Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Κακός οιωνός από το ΔΕΑΠΤ…

Κακός οιωνός από το ΔΕΑΠΤ…

Αρραγές δεν είναι το μέτωπο που διαμορφώνεται στην Αιτωλοακαρνανία απέναντι στις προθέσεις του Πανεπιστημίου Πατρών να συρρικνώσει τα πανεπιστημιακά τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας με μετακινήσεις και συγχωνεύσεις.

Άλλες προτάσεις κάνει το Μεσολόγγι, άλλες το Αγρίνιο, διαφορετική ως αναμενόταν προσέγγιση γίνεται από την περιφερειακή αρχή.

Μια ακόμη ανησυχητική εξέλιξη ωστόσο έρχεται από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων και αφορά την ψηφοφορία των 13 καθηγητών του.

Τα μέλη ΔΕΠ του τμήματος συζήτησαν για την πρόταση του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών και δεν την καταψήφισαν στην πλειοψηφία τους. Άλλοι καθηγητές ψήφισαν κατά άλλοι υπέρ της συγχώνευσης και κάποιοι λευκό. Σημασία έχει πως τα μέλη ΔΕΠ δεν είναι «μπετόν αρμέ» και αυτό σίγουρα θα το προσμετρήσει η πρυτανική αρχή.

Θυμίζουμε πως το σχέδιο της Πρυτανείας για το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων προβλέπει δύο δρόμους. Ο ένας της μεταφοράς στην Πάτρα και ο άλλος της κατάργησης μέσω… συνένωσης.

Η μια εναλλακτική προβλέπει την μεταφορά στην έδρα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Πάτρα και μετατροπή σε τετραετούς φοίτησης με ταυτόχρονη παραχώρηση της υλικοτεχνικής του υποδομής στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων που εδρεύει στο Αγρίνιο.Αυτό  συνεπάγεται και απορρόφηση του τμήματος από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων ή κατανομή των μελών ΔΕΠ σε άλλα τμήματα της Σχολής.

Η δεύτερη εναλλακτική προβλέπει συγχώνευση με το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων που λειτουργεί στο Αγρίνιο με τη δημιουργία τομέα διοίκησης επιχειρήσεων τροφίμων μέσα σ’ αυτό (σε περίπτωση που μέλη ΔΕΠ θα θελήσουν να ενταχθούν στο Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, αλλιώς…)

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

 1. Αρθούρος

  Τα πράγματα δεν είναι απλά, αλλά μπορούν να λυθούν στη βάση του κοινού κέρδους γιά ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία. Ούτε το Αγρίνιο θα χάσει αν έχει το Μεσολόγγι έχει 1 σχολή, ούτε το Μεσολόγγι θα χάσει αν το Αγρίνιο έχει μία σχολή. Το άθροισμα μετρά, δηλαδή να πετύχουν να έχει η Αιτωλοακαρνανία 2 σχολές.
  Με βάση τη δομή που έχω προτείνει, το Μεσολόγγι θα έχει 1 σχολή και 3 τμήματα και το Αγρίνιο θα έχει 1 σχολή και 5 τμήματα ως εξής:
  Σχολή Γεωπονικών Επιστημών: Έδρα: Μεσολόγγι
  Τμήμα Γεωπονίας(στο οποίο θα συγχωνευτεί το υπάρχον τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής) με έδρα το Μεσολόγγι
  • Τμήμα Επιστήμης Βιοσυστημάτων & Γεωργικής Μηχανικής με έδρα το Αγρίνιο
  • Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων με έδρα το Αγρίνιο
  • Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών με έδρα το Μεσολόγγι
  Εδώ οι έδρες είναι υπολογισμένες όχι μόνο με τα ακαδημαϊκά κριτήρια της ύπαρξης Πανεπιστημιούπολης στο Μεσολόγγι, αλλά και με τις αποστάσεις από τα ομοειδή τμήματα σε Καλαμάτα και Άρτα. Η υπάρχουσα έδρα του τμήματος Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, είναι προκλητικά κοντά στην Καλαμάτα.
  2.Σχολή Οικονομικών Επιστημών, Λογιστικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων με έδρα το Αγρίνιο
  • Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων
  • Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής(επανίδρυση του 40χρονου τμήματος ΑΤΕΙ)με έδρα το Μεσολόγγι
  • Τμήμα Μάρκετινγκ(επανιδρύεται το τμήμα που καταργήθηκε στα κρυφά με το σχέδιο Αθηνά)
  • Τμήμα Οικονομικών Επιστημών(μετακινείται το τμήμα που κακώς και κλέφτικα έφυγε γιά το Ρίο το 1998)
  Νομίζω ότι αξίζει ν’ αγωνιστούν όλοι οι φορείς των δύο πόλεων, ακόμα και της Ναυπάκτου και του Αιτωλικού και όλης της Αιτωλοακαρνανίας γιά την επίτευξη του παραπάνω σχεδίου που ωφελούν συνολικά ολόκληρο το νομό. Τα 8 τμήματα είναι περισσότερα κατά 1 από αυτά που σήμερα υπάρχουν και ο οποιοσδήποτε νομίζει ότι το κέρδος είναι αμελητέο. Λάθος. Σήμερα μόνο η έδρα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών & Διοίκησης Επιχειρήσεων υπάρχει στο Αγρίνιο η οποία έχει ως τμήμα μόνο το ΔΕΑΠΤ. Αν όλοι αγωνιστούν να επιτευχθεί η οργάνωση της Σχολής σύμφωνα μ\ αυτά που προτείνω, τότε το κέρδος θα είναι πολλαπλό.
  Επίσης, προτείνω να μη χαθούν τόσο το αντικείμενο της Μουσειολογίας όσο και το αντικείμενο της Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών. Σήμερα, με το εχθρικό κλίμα του υπουργείου και του Πανεπιστημίου Πατρών κανένα από τα δύο δε θα μπορέσει να σταθεί αυτόνομα και δε θα χάσουν μόνο οι πόλεις του Αγρίνιου και του Πύργου που έτσι κι αλλιώς είναι μακριά η μία από την άλλη, αλλά και η ίδια η επιστήμη που θα κλείσει πριν ακόμα ανοίξει. Και φυσικά εννοώ τη Μουσειολογία της οποίας αναγκαίο συμπλήρωμα είναι η Πολιτισμική Διαχείριση. Οι περισσότεροι θέλουν να κλείσει, τόσο στο υπουργείο, όσο και οι μεταπτυχιακοί από άλλα πτυχία. Μην ξεχνάτε ότι το αντίστοιχο τμήμα Μουσειολογίας στην Έδεσσα το κατάπιε η Κεραμέως μαζί με τα υπόλοιπα 37. Τί είναι λοιπόν προτιμότερο; Να χαθεί η έδρα η η επιστήμη, η οποία δεν είναι μόνο το πτυχίο όπως ξέρουν καλά οι παλιότεροι, αλλά και τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά που εκείνα δίνουν δουλειά. Γι’ αυτό προτείνω την επανίδρυση του τομέα ΔΠΠΝΤ, τη συγχώνευσή του με το τμήμα Μουσειολογίας και τη μεταφορά του στο Αίγιο.
  Εννοείται ότι θα γίνουν παζάρια γιά να έρθει το Οικονομικό από την Πάτρα, μέσα στα οποία θα είναι η μεταφορά του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας στην Πάτρα.
  Αυτό το παζάρι περιλαμβάνει επίσης και μία συζήτηση που πρέπει να γίνει με όλους, ακόμα και τους καθηγητές του ΔΕΑΠΤ. Σ’ αυτή τη συζήτηση, να τεθεί επί τάπητος το θέμα της σπουδαιότητας και του σκοπού της σύνδεσης της αγροτικής παραγωγής με την οικονομία και τη διοίκηση που είναι ζωτικής σημασίας γιά τη χώρα μας. ενώ αντίστοιχα το κρύψιμο των καθηγητών σε ένα θεωρητικό κι απομακρυσμένο από τις πραγματικές ανάγκες τμήμα Διοικητικής Τεχνολογίας & Ανάπτυξης στην Πάτρα δεν οδηγεί τους φοιτητές σε παραγωγικές εργασίες, ούτε καν σε εργασίες. Εξάλλου, μπορούν να πάνε και σήμερα να δούν πού στεγάζεται το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων γιά να ευφρανθούν. Να τους πώ εγώ. Τα Λύκεια στεγάζονται σε καλύτερα κτίρια.
  Όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση και των 8 τμημάτων στις πόλεις που αναφέρθηκαν, θα πληρούνται κι όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια που θέτει το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.