Τετάρτη, 14 Απριλίου, 2021

Η φαντασία στην εξουσία…

Η φαντασία στην εξουσία…

Γράφει ο Βασίλης Καρυώτης – Μαθητής του 4ου ΓΕ.Λ. Αγρινίου

Πιστεύω ότι ήρθε πια το “πλήρωμα του χρόνου” να μοιραστώ μαζί σας τις εμπειρίες μου από την ΚΔ΄ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων, σχεδόν ένα μήνα μετά. Το πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων, που φέτος κλείνει 24 χρόνια, αποτελεί για εμάς τους νέους, βήμα για να προβάλλουμε τις θέσεις μας και τις απόψεις μας σχετικά με προβλήματα που μαστίζουν την καθημερινότητα, όπως για παράδειγμα η κλιματική αλλαγή, η ανεργία και το μεταναστευτικό.

Η ΚΔ΄ Σύνοδος που διεξήχθη στην Αθήνα από 2-6 Σεπτεμβρίου 2019 έδωσε την δυνατότητα όχι μόνο σε εμένα αλλά και σε όλους τους έφηβους βουλευτές από κάθε γωνιά της χώρας μας να μοιραστούμε απόψεις, ιδέες, προβληματισμούς ανεξάρτητα από ιδεολογίες και από κόμματα, δικαιώνοντας εν πολλοίς το όραμα του εμπνευστή του προγράμματος αείμνηστου Αντώνη Σαμαράκη. Επίσης, είχαμε την μεγάλη χαρά και τιμή να συνεδριάσουμε στην αίθουσα της Γερουσίας και στην κεντρική αίθουσα του Κοινοβουλίου και να απευθυνθούμε μέσα σε ιστορικές αίθουσες στις οποίες αντίστοιχα έχουν τοποθετηθεί μεγάλες μορφές του πολιτικού στίβου της χώρας, από συστάσεως του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα.

Το θέμα της φετινής συνόδου ήταν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Στα πλαίσια αυτά, όλοι εμείς οι έφηβοι βουλευτές συναποφασίσαμε, μεταξύ άλλων, ενίσχυση των μαθητικών κοινοτήτων, ενεργειακή και οικολογική αναβάθμιση των σχολείων της χώρας, ενίσχυση των μαθημάτων της Τέχνης και της Ιστορίας και εξάλειψη φαινομένων ετεροκαθορισμού και χειραγώγησης των νέων από τα ΜΜΕ. Εξάλλου και η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σοφία Ζαχαράκη στην κέντρική της ομιλία αλλά και στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχα και εγώ προσωπικά αλλά και άλλοι έφηβοι συνάδελφοι μας διαβεβαίωσε για τα παραπάνω αλλά και μας έλυσε διάφορες απορίες.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Διευθυντή του σχολείου μου κ. Κωνσταντίνο Γιαννακά, καθώς και όλους τους καθηγητές και τους συμμαθητές μου που πίστεψαν σε εμένα και μου ανέθεσαν αυτή τη μεγάλη ευθύνη. Το μεγαλύτερο “ευχαριστώ” όμως θα ήθελα να το δώσω στην κ. Γλυκερία Χριστοδούλου και στον κ. Νικόλαο Χολή, καθηγητές του σχολείου μας και και υπεύθυνους του Προγράμματος της Βουλής των Εφήβων για το Λύκειό μας, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα ζούσα αυτή την μοναδική εμπειρία.

Τις πέντε αυτές ημέρες γνώρισα παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα και έκανα φιλίες οι οποίες θα μείνουν παντοτινές. Έμαθα πολλά πράγματα τα οποία σίγουρα θα μου χρησιμεύσουν αργότερα στην ζωή μου. Αλλά το κυριότερο είναι ότι μου δόθηκε η δυνατότητα να θέσω προβληματισμούς αλλά και να προβληματιστώ με εισηγήσεις άλλων έφηβων συναδέλφων κάτι που ανυψώνει σε όλους μας το δημοκρατικό φρόνημα και αποτελεί την πεμπτουσία της δημοκρατίας!

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.