Παρασκευή, 23 Απριλίου, 2021

Γονείς πλήρωσαν για τον βανδαλισμό των παιδιών τους σε σχολείο του Αγρινίου

Γονείς πλήρωσαν για τον βανδαλισμό των παιδιών τους σε σχολείο του Αγρινίου

Οι μαθητές έσπασαν 20 τζάμια. Η Οικονομική Επιτροπή πήρε την απόφαση για εξωδικαστικό συμβιβασμό

Ένα ακόμη αξιοσημείωτο θέμα απασχόλησε  την πρόσφατη συνεδρίαση της  Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Αγρινίου. Αντικείμενό του ήταν η απόφαση ή όχι να υπάρξει εξωδικαστικός συμβιβασμός με γονείς μαθητών οι οποίοι είχαν σπάσει τα τζάμια σχολείου στο Αγρίνιο τον Ιούνιο του 2018!

Συγκεκριμένα τα παιδιά που φοιτούσαν στο συγκεκριμένο δημοτικό σχολείο προέβησαν σε βανδαλισμό σπάζοντας 20 τζάμια . Τη ζημιά κλήθηκε να αποκαταστήσει ο δήμος Αγρινίου, μετά από αίτημα που έκανε προς την Τεχνική του Υπηρεσία η διεύθυνση του σχολείου. Ο λογαριασμός ανήλθε στα 224,50 ευρώ, ενώ παράλληλα έτρεχαν και ένδικες απαιτήσεις του δήμου Αγρινίου προς τους γονείς.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι οι ίδιοι οι γονείς των τριών παιδιών που αποδείχθηκε ότι είχαν σπάσει τα τζάμια του σχολείου ζήτησαν να πληρώσουν τα έξοδα και να υπάρξει ένας εξωδικαστικός συμβιβασμός με τον δήμο.

Η Οικονομική Επιτροπή, λοιπόν, δέχθηκε ότι είναι προς το συμφέρον του δήμου να προχωρήσει σε αυτή την διαδικασία, να πληρώσουν οι γονείς και να μην πάει σε δίκη η υπόθεση, με το σκεπτικό ότι και ο δήμος δεν επιβαρύνεται με δικαστικά αλλά και το ίδιο το δικαστικό σύστημα της περιοχής αποφορτίζεται.

Ο νόμος δίνει στην Οικονομική Επιτροπή το δικαίωμα να αποφασίζει για τέτοιους συμβιβασμούς μέχρι του ποσού των εξήντα χιλιάδων ευρώ, από κει και πάνω πρέπει να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο. Ένα πλεονέκτημα, δε, αυτής της διαδικασίας είναι η άμεση αποζημίωση του δήμου.

Το σημαντικότερο όμως είναι πως οι γονείς αναγνώρισαν το σφάλμα των παιδιών τους αλλά και την δική τους συνευθύνη σε αυτό που συνέβη. Αποφάσισαν να αποκαταστήσουν την ζημιά και να μην συρθούν σε δικαστικές διαμάχες, δίνοντας ένα μήνυμα και στα παιδιά τους. Να σημειωθεί ότι αυτή η πρακτική υπάρχει σε όλες τις περιπτώσεις βανδαλισμών σε δημόσιες υποδομές στις προηγμένες χώρες.

Ίσως το να έρχεται ο λογαριασμός των βανδαλισμών κατευθείαν- και εκτός δίκης- στους υπαίτιους, ανεξάρτητα από το ποινικό μέρος της υπόθεσης, να είναι η απάντηση στο πως μπορεί να πάψει ο λεγόμενος δημόσιος χώρος να είναι «μπάχαλο».

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.