Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021

Φυσικό αέριο: Το 2020 οι πρώτες συνδέσεις σε Αγρίνιο, Πάτρα και Πύργο

Φυσικό αέριο: Το 2020 οι πρώτες συνδέσεις σε Αγρίνιο, Πάτρα και Πύργο

Η υλοποίηση του σχεδιασμού για την επέκταση των δικτύων υγροποιημένου Φυσικού Αερίου σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο, η διερεύνηση των περιοχών όπου θα γίνει η εγκατάσταση των δεξαμενών, αλλά και οι επόμενες ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθηθούν για την ωρίμανση του έργου τέθηκαν επί τάπητος στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στην Πάτρα, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη.

«Δουλέψαμε μεθοδικά, προετοιμαστήκαμε κατάλληλα, συνεργαστήκαμε με τους θεσμικούς φορείς και το πετύχαμε. Δικαιωθήκαμε μετά από αγώνες. Είναι μια δικαίωση για όλο το δυτικό άξονα της χώρας» ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης. Κάλεσε στη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για να προχωρήσει το έργο και κατέληξε:

«Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από την πρώτη στιγμή θέσαμε ψηλά στις προτεραιότητές μας την έλευση του Φυσικού Αερίου. Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα καθοριστικό σημείο να προχωρήσουμε τις διαδικασίες για την υλοποίηση του σχεδιασμού μας».

«Υπόδειγμα συνεργασίας, διαλόγου και επίτευξης συναινέσεων» χαρακτήρισε τη Δυτική Ελλάδα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ανέλυσε τον σχεδιασμό στον ενεργειακό τομέα, σύμφωνα με τον οποίο μέχρι το 2030, άλλες 35 πόλεις θα ενταχθούν στα δίκτυα διανομής Φυσικού Αερίου.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Υπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 33,2 εκατ ευρώ, που «οφείλει να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος ΕΣΠΑ». Τόνισε ότι από την διανομή φυσικού αερίου σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο θα επωφεληθεί η Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας, επιχειρήσεις, νοικοκυριά, αλλά και δημόσιες κοινωνικές δομές που θα έχουν πρόσβαση σε φθηνότερη και φιλικότερη για το περιβάλλον ενέργεια.

Στις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη αναφέρθηκε η διευθύνουσα σύμβουλος και αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Διανομής Αερίου Στεφανία Μωσσέ. Όπως είπε, ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η μελέτη κόστους – οφέλους, βρίσκεται στο στάδιο εκπόνησης η τεχνική μελέτη για τις τρεις πόλεις και θα ακολουθήσει η εκπόνηση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Παράλληλα ολοκληρώθηκαν οι αδειοδοτήσεις από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Η κ. Μωσσέ εκτίμησε ότι μέσα σε ένα τρίμηνο θα τρέξουν οι διαδικασίες, μαζί με την προετοιμασία του φακέλου, «με στόχο να προλάβουμε να δημοπρατήσουμε μέσα στο χρόνο» όπως επεσήμανε και θεώρησε εφικτό στις αρχές του 2020 να γίνουν οι πρώτες συνδέσεις.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του έργου τον περασμένο Δεκέμβριο διασφαλίστηκαν 18,5 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη, ενώ υπάρχει ετοιμότητα το έργο να αξιοποιήσει χρηματοδοτικά εργαλεία του τρέχοντος Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020.

«Έχουμε υπολογίσει να συμπεριλάβουμε 12 εκατ. ευρώ στην αναθεώρηση του Επιχειρησιακού μας Προγράμματος και θα είμαστε έτοιμοι, εφόσον υπάρχει η ωρίμανση του έργου, να προχωρήσουμε στην προκήρυξη» ανέφερε από την πλευρά της η Προϊσταμένη Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Άλκηστις Σταθοπούλου.

Ανάλογη ήταν και η θέση που εξέφρασε η προϊσταμένη Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Υπουργείου Περιβάλλοντος Γιάννα Νίκου, η οποία εκτίμησε ότι «δεν θα έχουμε πρόβλημα εφόσον ακολουθηθούν τα χρονοδιαγράμματα».

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής και ο Πρόεδρος του Τμήματος Αιτωλοακαρνανίας Στυλιανός Μπλέτσας περιέγραψαν τα βήματα που ακολουθήθηκαν για την τεκμηρίωση, ώστε να καταλήξουν στις προτεινόμενες θέσεις για τη χωροθέτηση των δεξαμενών αποθήκευσης του υγροποιημένου φυσικού αερίου, τις οποίες και παρουσίασαν.

Συγκεκριμένα ο κ. Αϊβαλής αναφέρθηκε σε τέσσερις θέσεις στην Πάτρα, άλλες τόσες στον Πύργο και δύο στο Αγρίνιο, οι οποίες επελέγησαν με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και λαμβάνοντας υπ’ όψη τα ισχύοντα χωροταξικά και πολεοδομικά δεδομένα.

