Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2020

H ιερά εικόνα της Παναγίας Σουμελά στην Ιερά Μονή Μυρτιάς (φωτό)

Στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 6ης Νοεμβρίου 2015 η υποδοχή της θαυματουργού και ιστορικής Εικόνας της Παναγίας Σουμελά.

1

Την ιερά Εικόνα μετέφερε από την Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά Βερμίου ο εφημέριος της Ιεράς Μονής αρχιμ. Νεκτάριος, συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» και δύο μέλη του Ιερού Προσκυνήματος.

Στην υποδοχή, τη Δοξολογία και τον αρχιερατικό Εσπερινό που ακολούθησαν προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς. Κατά την υποδοχή, στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής, ο Σεβασμιώτατος παρέδωσε την ιερά Εικόνα στα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Δημήτρης Ψαθάς», τα οποία ήταν ντυμένα με παραδοσιακές ποντιακές στολές, για να την μεταφέρουν εντός του Καθολικού, όπου τέθηκε σε προσκύνηση.
Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης κ. Κοσμάς εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του για την μεταφορά της θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας Σουμελά στην Ιερά Μονή Μυρτιάς, πλησίον της θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας της Μυρτιωτίσσης. «Η ιερά Εικόνα της Σουμελά έρχεται για να τονώσει την πίστη μας, να μας στηρίξει, να μας υπενθυμίσει τα θαυμαστά και μεγάλα που έγιναν στην ιστορική Μονή του Πόντου. Η Παναγία η Σουμελά είναι ένα σύμβολο, μια εικόνα με μια μοναδική ιστορία. Σκέπει και προστατεύει τους Ποντίους, οι οποίοι υπέφεραν, εμαρτύρησαν και διώχθηκαν με φοβερό τρόπο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος και συνέχισε: «Οφείλουμε να κλείσουμε τα αυτιά μας σε αυτές τις ανοησίες που ακούγονται και ως Έλληνες να δώσουμε απαντήσεις σε όσους διαστρεβλώνουν την ιστορία μας. Εμείς θα ζούμε την ορθοδοξία μας και την αγάπη μας προς την πατρίδα και ποτέ δε θα λησμονήσουμε τη σκέπη και τα θαύματα της Παναγίας μας. Και τώρα με την παρουσία της θαυματουργού Εικόνας οφείλουμε να δυναμώσουμε την πίστη μας, να αγαπήσουμε περισσότερο την Παναγίας μας, να γίνουμε θερμότεροι χριστιανοί».
Τέλος ο Mητροπολίτης κ.Κοσμάς ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα για την άδεια του να μεταφερθεί η ιερά Εικόνα, καθώς επίσης τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του ιερού Ιδρύματος και του ιερού Προσκυνήματος, τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Μυρτιάς αρχιμ. Ιωσήφ Ζωγράφο, την αδελφότητα της Μονής και όλους όσους συνήργησαν στην μεταφορά και την υποδοχή της θαυματουργού και χαριτοβρύτου Εικόνας.
Στην υποδοχή και τον αρχιερατικό Εσπερινό παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Θέρμου κ. Αλέξιος Αντωνίου, κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως, μέλη του Συλλόγου Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Δημήτρης Ψαθάς», ντυμένοι με παραδοσιακές στολές και πλήθος πιστών. Η ιερά Εικόνα θα παραμείνει στην Ιερά Μονή Μυρτιάς μέχρι την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015.

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015
07:00’ Όρθρος και Θεία Λειτουργία
12:00’ Ιερά Παράκλησις
17:00’ Εσπερινός
19:00’ Μικρό Απόδειπνο και Ακολουθία Θείας Μεταλήψεως
Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015
06:30’ Όρθρος και Θεία Λειτουργία
12:00’ Ιερά Παράκλησις
17:00’ Εσπερινός
19:00’ Μικρό Απόδειπνο και Χαιρετισμοί στην Υπεραγία Θεοτόκο
Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015
07:00’ Όρθρος και Θεία Λειτουργία
12:00’ Ιερά Παράκλησις
17:00’ Εσπερινός
19:00’ Μικρό Απόδειπνο και Χαιρετισμοί στην Υπεραγία Θεοτόκο
Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015
07:00’ Όρθρος και Θεία Λειτουργία.
10:00’ Αναχώρηση της Ιερά Εικόνος

3 4 5 6 7

121 2 31

2 3 4 5 6 7 8 9 10

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.