Τρίτη, 22 Ιουνίου, 2021

«Έζησα 90 χρόνια- Πέρασα καλά 8 επί Ανδρέα Παπανδρέου»: Η απίστευτη επιγραφή σε τάφο και το Μεσολόγγι

«Έζησα 90 χρόνια- Πέρασα καλά 8 επί Ανδρέα Παπανδρέου»: Η απίστευτη επιγραφή σε τάφο και το Μεσολόγγι

Viral έχει γίνει τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο η φωτογραφία από επιγραφή σε τάφο που γράφει «Έζησα 90 χρόνια- Πέρασα καλά 8 επί Ανδρέα Παπανδρέου».

Όπως, λοιπόν, γράφει ο Περίανδρος Παπανικολάου, η εντολή για τη δημιουργία της περιγραφής δόθηκε από τον νεκρό, τον μπαρμπα-Χαράλαμπο, λίγο πριν πεθάνει.

Η απίστευτη ιστορία πίσω από την περιγραφή

«Πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά, στο Μεσολόγγι έφταναν Κεφαλλονίτες από το Ληξούρι κυρίως για να ζήσουν μόνιμα και να εργαστούν γιατί η περιοχή αυτή της Κεφαλονιάς ήταν άγονη.

Οι περισσότεροι Κεφαλλονίτες εργάστηκαν ως εργάτες γης ( βαραγαν τσαπί). Δουλεύοντας ήλιο με ήλιο έξι ημέρες τη βδομάδα.

Η οικογένεια του Χαράλαμπου μαζί με άλλες οικογένειες έφτασαν στο Μεσολόγγι με μια βάρκα ύστερα από μια βδομάδα ταξιδιού. Πεινασμένοι και διψασμένοι όπως ήταν τους βοήθησε ένας Μεσολογγίτης δίνοντας λίγο ψωμί και νερό.

Ο Χαράλαμπος έζησε δουλεύοντας στο τσαπί.

Τον έζησα αρκετά χρόνια μιας και ήταν συγγενής μου και τον φώναζα “παππού Χαραλαμπε”. Φορούσε το ζωνάρι του την εργατική τραγιάσκα και τα … Εργατικά του σκουτιά. Ιδεολογικά ενταγμένος στο ΚΚΕ.

Μ έμαθε να παίζω δηλωτή και Μ έστελνε να του παίρνω τσιγάρα. Κάτι που το έκανα με μεγάλη προθυμία. Με παρότρυνε να μάθω γράμματα για να γίνω καλύτερος άνθρωπος δίκαιος.

Ο Χαράλαμπος είδε τα παιδιά του να προκόβουν να κάνουν οικογένειες. Η μεγαλύτερη χαρά ήταν που έβλεπε τα εγγόνια του να μορφώνονται και να γίνονται επιστήμονες. Στα τελευταία δέκα χρόνια έλαβε μια τιμητική σύνταξη 10.000 δραχμών καθώς η κοινωνική ασφάλιση ήταν κάτι άγνωστο ειδικά για τους αγρεργατες.

Ο παππούς Χαράλαμπος δεν είχε ξαναδεί τέτοιο ποσό στα χέρια του.

Έδωσε εντολή στον γιο του επάνω στο μνήμα του να γραφτεί.

” Έζησα 90 χρόνια. Πέρασα καλά 8 επί Ανδρέα Παπανδρέου“.

Στην δύση της ζωής του ο αγωνιστής εργάτης της γης είδε την φαμίλια του να προκόβει τα εγγόνια του να γίνονται άνθρωποι σημαντικοί και ο ίδιος να ζει με αξιοπρέπεια.

” Δεν περίμενα Λέανδρε μου (δε μπορούσε να προφέρει τ’ όνομα μου) ότι θα έβλεπα τα εγγόνια ενός εργάτη να γίνονται επιστήμονες”

Όταν έφυγε από την ζωή ο γιος εκτέλεσε την επιθυμία του πατέρα του.

Λίγο καιρό μετά κάποιοι θρασύδειλοι έσπασαν την επιγραφή αλλά ο γιος του την ξανατοποθέτησε σε πιο σταθερό σημείο.

Για τον παππού Χαράλαμπο έκανε λόγο στην βουλή ο Πέτρος Ευθυμίου παρομοιάζοντας τον ως ένα από τους λαϊκούς ήρωες του Ντοστογιέφσκι.

Να είσαι καλά εκεί που είσαι παππού Χαράλαμπε κι ελπίζω σε κάποιο συννεφάκι του παραδείσου με τον άλλο Κεφαλλονίτη τον…Μεμά!», γράφει ο Περίανδρος Παπανικολάου.

Πηγή: thecaller.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

 1. Ανώνυμος

  Πόσο ήταν το χρέος της χώρας, μέχρι το 1980, και πόσο το 1982, και πόσο κάθε χρόνο από το 1973 περίπου ός σήμερα, … ειπαν στων Αντρέα Παπανδρέου, ξερεις ό,τι στο μέλλον με τα τοσα δάνεια η Χώρα δεν θα μπορει να επιβιώσει, θα δυσκολέψει η κατάσταση στο μέλλον, και απάντησε ο Αντρέας Παπανδρέου, τότε πού θα έρθουν αυτά εγώ δεν θά είμαι, όχι ότι οι άλλοι ήταν καλύτερη….με μια έρευνα βρίσκεις ακριβώς το πώς κυβέρνησαν το τόπο, αλλά ο κάθε δεν το κάνει, λέει μόνο τότε πέρασα καλά,αλλά το πώς ήταν καλά δε το λέει το αποφεύγει….

 2. Ανώνυμος

  Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΘΗΚΕ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.ΚΑΤΗΡΓΗΣΕ ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΦΡΌΝΙΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ Ε.Σ.Υ.ΓΕΜΙΣΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΕ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΠΛΗΘΩΡΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ.

  Ομ

 3. Ανώνυμος

  Έτσι αποφευγουν για το πολιτισμό ιστορία λαογραφία σύμβολα της Αιτωλίας , ΚΑΙ αποφευγουν τη πραγματικότητα, πως θα πας μπροστά χωρίς το παρελθόν, το να αποκρύπτεις τη πραγματικότητα δεν οδηγεί πουθενά, ος πότε θα αποπροσανατολιζεται η πραγματικότητα ,εσύ ο ίδιος θα αναγκαστείς να παρουσίασης τη πραγματικότητα, εσύ που πρόσφατα είς γνώση σου εκφραζωσουν διαφορετικά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.