Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2020

Φεύγουν και έρχονται πανεπιστημιακά τμήματα στο Αγρίνιο

“Καρότο και μαστίγιο” για Μεσολόγγι και Αγρίνιο η αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη! “Ιδρύεται Γεωπονική σχολή καταργούνται ή μεταφέρονται στην Πάτρα τα υφιστάμενα τμήματα” λέει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Ριζούλης

Έτοιμο είναι το σχέδιο συγχώνευσης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το ΑΕΙ της Πάτρας και αύριο Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθεί κι επισήμως από το υπουργείο Παιδείας. Ανάμεσα στα άλλα που θα περιλαμβάνει το σχέδιο είναι και η οριστικά απόφαση για τη δημιουργία Νομικής Σχολής στην Πάτρα.
Παράλληλα δημιουργείται και Γεωπονική Σχολή με τρία τμήματα στο Αγρίνιο και άλλα τρία στο Μεσολόγγι καθώς και τμήμα στην Αμαλιάδα. Επίσης φαίνεται πως βρέθηκε η «χρυσή τομή» για τα τμήματα Μηχανικών του ΤΕΙ τα οποία θα ενταχθούν στο ΑΕΙ Πελοποννήσου αλλά θα έχουν την έδρα τους στην Πάτρα.
Πέραν των παραπάνω το σχέδιο προβλέπει την μετατροπή της Σχολής Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος του Αγρινίου σε Σχολής Ιστορίας-Αρχαιολογίας και την μεταφορά της στην Πάτρα.
Επίσης το Τμήμα των Διαχείρισης Περιβάλλοντος  Φυσικών Πόρων του Αγρινίου μεταφέρεται στην Μηχανολογική Σχολή των Πατρών και παίρνει κατά πάσα πιθανότητα την ειδικότητα των Μηχανολόγων Περιβάλλοντος.
Η Αιτωλοακαρνανία παίρνει, ως «αντιστάθμισμα» την Γεωπονική Σχολή.

Αναφορικά με τα τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, όπου υπάρχουν αυτά (Αίγιο κ.α.), ουσιαστικά πανεπιστημιοποιούνται και θα είναι πλέον τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, εκτός από τα τμήματα Μηχανικών που όπως προαναφέρθηκε θα υπάγονται διοικητικά στο ΑΕΙ Πελοποννήσου.
Τις αποκαλύψεις για το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας έκανε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ριζούλης, μιλώντας σήμερα το πρωί «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7».
Ένα ακόμα θέμα, που αφορά τους πτυχιούχους των παλιών ΤΕΙ και των σημερινών τετραετών και 5ετών (Πολυτεχνείων και Γεωπονικών), επειδή η λογική του Υπουργείου είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα να είναι ίδια για όλους, όπως επισήμανε ο κ. Ριζούλης, στα 4ετης φοίτησης Γεωπονικά και Πολυτεχνικά τμήματα θα δημιουργηθεί επιτροπή και θα αλλάξουν τα προγράμματα σπουδών, έτσι ώστε με την έγκριση της επιτροπής, αυτοί να έχουν ισόβαθμο πτυχίο με τα 5ετούς, και για τους παλιούς σπουδαστές των ΤΕΙ, με βάση προϋπηρεσία, εργασία, που έχουν αποφοιτήσει από εκεί, θα υπάρξει μια διευθέτηση, ώστε όλοι να έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα.

dete.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

23 Σχόλια

 1. Φοιτητής

  Και είμαστε και φοιτητές και πολίτες του Αγρινίου όλοι χαρούμενοι!

 2. Δημήτρης

  Και το δεαπτ τι θα απογινει; Μένει ως έχει σαν αυτόνομη σχολή η συγχωνεύεται στη διοίκηση της Πάτρας;

 3. Κώστας

  Μεγαλύτερη ξεφτίλα ποτε σε Πολυτεχνείο. Αντε βαλτε και τα ΙΕΚ μαζί μας να το κλεισουμε το μαγαζι.

 4. Τh

  Αντί να μείνουν και να έρθουν και αλλα τμήματα ωστε να ειναι έντονο το φοιτητικό στοιχείο ερχόμαστε στα ιδια με το μεσσολογγι αναλογικά να εχει περισσότερους φοιτητές απο το αγρινιο
  Μπράβο μας….

 5. Ανώνυμος

  Νομίζω ότι το δεαπτ θα μείνει, μαζί με τις 3 σχολές. Δίκαιο θα είναι αν γίνουν έτσι τα πράγματα. Αν τώρα είμαστε 3 και 3 εν τέλει, ναι θα μιλάμε για απίστευτη αδικία.

 6. Φοιτητής

  Κώστα δες την αξιολόγηση του Δ.Π.Φ.Π και μετά μιλά.

