον έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί. Αυτή η, τροφοδότης της χώρας, περιοχή, είναι ανάγκη , για την εθνική οικονομία, να ανασυγκροτηθεί πλήρως και σε σωστές βάσεις. Αυτό σημαίνει ότι κυβέρνηση, πολιτικοί και κόμματα, επιστημονικού φορείς όλων των ειδικοτήτων, είναι υποχρεωμένοι , έχουν εθνικό καθήκον να δώσουν όλες τις δυνάμεις τους στην ανασυγκρότηση της περιοχής. Μικροκομματικές σκοπιμότητες και «κοντρίτσες» δεν χωρούν μπροστά στην αντιμετώπιση της εθνικής τραγωδίας. Όπως και δεν χωράει καμιά επίδειξη αυταρέσκειας και κομματικού εγωισμού από την πλευρά της κυβέρνησης.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να αποπιεί τις ευθύνες της που είναι μεγάλες , παρά το γεγονός ότι το πλημμυρικό φαινόμενο ήταν πρωτοφανές . Και τούτο διότι ο σχεδιασμός των αντιπλημμυρικών έργων έγιναν με στόχο να αντιμετωπιστεί ένας νέος Ιανός και τίποτα παραπάνω, ωσάν οι τεχνικοί να είχαν υπογράψει συμβόλαιο με τη φύση , ότι δεν θα συμβεί τίποτα παραπάνω…Με άλλα λόγια, τα όσα αντιπλημμυρικα έργα, μετά το 2020, έγιναν για να καλύψουν τις ζημιές από τον Ιανό και δεν υπήρξε προφανώς σχεδιασμός για αντιμετώπιση μεγαλύτερου φαινομένου. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Θεσσαλίας οφείλουν να ελεγχθούν με βάση αρχικές καταγγελίες ότι έργα αντιπλημμυρικής προστασίας έχουν πεταχτεί έξω από τους σχεδιασμούς ως περιττά ή παραπανήσια. Που κάθε άλλο ήταν …
Η κυβέρνηση θα ελεγχθεί άμεσα και καθοριστικά από την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα με την οποία θα προχωρήσει στις αποζημιώσεις των εκατομμυρίων πληγέντων ανθρώπων . Όχι μόνον για τις κατοικίες τους , αλλά κυρίως για τις οικονομικές δραστηριότητες τους. Στην περίπτωση που το επιτελικό κράτος ακολουθήσει την πεπατημένη, με τις αργές περίπλοκες και βασανιστικές γραφειοκρατικές διαδικασίες, το σίγουρο είναι ότι η Θεσσαλία δεν θα ανασάνει και αποκτήσει ξανά ζωή σε λογικό διάστημα , αλλά ο πρωθυπουργός και το κόμμα του δεν θα βγουν αλώβητοι από «αυτή την αναποδιά», όπως χαρακτήρισε ο Κ Μητσοτάκης την καταστροφή και την τραγωδία, θέλοντας προφανώς να μειώσει το μέγεθος τής καταστροφής, ή στη χειρότερη περίπτωση δεν είχε καταλάβει την τραγική κατάσταση.
Όμως ο πρωθυπουργός ορθώς στρέφεται προς τα όργανα της ΕΕ για την απαιτούμενη συνδρομή. Τα κοινοτικά ταμεία που μπορούν να συνδράμουν είναι πολλά, από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Ταμείο της Γεωργίας – κυρίως-, Το Κοινωνικό Ταμείο, το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών κλπ. Με δεδομένο ότι οι ευρωπαίοι Εταίροι και τα κοινοτικά ταμεία έχουν καταστεί πλέον «τσιγκούνικα» και απαιτούν πολλές χρονοβόρες διαδικασίες, τα στοιχεία που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός έχουν μεγάλη σημασία για τους αναμενόμενους πόρους.
Και φυσικά η κυβέρνηση οφείλει προς τους πληγέντες και την εθνική οικονομία να σταματήσει αμέσως τις «διεθνιστικές γαλαντομίες της» προς την Ουκρανία και να αναβάλει για άγνωστο χρονικό διάστημα την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στα F-16, που θα στοιχίσει περίπου 900εκ ευρώ.
Η βοήθεια προς την Ουκρανία μπορεί να περιμένει…