Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Γ. Παπαναστασίου στο «Δυτικά eπιχειρείν 2021»: «Ο δήμος Αγρινίου αρωγός σε καινοτομία και επιχειρηματικότητα»

Γ. Παπαναστασίου στο «Δυτικά eπιχειρείν 2021»: «Ο δήμος Αγρινίου αρωγός σε καινοτομία και επιχειρηματικότητα»

Ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, ως κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο «Δυτικά eπιχειρείν» που διεξήχθη το Σάββατο στον πολυχώρο Emileon, περιέγραψε σε αδρές γραμμές την πολιτική του δήμου για την στήριξη των επενδύσεων στην περιοχή, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, μέσα από έργα, παρεμβάσεις, συμμετοχή σε προγράμματα κλπ.

Εξέφρασε τη διαχρονική, όπως είπε, γνώμη πως «αποκέντρωση και επιχειρηματικότητα,  αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την ευημερία των κοινωνιών»

«Η ελληνική οικονομία μπορεί να περάσει σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά, βασιζόμενη σε ένα νέο, αναπτυξιακό πρότυπο με έμφαση στην υγιή επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την εξωστρέφεια. Πως  γίνεται αυτό στην πράξη; Χτίζουμε ένα νέο περιβάλλον για την ανάπτυξη μιας ισχυρής συμμαχίας, μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι μια προστιθέμενη αξία που απαιτεί πολλά «συν», συνεργασία, συνοχή, συνέπεια, συναγωνισμό, συνύπαρξη, συνεισφορά», τόνισε ο κ. Παπαναστασίου.

Ως παράδειγμα αυτής της πρακτικής έθεσε την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τριχωνίδα Α.Ε.

Όπως είπε, η Τριχωνίδα Α.Ε. εφαρμόζοντας το Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/LEADER,  υλοποιεί το μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό πρόγραμμα τοπικής ανάπτυξης στην περιοχή από την ίδρυσή της.

Συγκεκριμένα, η αρχική εγκεκριμένη δημόσια δαπάνη του προγράμματος για ιδιωτικές επενδύσεις ανήλθε στα 3,5 εκατ. ευρώ.

Με τη σωστή και στοχευόμενη διαμόρφωση των δράσεων του προγράμματος,  αλλά και την επιτυχή διαβούλευση  και δημοσιοποίηση καταφέραμε τη διαδοχική αύξηση της αρχικής δημόσιας δαπάνης  η οποία πλέον ανέρχεται στα 12 εκατ. ευρώ. Εντάξαμε συνολικά 50 δικαιούχους  στο τοπικό πρόγραμμα ικανοποιώντας το σύνολο του επενδυτικού ενδιαφέροντος που είχε εκδηλωθεί.

Πρόκειται για επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς και κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, μεταποιητικές μονάδες (19), τουριστικές επιχειρήσεις (26), καθώς και τέσσερις μικρές βιοτεχνίες και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.

«Εδώ,  η συνεργασία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης  και τον Περιφερειάρχη απέδωσε», τόνισε ο δήμαρχος Αγρινίου, που στη συνέχεια επικέντρωσε στο σχέδιο για το Επιχειρηματικό Πάρκο Αγρινίου:.

«Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι απαιτείται ένα περιβάλλον με σταθερούς κανόνες που να ενθαρρύνουν την προσέλκυση και πραγματοποίηση νέων επενδύσεων.

Απαιτείται δηλαδή φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, σύγχρονες επιχειρηματικές υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό με επαρκείς δεξιότητες, σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία και μηχανισμοί υποστήριξης και ανάπτυξης  της καινοτομικής ικανότητας των επιχειρήσεων.

Όλα αυτά συνοψίζονται στο σχέδιο μας για το Επιχειρηματικό Πάρκο Αγρινίου.

Όπως ήδη γνωρίζετε, αυτές τις μέρες, υπέγραψα για τη πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου.  Ένα σχέδιο που πιστέψαμε,  κυνηγήσαμε και θα  υλοποιήσουμε.

Μια εμβληματική παρέμβαση που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής στηρίζοντας θέσεις εργασίας και δημιουργώντας νέες προοπτικές για τον τόπο μας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε λίγες ημέρες ο ΠΔΕ θα παρουσιάσει στο Αγρίνιο το Σχέδιο Δράσης για την ανάπτυξη των Επιχειρηματικών πάρκων στη Δυτική Ελλάδα».

Ακολούθως ο κ. Παπαναστασίου, αναφέρθηκε στην ανάγκη αύξησης των επενδύσεων στην έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα που «βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής στρατηγικής και αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της απάντησης στην τελμάτωση».

Συνέχισε την ομιλία του, αναφερόμενος στις ενέργειες της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος ώστε οι δήμοι της χώρας ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες στην πληροφόρηση, την ενέργεια, τις τεχνολογίες, το περιβάλλον:

«Ως πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΚΕΔΕ  θέλω να τονίσω ότι εστιάζουμε στην ανάληψη  πρωτοβουλιών τόσο για την πληροφόρηση των πολιτών όσο και για την βελτίωση της ποιότητας της καθημερινότητας. Στον τομέα της ενέργειας για την ανάγκη αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας  σε όλες τις μορφές. Στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων,  για τα  προγράμματα ανακύκλωσης και των άλλων μορφών επεξεργασίας απορριμμάτων.

Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα στοίχημα για τη χώρα μας, για κάθε Περιφέρεια και Δήμο.

Η κυκλική οικονομία είναι το νέο μοντέλο που σέβεται και αξιοποιεί ορθολογικά τους πόρους του πλανήτη ώστε να μειώσει το περιβαλλοντικό, κλιματικό και ενεργειακό αποτύπωμα όλων των δραστηριοτήτων παραγωγής προϊόντων και παροχής υπηρεσιών σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα.

Είναι ανάγκη πλέον το αστικό περιβάλλον να υπηρετείται από τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών».

Κλείνοντας, σημείωσε πως στο Αγρίνιο, η δημοτική αρχή τα τελευταία χρόνια κατάφερε  να  αξιοποιήσει τις σύγχρονες τεχνολογίες με στόχο, αφενός να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και να διευκολυνθούν επενδύσεις, στον τόπο μας, αφετέρου.

Δείτε την ομιλία του Γιώργου Παπαναστασίου στο «Δυτικά eπιχειρείν» στο 1:20:54:

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.