Σάββατο, 17 Απριλίου, 2021

Φυλακές Κορυδαλλού: Από τα λαμπερά εγκαίνια… στις δολοφονικές επιθέσεις (video)

Φυλακές Κορυδαλλού: Από τα λαμπερά εγκαίνια… στις δολοφονικές επιθέσεις (video)

Οι στιγμές που οι φυλακές Κορυδαλλού συγκέντρωσαν πάνω τους το βλέμμα της κοινής γνώμης Πέντε εμβληματικά έργα ανάπλασης σε Αττική και Θεσσαλονίκη εξήγγειλε το βράδυ του Σαββάτου από το βήμα της Βουλής – στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων – ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο να αλλάξει η εικόνα των πόλεων και να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Μεταξύ των έργων είναι η κατεδάφιση των φυλακών Κορυδαλλού και η μετατροπή τους σε πάρκο πολιτισμού και αθλητισμού. Πρόκειται για κάτι που αποτελούσε διαχρονικό αίτημα των κατοίκων και των φορέων της περιοχής.

Η συγκεκριμένη εξαγγελία προκάλεσε ανακούφιση στους κατοίκους της περιοχής. «Από μικρό παιδί όταν με ρωτούσαν από που είσαι έλεγα από τον Κορυδαλλό. Η απάντηση που έπαιρνα ήταν “από μέσα ή απ’ ‘εξω; Καλύτερα να φύγουν» λέει στην κάμερα του Open TV κάτοικος του Κορυδαλλού.

«Συμφωνώ απολύτως ότι πρέπει να φύγουν οι φυλακές από τον Κορυδαλλό. Πρέπει όμως να βρεθεί κάποιο μέρος, να πάνε κοντά στον αστικό ιστό της πόλης, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται και οι συγγενείς και οι χιλιάδες κρατούμενοι και οι εργαζόμενοι στις φυλακές» λέει από την πλευρά του στο Open TV ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός.

Η ιστορία των φυλακών Κορυδαλλού

Οι φυλακές Κορυδαλλού εγκαινιάστηκαν το 1967 και πολύ γρήγορα από ένα σωφρονιστικό κέντρο πρότυπο για ολόκληρη την Ευρώπη, εκείνη την εποχή μετατράπηκαν σε συνώνυμο της σήψης, της διαφθοράς και της ανομίας.

Οι πολυσυζητημένες αποδράσεις με ελικόπτερα, τα αιματηρά και δολοφονικά επεισόδια που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας, οι κρατούμενοι που απασχόλησαν με την μετέπειτα πορεία τους, οι μυστηριώδεις αυτοκτονίες όπως αυτή του Θόδωρου Βενάρδου, μέχρι τα πρόσφατα πάρτι σε κελιά και τις εικόνες από το νοσοκομείο των φυλακών να ταξιδεύουν σε ολόκληρο κόσμο. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις εικόνες που σημάδεψαν την ιστορία των φυλακών.

Η κατασκευή τους είχε κοστίσει 28, 6 εκατομμύρια δραχμές και η κατασκευή τους ξεκίνησε το 1961. Ωστόσο η ολοκλήρωση τους έγινε 45 χρόνια μετά την αρχική τους μελέτη (1922).

Για πρώτη φορά τα διεθνή ΜΜΕ ασχολήθηκαν για πρώτη φορά με τις φυλακές το 1973. Ο λόγος τότε ήταν η αποφυλάκιση του ήρωα της Δημοκρατίας Αλέξανδρου Παναγούλη. Δύο χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 1975 το κατώφλι των φυλακών περνούν οι πρωταίτιοι της Χούντας με πρώτο τον Γεώργιο Παπαδόπουλο. Κρατούμενοι των φυλακών γίνονται ακόμα και ταινίες. Συγκεκριμένα ο Γιώργος Κιμούλης υποδύεται τον «ληστή με τις γλαδιόλες» Θεόδωρο Βενάρδο που αυτοκτόνησε στο κελί του το 1984. Μάλιστα ήταν ο πρώτος που απέδρασε το 1974.

To 1995 κρατούμενοι παίρνουν τον έλεγχο των φυλακών για αρκετές ημέρες ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν αποδράσεις που συνδέθηκαν με τραγωδίες: Σορίν Ματέι το 1998 και Κώστας Πάσσαρης το 2001. Επίσης διεθνές ενδιαφέρον προκάλεσαν οι προφυλακίσεις των τρομοκρατών της 17 Νοέμβρη το 2002 αλλά και όσα κατέγραφαν κατά καιρούς οι κάμερες ασφαλείας.

Από την άλλη πλευρά η ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής αλλά και η εμπέδωση της ασφάλειας είναι στοχεύσεις πίσω από την ενοποίηση του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Πολυτεχνείου. «Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας που να μη λέει ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο» λέει στην κάμερα του Open TV κάτοικος της περιοχής.

Ανάπλαση της ΔΕΘ

Στο μεταξύ σε πρότυπο κέντρο με χώρους πρασίνου θα επιχειρήσει να μετατρέψει τη ΔΕΘ η κυβέρνηση, αλλάζοντας με αυτό τον τρόπο την εικόνα της πόλης. «Για εμάς ήταν εξαιρετικά ευχάριστο που ο πρωθυπουργός συμπεριέλαβε μέσα στα πέντε μεγάλα έργα και την ανάπλαση της ΔΕΘ» τονίζει από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης.

Αγροδιατροφική μονάδα το βασιλικό κτήμα στο Τατόι

Παράλληλα η κυβέρνηση φιλοδοξεί να παραδώσει στους πολίτες το βασιλικό κτήμα στο Τατόι, το οποίο σχεδιάζει να μετατρέψει αγροτοδιατροφική μονάδα με περιπατητικές διαδρομές. Ακόμη σε διεθνές κέντρο καινοτομίας που σκοπεύει να αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής θέλει να κατασκευάσει η κυβέρνηση στα παλιά λιπάσματα στη Δραπετσώνα.

Πηγή: ethnos.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.