 7. Δημητρα

  Δεν προκειται στην Πατρα να δεχτουμε σχολη του 10 να μπει στο πολυτεχνειο μας. Να μεινετε εκει που ειστε. Θα αρχισουμε αμεσα καταληψεις αν γινει κατι τετοιο.

 8. Φοιτητης

  Κώστα Εσύ τι είσαι ρε μεγάλε και λες βάλτε τα ΙΕΚ. Τι τμήμα είσαι και σε τσούζει?? Το τμημα ήταν από το 2013 στη Πολυτεχνική, δεν περίμενε εσένα να εγκρίνεις. Μπαίνει ο κάθε άκυρος και βγάζει χολή εδώ μέσα, Ξυδάκι!

 9. PABLITO

  Δήμητρα, οι βάσεις του τμήματος με το που μπεί και ενσωματωθεί μετά την μετονομασία , θα εκτοξευθούν στα 14000 μόρια τουλάχιστον. Ούτε ίδιο όνομα δεν θα έχει. Επομένως δεν είναι το θέμα σας αν μπεί και πώς θα μπεί το τμήμα, γιατί ούτως η άλλως δεν θα υποβαθμίσει κανένα πολυτεχνείο. Ίσα ίσα αναβαθμίζεται το πανεπιστήμιο συνολικά με ένα καθαρό τμήμα ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (και όχι μηχανολόγων όπως γράφουν οι άσχετοι του άρθρου). Η σχολή απλά θα είναι αναβαθμισμένη και όπως έπρεπε να είναι εδώ και χρόνια. Επειδή είμαι στον χώρο των πολιτικών μηχανικών (έχω τελειώσει πολιτικός μηχανικός, επομένως δεν με συμφέρει προφανώς να έχω ανταγωνισμό σε κάποιους τομείς) είμαι απο εκείνους που πιστεύουν , έχοντας δεί πως δουλεύουν τα πράγματα στο εξωτερικό, ότι κάποια δικαιώματα πρέπει να διαμοιραστούν σε εκείνους που είναι πιο ειδικοί. Προφανώς και κάποιοι θα αντιδράσουν αν μπεί ένα επιπλέον τμήμα, αλλά στο τέλος θετικό θα είναι για όλους. Γενικά κάποιες καταστάσεις πρέπει να αρχίσουν να αλλάζουν στο Ελλάντα.

 10. PABLITO

  Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στην Αιτωλοακαρνανία . Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα τμήματα θα φύγουν. Για το αν θα ιδρυθεί Γεωτεχνική σχολή με ένα ή δυο τμήματα μοιρασμένα σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι, κανείς δεν ξέρει γιατί ούτε σαν ιδέα δεν υπάρχει καλά καλά. Είναι στην συζήτηση. Κάτι που δείχνει η ίδια η ανακοίνωση της Πρυτάνεως και της Συγκλητου που έχει ώς εξής : Δημιουργούνται οι εξής

  Α. Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών (Αγρίνιο –Μεσολόγγι) όπου συζητούνται ακόμα τα Τμήματα

  Β. Σχολή Επιστημών Αποκατάστασης της Υγείας για τα Τμήματα ΤΕΙ Επαγγελμάτων Υγείας.

  Γ. Σχολή Νομικών και Πολιτικών Επιστημών με ένα Τμήμα Νομικής

  Επίσης όσον αφορά το τμήμα ΔΠΦΠ ισχύει το εξής : Προτεινόμενες Αλλαγές
  Δ. Το Τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής , Διαχείρισης Περιβάλλοντος και φυσικών πόρων, να μετεξελιχθεί σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος με καθαρά Ακαδημαϊκά κριτήρια. Παραμένει πρόβλημα 5νταετίας που δεν τιμά το Πανεπιστήμιο και οφείλουμε από κοινού με την Πολιτεία να δώσουμε λύση. Το πρόγραμμα Σπουδών του θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και θα προκηρυχθούν θέσεις μελών ΔΕΠ συναφών γνωστικών αντικειμένων με το νέο χαρακτήρα του Τμήματος. Μέλη ΔΕΠ του Τμήματος μπορούν να μετακινηθούν.

