Πέμπτη, 13 Μαΐου, 2021

Ισπανικές εκλογές 2019: αναλογίες και αποκλίσεις με την  Ελλάδα

Ισπανικές εκλογές 2019: αναλογίες και αποκλίσεις με την  Ελλάδα

Η Ισπανία  επιστρέφει στις κάλπες την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019, για τις τέταρτες βουλευτικές εκλογές σε διάστημα τεσσάρων ετών, αντιμετωπίζοντας από το 2015 χρόνια πολιτική αστάθεια. Αναταραχή στην Καταλονία, εκταφή του Φράνκο, άνοδος της άκρας δεξιάς, κατακερματισμός των πολιτικών δυνάμεων στο κοινοβούλιο και πολιτική αστάθεια, οι πέντε παράγοντες που βαρύνουν και αυτές τις εκλογές.

Του Παναγιώτη  Δρέλλια*

Στη μεσογειακή Ισπανία των 46.500.000 κατοίκων, με το πολίτευμα της Βασιλευόμενης Δημοκρατίας, το ρωμαιοκαθολικό χριστιανικό θρήσκευμα, την πολύγλωσση ομιλία (ισπανικά, καταλανικά, βασκικά, γαλικιανά, αραγωνικά, κ.λ.π.), την άρτια τουριστική υποδομή(ηπειρωτική Ιβηρική και δημοφιλείς Βαλεαρίδες–Κανάριες νήσοι), έγιναν στις 28 Απριλίου 2019(Κυριακή του ΠΑΣΧΑ των ορθοδόξων) βουλευτικές εκλογές, στις οποίες κυριάρχησαν το διχαστικό κλίμα, η πολωτική τακτική, τα λαϊκιστικά συνθήματα.

Το φλέγον θέμα της απόσχισης της Καταλωνίας από το κράτος της Μαδρίτης(υπάρχουν στην Ισπανία 17 αναγνωρισμένες ημι-αυτόνομες περιφέρειες με τοπικά κοινοβούλια), η διαφθορά στην οικονομία και στα πολιτικά κόμματα, το τεράστιο μεταναστευτικό πρόβλημα(εισροή πολλών προσφύγων το 2018 στη χώρα) και η ανεργία(όχι στο βαθμό της ελληνικής περίπτωσης) υπήρξαν τα πρωτεύοντα ζητήματα που απασχόλησαν τον ισπανικό λαό, δίνοντας αυξημένη προσέλευση στις κάλπες του Απριλίου, σε ποσοστό 75,8%.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του 47χρονου Πέδρο Σάντσεθ έλαβε 28,7% και 123 έδρες, το Λαϊκό Κόμμα (PP) του 38χρονου Πάμπλο Κασάδο 16,7% και 66 έδρες, οι CIUDADANOS (Πολίτες) του 39χρονου Αλμπέρτ Ριβέρα 15,9% και 57 έδρες, οι UNIDAS PODEMOS (Μαζί μπορούμε) του 40χρονου Πάμπλο Ιγκλέσιας 14,3% και 42 έδρες, το ακροδεξιό VOX του 42χρονου Σαντιάγο Αμπασκάλ 10,3% και 24 έδρες, ψηφίστηκαν επίσης αυτονομιστικά κόμματα: στη χώρα των Βάσκων (10 έδρες) και στην Καταλονία (22 έδρες).

Οι συγκρίσεις με την ελληνική περίπτωση μπορούν να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα για τις ομοιότητες και τις διαφορές στις πολιτικές εξελίξεις του 2019, αναμένοντας με εύλογο ενδιαφέρον πώς θα προκύψει η νέα κυβέρνηση από την ισπανική βουλή των 350 βουλευτών(απαιτείται σύμπραξη από 176). Η εφημερίδα «Financial Times» σημείωνε χαρακτηριστικά: «Η οικονομική κρίση από το 2009 που ανάγκασε την Ισπανία να ζητήσει τη βοήθεια της ΕΕ για να διασώσει τις τράπεζές της και να επιβάλει σκληρή λιτότητα, έχει αφήσει ανοιχτές πληγές. Αυτές και η επιθετικότητα με την οποία τα δεξιά κόμματα προσπαθούν να γυρίσουν προς τα πίσω το ρολόι στα δικαιώματα των γυναικών, σημαίνουν ότι οι εκλογές είναι ένας ταυτοτικός ανταγωνισμός και ένας πολιτιστικός πόλεμος».

*panagκοnd@gmail.com(Μαθηματικός-ΦΠΨ-ΜΔΕ Φιλοσοφίας)

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.