Ακολούθησε διάλογος, ακούστηκαν όλες οι απόψεις, ενώ κλείνοντας τη διαδικασία ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας ζήτησε η διαδικασία της διαβούλευσης για τη χωροθέτηση να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο κι έθεσε χρονικό ορίζοντα ως τον ερχόμενο Μάιο να έχουν συνταχθεί τα Τεύχη Δημοπράτησης.

Οι δηλώσεις Σταθάκη 

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα», τόνισε ο Υπουργός. «Το έργο ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα είναι ένα στρατηγικό εγχείρημα». Το έργο για τις τρεις πόλεις, συνολικού προϋπολογισμού 33,2 εκατ. ευρώ, σχεδιάστηκε και οφείλει να υλοποιηθεί εντός του τρέχοντος ΕΣΠΑ, από το οποίο έχει ήδη διασφαλίσει χρηματοδότησή.

Ο κ. Σταθάκης εξήγησε ότι η επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου εντάσσεται στο γενικότερο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, με ορίζοντα το 2030 και την επίτευξη των τριών βασικών στόχων (κατανάλωση 32% λιγότερης ενέργεια σε όλους τους τομείς, παραγωγή του 32% των ενεργειακών αναγκών από ΑΠΕ, αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας). Στο πλαίσιο αυτό, οι ΑΠΕ θα αυξηθούν, ο λιγνίτης θα απομειωθεί, ενώ το φυσικό αέριο θα λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας προς τη μετάβαση σε έναν «πράσινο» μέλλον καθαρής ενέργειας.

«Αναπόσπαστο τμήμα του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα είναι η επέκταση του φυσικού αερίου σε 35 πόλεις έως το 2023», επισήμανε ο κ. Σταθάκης. «Η Ελλάδα καθίσταται ένα διεθνές κέντρο διαμετακόμισης φυσικού αερίου με την κατασκευή σημαντικών έργων υποδομής, μεγάλων αγωγών φυσικού αερίου, όπως TAP, IGB, EastMed, ενώ με την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών υπάρχει η προοπτική διασύνδεσης με φυσικό αέριο της Θεσσαλονίκης με τα Σκόπια. Προνομιακό πεδίο αποτελεί το LNG, καθώς θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών».

Αναφερόμενος στη ΔΕΔΑ που υλοποιεί το έργο, ο Υπουργός σημείωσε ότι γίνεται σε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία, καθώς η ΔΕΔΑ θα ενσωματωθεί στη «ΔΕΠΑ Υποδομών», η οποία θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο και θα κατέχει όλα τα δίκτυα της χώρας. Το εμπορικό κομμάτι της ΔΕΠΑ θα διαχωριστεί, όπως προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Βάσει του προγράμματος ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ, ξεκινάει το καλοκαίρι η πρώτη φάση κατασκευών σε 18 πόλεις, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2023. Σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης βρίσκεται η δεύτερη φάση, που αφορά, μεταξύ άλλων, τις τρεις πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

«Κλειδί για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας είναι η στενή συνεργασία με την τοπική κοινωνία και τους φορείς. Η Δυτική Ελλάδα αποτέλεσε υπόδειγμα διαλόγου και επίτευξης συναινέσεων για την υλοποίηση του έργου, σε αντίθεση με γειτονικές περιφέρειες, όπου υπήρξαν προβλήματα, τα οποία ευελπιστούμε να ξεπεραστούν», επισήμανε ο Υπουργός.

Επιπρόσθετα περιέγραψε τα σημαντικά οφέλη από την παροχή φυσικού αερίου, καθώς θα επιτρέψει τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους οικιακούς χρήστες, τους εμπόρους και τις βιομηχανίες, θα τονώσει την τοπική οικονομία, ενισχύοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και θα συμβάλλει στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των πόλεων.

Ο Υπουργός στάθηκε, επίσης, σε ένα ακόμα σημαντικό ενεργειακό έργο της περιοχής: Ο ΑΔΜΗΕ επεκτείνει το σύστημα 400 kV προς την Πελοπόννησο, με τη συμβασιοποίηση των έργων του λεγόμενου “Διαδρόμου Α” (ΚΥΤ Μεγαλόπολης, υφιστάμενη ΓΜ 400 kV Αχελώου – Διστόμου που περιλαμβάνει και το πρώτο υποβρύχιο καλώδιο 400 kV στην Ελλάδα, μεταξύ Ρίου και Αντιρρίου). Το έργο, σημείωσε, θα δημιουργήσει ηλεκτρικό χώρο για πρόσθετη παραγωγή από ΑΠΕ και Ενεργειακές Κοινότητες και θα επιτρέψει τη λειτουργία στη μέγιστη παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας ηλεκτρισμού Μεγαλόπολη V, της μεγαλύτερης των Βαλκανίων. Το πρότζεκτ, με συνολικό προϋπολογισμού 105 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί εντός του 2019 και θα έχει άμεσα οφέλη στην Πελοπόννησο αλλά και σε όλη τη χώρα.

 

Απόσπασμα από την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα:

Απόσπασμα από την τοποθέτηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη:

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.