Ο Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος “Το Αιτωλικό” καλεί την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου και ώρα 9μμ. στην θεατρική παράσταση “Λέων και Λένα”, στο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου!
«Η παράστασή μας, συμμετέχει στο 5ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου που διοργανώνει το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου. Σας περιμένουμε!», αναφέρει ο Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, με απαραίτητα δελτία εισόδου.
** Τα δελτία προτεραιότητας ελεύθερης εισόδου, θα διανέμονται στην είσοδο του θεάτρου τις ημέρες των παραστάσεων από 19:00 έως 21:00.
Λίγα λόγια για το έργο:
«ΛΕΟΝΤΙΟΣ & ΛΕΝΑ» του Γκέοργκ Μπύχνερ
Ο Λεόντιος και η Λένα, δύο νέα βασιλόπουλα παγιδευμένα στην πλήξη της προκαθορισμένης ζωής τους. Απελπισμένοι μπροστά στην επιθυμία των οικογενειών τους να τους παντρέψουν, αποφασίζουν ταυτόχρονα και χωρίς να γνωρίζονται μεταξύ τους, να δραπετεύσουν από τα βασίλεια τους, να διεκδικήσουν την ελευθερία τους και να αποκτήσουν τον έλεγχο της ζωής τους. Σύντομα θα βουτήξουν στον εκστατικό χορό της φύσης, θα ταξιδέψουν σε εξωτικά βασίλεια, θα συναντηθούν και θα ερωτευτούν χωρίς ο ένας να γνωρίζει την ταυτότητα του άλλου. Όταν όμως τα προσωπεία πέσουν ο έρωτας του θα μετονομαστεί σε εξαπάτηση και θα βρεθούν ξανά σα μαριονέτες στην ίδια φάρσα από όπου ξεκίνησαν.
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ:
«Ο κόσμος είναι τόσο ωραίος και τόσο μεγάλος, τόσο απέραντα μεγάλος».
Ο Λεόντιος και η Λένα είναι δύο ήρωες τόσο φανταστικοί όσο ένα παραμύθι και ταυτόχρονα τόσο αληθινοί όσο η ίδια η ζωή. Δύο νέοι άνθρωποι, μέλη της αστικής κοινωνίας του «καθώς πρέπει», μιας κοινωνίας από καλό-κουρδισμένες μαριονέτες, αναζητούν απεγνωσμένα κάτι να τους συγκινήσει αληθινά. Κι αν είσαι γυναίκα μέσα σ’ αυτό το «ρομαντικό παραμύθι» της κοινωνίας μας, κι αν φλέγεσαι να πράξεις εκτός από το να ονειρεύεσαι όμορφα βασιλόπουλα; «Η φυγή μας είναι μία άρνηση» φωνάζει η Λένα κι όμως λίγους στοίχους παρακάτω, άθελά της, θα βρεθεί και πάλι στο ίδιο «κλουβί» απ’ όπου τόλμησε να δραπετεύσει. Είμαστε άραγε ελεύθεροι να αποφασίσουμε εμείς για τον εαυτό μας; Μπορούμε να επαναστατήσουμε απέναντι στην προκαθορισμένη μας ζωή; Ή ζούμε σε έναν φαύλο κύκλο όπου πάντα καταλήγεις από εκεί ακριβώς που ξεκίνησες, σα να μην έχει αλλάξει τίποτα.
Ο Μπύχνερ συνθέτει ένα παραμύθι σαιξπηρικών αποχρώσεων για τον έρωτα, όπου όμως καταφέρνει να μιλήσει τόσο ηχηρά για τη σαθρότητα της αστικής κοινωνίας και την πολυτέλεια να είναι η ζωή σου ένα άγραφο χαρτί που εσύ θα επιλέξεις πως θα το γεμίσεις. Χρησιμοποιεί τα υλικά του Ρομαντισμού, τον οποίο καυτηριάζει αριστοτεχνικά, για να καταδείξει την ωραιοποίηση του τίποτα. Μια ωδή στη νωθρότητα, μια ωδή για τη ζωή χωρίς καμία αντίρρηση, χωρίς καμία αλλαγή. Τα συναισθήματα βιώνονται επιδερμικά, δείχνουν σπουδαία και έντονα αλλά μέσα τους είναι άδεια.
Αναμετρηθήκαμε με σθένος ανάμεσα στις λέξεις και τα υπαρξιακά μονοπάτια του συγγραφέα, εξερευνήσαμε τους τραγελαφικούς χαρακτήρες της αστική κοινωνίας, βρήκαμε τη χαρά και τη μουσική που μας συνεπήρε. Η παράσταση ξεκινά με κάποια αποσπάσματα από το βιβλίο «Savoir Vivre» του Χρ. Ζαμπούνη καθώς και τον ορισμό της Κοινωνικής Διαστρωμάτωσης μέσα από τις σχολικές μνήμες μίας εκ των ηθοποιών.
σκηνοθεσία – προσαρμογή διαλογών: ΙΩΑΝΝΑ ΤΡΙΚΕΝΕ
σκηνογραφία: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΤΣΑΡΗΣ
μακιγιάζ: ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
κομμώσεις: ΜΑΡΙΑ ΣΥΡΡΟΥ
τεχνική υποστήριξη:
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΙΠΙΩΤΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΟΥΡΓΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΥΡΡΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΛΑΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, ΑΣΤΕΡΩ ΠΕΡΓΑΝΤΗ
παίζουν: ΠΑΝΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ, ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΤΟΥΦΕΞΗ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΤΣΑΡΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΝΟΥΛΑ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΥΡΟΥ, ΕΥΔΟΞΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ, ΦΡΟΣΩ ΚΟΝΤΟΠΑΝΟΥ, ΑΣΠΑΣΙΑ ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΩΤΗΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΡΑΓΚΙΤΣΗΣ.