Πέμπτη, Ιούνιος 20, 2019

Ηλεκτρονικό δημοτικό δημοπρατήριο

Ο τόπος μας είναι ένας ευλογημένος τόπος που παράγει σχεδόν τα πάντα. Η αγροτική μας παραγωγή είναι ένας αναξιοποίητος τοπικός θησαυρός.
Η ανάδειξη των προϊόντων της γης μας θα μας ωφελήσει όλους, όχι μόνο του αγρότες. Αρκεί να γίνει με υγιή σύγχρονο τρόπο. Μια ιδέα είναι η ανάπτυξη και λειτουργία Ηλεκτρονικού Δημοτικού Δημοπρατηρίου. Αν θέλετε μια ηλεκτρονική «Λαϊκή Αγορά» όπου σε πραγματικό χρόνο κάθε παραγωγός θα μπορεί να προσφέρει στην τιμή που θέλει τις ποσότητες που διαθέτει, ενώ ο οποιοσδήποτε θα μπορεί συνεχώς σε πραγματικό χρόνο να αγοράσει. Τεχνικά αυτό είναι κάτι εύκολο να γίνει στις μέρες μας. Τι είναι δύσκολο; Ο συντονισμός. Γιατί απαιτεί τη συνέργια όλων μας.
Ο Δήμος Αγρινίου μπορεί να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Να θέσει το πλαίσιο, να προσκαλέσει τους ενδιαφερόμενους ιδιώτες και να επιταχύνει την υλοποίηση του στηρίζοντας το εγχείρημα. Μπορεί έτσι να αποκτήσει και πρόσθετο δημοτικό έσοδο (με ποσοστό επί του τζίρου).
Έτσι ο κάθε τοπικός παραγωγός θα μπορεί να διαθέτει το μέλι του, το κρασί του, τα καρύδια του ή ότι αυτός θέλει όσο θέλει και στην τιμή που θέλει. Ταυτόχρονα οι ιδιώτες πελάτες, οι εστιάτορες, οι έμπορες κι όποιος αγοραστής επιθυμεί θα έχει στη διάθεση του μια διαρκή αγροτική αγορά για να διαλέξει. Οι επιχειρηματίες των μεταφορών θα μπορούν επίσης να κάνουν τις δικές προσφορές για τη διακίνηση των προϊόντων, όπου απαιτείται. Ιδέες υπάρχουν, όπως και ικανοί άνθρωποι.
Αν δεν το κάνουμε εμείς σήμερα, θα το κάνουν ξένοι επενδυτές αύριο, αλλά για δικό τους όφελος. Έχουμε στα χέρια μας έναν θησαυρό. Ας τον αξιοποιήσουμε.

Δημήτρης Κουτσονίκας
οικονομολόγος

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.