 11. ΜΗΤΕΡΑ

  Λυπάμαι πολύ οταν ακούω φοιτητές να μιλάνε έτσι απαξιωτικά για συναδέλφους τους.Πολλά παιδιά(αξιολόγα) δεν χρειαζεται να εχουν χιλιάδες μόρια για να διαπρέψουν (τα οποία κάποιοι τα εβγαλαν μεβαθμούς απο γενικής παιδείας και οχι μόνο απο τα μαθήματα προσανατολισμού όπως καποιοι φοιτητές του 10) Φαντάσου οι υποτιθεμενοι αριστοι τι επιστήμονες -ανθρωποι θα είναι το ράσο δεν κάνει το παπά αυτό να ξέρετε

 12. Ανώνυμος

  Ελλάς το μεγαλείο σου. Φτάσαμε εδώ γιατί τόσες δεκαετίες άνοιγαν τμήματα σε κάθε κωμόπολη για ψηφοθηρικους λόγους. Τα λουζομαστε τώρα. Από τις μεγαλύτερες περιφερειακές ενότητες η Αιτωλοακαρνανία. Αν καταφέρουμε και πάρουμε 2-3 σχολές σύνολο ενώ η Πάτρα ανοίγει νομική φέτος και ψυχολογία του χρόνου είμαστε για κλάματα. Είναι γνωστό οτι η Πάτρα δε θέλει να δώσει τίποτα. Αν ήμασταν στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τώρα θα είχαμε από 4 τμήματα Αγρίνιο Μεσολόγγι, όπως πήρε η Άρτα. Περαστικά μας και ποτέ ξανά ΣΥΡΙΖΑ αν ψηφιστεί αυτό το έκτρωμα.

 13. κων/να

  Κωστα και Δημητρα,

  Μιλατε σαν τα μικρα παιδακια που ειστε ακομα, χωρις στοιχεια για το τμημα Δ.Π.Φ.Π.

  Απο το 2014 ειναι πολυτεχνικη σχολη και εχει καινουριο προγραμμα με μαθηματα ‘μηχανικων’.

  Μηπως φοβαστε οτι το τμημα θα γινει πιο περιζητητο και επι τελους θα αποκτησουν τα δικαιωματα που τος στερουσαν οι πολιτικοι μηχανικοι;;;;;;;;

  Ειστε τοσο διαφανοι…….και προβλεψημοι. Τοσα χρονια εσεις παιρνατε τα δικαιωματα ολων των Μηχανικων Περιβαλλοντος.

 14. Φοιτητής

  Ρε Pablito δεν καταλαβαίνουν οι περισσότεροι..

 15. Δήμητρα

  Φυσικα και δε χρειάζεται να εχουν μόρια για να διαπρέψουν. Αυτο δε σημαινει οτι τους δινει το δικαιωμα να κοβουν το δικο μας μελλον. Ατομα που κουραστηκαμε παρα πολυ και να μπουμε στη σχολη και να βγούμε. Και το αν “εκτοξευθεί”μετα η βαση λιγη σημασία εχει. Σημασια εχει οτι θα δωθει τιτλος Πολυτεχνείου σε ατομα που δεν κοπιασαν να τελειώσουν Πολυτεχνείο , με ιδια με εμας στην Πατρα δικαιωματα. Με τη λογικη αυτή, ας κανουμε και τους νοσηλευτές γιατρους , γιατι για τέτοια διαφορα βασης μιλαμε. Ο καθε κλαδος τα δικαιώματα του υπερασπιζεται. Ειλικρινά με ξεπερνα η λογικη σας εκει στο Αγρινιο.

 16. κων/να

  Τρια χρονια πριν, τα μορια για δασκαλους/καθηγητες επεσαν σχεδον στα μισα απο οτι ολες τις προηγουμενες χρονιες. Δηλαδη, στο μελλον θα διδασκουν δασκαλοι που ειχαν γραψει 5000-7000 μορια.

  Τα μορια εχουν αμεση σχεση με την ζητηση της σχολης. Λογικο ειναι οι περισσοτεροι υποψηφιοι να μην θελουν μια σχολη, (Δ.Π.Φ.Π), χωρις σαφες επαγγελματικα δικαιωματα. Γ’αυτο ηταν χαμηλη η βαση. ΟΧΙ επειδη δεν αξιζει η σχολη.

  Κανε συγκριση (Κωστα/Δημητρα), τα προγραμματα σπουδων σας με της σχολης αυτης και θα δειτε την δυσκολια των μαθηματων τους. Επισης, επειδη ηταν ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΗ απο τις αλλες σχολες της Πατρας παραιμεναν χαμηλα.

  Επισης, αν το κρατος θελει να αποτρεψει παιδια απο μια σχολη, υψωνει τη βαση τοσο ψηλα ωστε να κοψει τη πλειοψηφια. π.χ συνηθισμενες πολυτεχνικες σχολες η ιατρικη η νομικη. Τοσο απλα. Δεν εχετε επιχειρηματα που πειθουν κανεναν.

  Ειστε απλα υπεροπτες. Κριμα. Νεα παιδια υποτιθεται……το μελλον μας υποτιθεται.

  Μην πατε στο εξωτερικο. Δεν θα προκοψετε. Ειστε στην χωρα που σας ταιριαζει.

  Ρωτηστε κι εμας που εχουμε δει ποσο σωστα κι οργανωμενα λειτουργουν οι αναπτηγμενες χωρες.

  Θελουμε νεους με οραμα για την πατριδα μας. Οχι μικρομυαλα οπισθοδρομικα ανθρωπακια.

 17. κων/να

  Δημητρα, οτι κουραστικες, ηταν επιλογη σου. Κουραστικαν και αλλα παιδια και διαλεξαν αυτο το τμημα γιατι τους ΑΡΕΣΕ!

  Ασχετο αυτο που λες……με τα δικαιωματα μιας σχολης!

  Μονο στην Ελλαδα τοση ασχετοσυνη και χολη.

  Τι να πω; Επεσες στα λογια μου. Θα σας παρουν τα δικαιωματα που τους ΣΤΕΡΕΙΤΕ εσεις τοσα χρονια.

 18. Φοιτητής

  Δήμητρα είμαστε ήδη στο Πολυτεχνείο. Καληνύχτα.

 19. κων/να

  ‘Φοιτητης’,

  Δεν καταλαβες τι ειναι ο Κωστας και η Δημητρα; Φως φαναρι απο τις αντιδρασεις τους.

  Οι Πολιτικοι Μηχανικοι της χωρας πανε κοντρα στους Μηχανικους Περιβαλλοντος, για φανερους λογους………….οχι οι Αγρινιωτες.

  Δεν πειραζει.

  Εγω μαζι σου ειμαι….και της σχολης σου. Το αξιζετε. Μακαρι να τελειωσει πια αυτη η φαρσοκωμωδια.

  Μεχρι τωρα, μονο ο PABLITO τα λεει καλα.

 20. Δημητρα

  Ανθρωπακι εισαι και φαινεσαι. Κανένα χαρακτηρισμό δε σου εκανα. Ειπα τη γνωμη μου οπως εχω δικαιωμα. Ευτυχως έρχονται αλλοι στις εκλογες και οι αριστοι θα μεινουν αριστοι. Δεν ξαναασχολουμε με Αγρινιο , γραψτε ελευθερα οτι θελετε.

 21. κων/να

  Δημητρα,

  χαχαχα, ειδες πως αντιδρας;

  Ανθρωπακι φαινεσαι απο το μιζερο τροπο που μιλας……αν και Πολιτικος Μηχανικος. Ειναι αυτο που εχω ξαναπει. ΔΕΝ ειναι το ΑΕΙ η’ οι σπουδες που κανουν το μορφωμενο ανθρωπο αλλα ο τροπος σκεψης του και ο τροπος που μειωνει τους αλλους για να νοιωθει ο ιδιος καλα.Τα λογια σου ειναι φτωχα για μια γυναικα της θεσεις σου. Μου δειχνεις οτι φοβασαι. Απειλεισαι απο την επιτυχια των αλλων.

  Συνεχεια αναφερεις αριστειο. Ποιο αριστειο; Ετσι εκφραζονται οι αριστοι;

  Μονη σου μειωνεσαι……μειωνοντας τους αλλους. Οποτε με τη δικη σου λογικη, εσυ η πρωτευουσιανα…..εχεις προβλημα μαλλον με τους Αγρινιωτες; Λες οτι δεν ξανα ασχολεισαι με Αγρινιο. Δεν καταλαβαινω τα ΔΗΘΕΝ κριτηρια σου. Μια σου φταινε τα μορια και μια το Αγρινιο.

  ΟΙ φοιτητες ειναι απο ολη την Ελλαδα. Δεν σου φταινε τα παιδια ουτε οι Αγρινιωτες.

  Δειξε σεβασμο σε ολους κι ασε τις απειλες και το σαπιο σου χαρακτηρα.

 22. ΣΜ

  Δήμητρα μαθαίνεις μόνο να μπετωνεις και θες και δικαιώματα πάνω στο περιβάλλον?από που και ως που? Κρίμα νέα κοπέλα να έχει τέτοιες αντιλήψεις. Ο καθένας πρέπει να ασχολείται με τη δουλειά που έχει μάθει και όχι λόγω συντεχνιών να καπελωνει άλλους που θα έπρεπε να έχουν τα δικαιώματα που αξίζουν και έχουν παλέψει για αυτά.. Διαβάζουν και άλλοι ξέρεις πέραν των πολιτικών μηχανικών, και οι βάσεις ήταν εκεί λόγω Αγρινίου και ονόματος και όχι λόγω του ότι είναι χαμηλό το επίπεδο σπουδών. ΤΟ τμήμα δπφπ παράγει περισσότερη έρευνα από το δικό σου, για αυτό προτού ξεκινάς να βγάζεις κακια να είσαι περισσότερο ενημερωμένη .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.