Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

Καλή η αλληλεγγύη αλλά δεν είναι για χόρταση…

Καλή η αλληλεγγύη αλλά δεν είναι για χόρταση…

ts

Βλέποντας αυτή τη φωτογραφία με τον πρωθυπουργό να έχει δέσει τον Γ.Γ. του ΟΗΕ με ένα σωσίβιο και να είναι έτοιμοι και οι δύο να φουντάρουν σε καμιά κοντινή πισίνα, θυμήθηκε το κουβεντολόι των ημερών σχετικά με τις κινήσεις που γίνονται για να βρεθούν χώροι «φιλοξενίας» προσφύγων και μεταναστών(ή ένα από τα δύο…) στην περιοχή μας.

Παρακολουθήσαμε εδώ και δύο μέρες την εξέλιξη στο θέμα της υποτιθέμενης δημιουργίας κέντρου “φιλοξενίας” προσφύγων και μεταναστών στην Πάλαιρο, η οποία ανασχέθηκε με σύσσωμες τις φίλιες εντόπιες δυνάμεις να μάχονται υπέρ βωμών και εστιών. Από τους πανηγυρισμούς και τα “χάι φάιβ” που κάνουν αρχοντάδες και πολιτευτές, κάποιος παρατηρητής καταλαβαίνει ότι οι άνθρωποι γλίτωσαν από μεγάλη καταστροφή.

Και κάποιος κακοπροαίρετος μπορεί ακόμα και να συμπεράνει το εξής απλό: αν συντρέχουν κάποιοι λόγοι είναι κακό πράγμα οι άνθρωποι αυτοί να “φιλοξενούνται”, ειδικά σε κάποιες περιοχές.

Ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι που πρέπει να συντρέχουν; Οικονομικοί και ειδικότερα τουριστικοί. Είναι κοινός τόπος πια, το λένε και άνθρωποι με καλές προθέσεις όχι κάτι αντιδραστικοί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μόνο. Γίνεται ζημιά από όλο αυτό στον τουρισμό, είναι τα νέα που έχουν φτάσει.

Βέβαια δεν βγαίνει ακριβώς έτσι η διαπίστωση, αμπαλάρεται κάπως όμορφα. Η κουβέντα πάει στις συνθήκες, αν ήταν καλές οι συνθήκες no problem όλοι οι καλοί χωράνε, είναι γνωστό αυτό.”Δώσαμε αγώνες όλοι μαζί μονιασμένοι”, λένε οι τοπικοί άρχοντες, “κατόπιν ενεργειών μας απετράπη η ζημιά για τον τουρισμό”, λένε διάφορα στελέχη, κι ο κ. Βίτσας είναι σαφής: “δεν κάνουμε τέτοια, ρωτάμε τις τοπικές κοινωνίες”

Με ποια κριτήρια τελικά θα επιλεγεί το μέρος που θα πάνε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες; Ησυχία, είναι τριήμερο. Λες να είναι η…υπανάπτυξη; Δηλαδή επειδή ο τουρισμός πλήττεται από την παρουσία τους και εκεί που έχει οικονομική δραστηριότητα δεν γίνεται να πάνε, μήπως γίνεται εκεί που δεν έχει τίποτε; Να μην ενοχλείται και κανένας; Για παράδειγμα μέσα σε τίποτε χέρσα χωράφια είναι καλά;

Όλοι επισημαίνουν ότι τα αισθήματα αλληλεγγύης του λαού μας δεν αμφισβητούνται, άλλωστε είμαστε ο πιο πονόψυχος λαός στον κόσμο, στήνουμε Ειδομένες σε χρόνους ρεκόρ, απλά δυσκολευόμαστε λίγο να δώσουμε αληθινό άσυλο με πλήρη δικαιώματα, γιατί τότε απομένουν μόνοι όσοι συνειδητά πιστεύουν σε κάτι τέτοιο.

Αυτό έλειπε να μην εκφράζουμε εμείς την αλληλεγγύη μας, τόσα φαγητά και ρούχα μαζεύουμε κάθε φορά, ειδικά για ανθρώπους που μας έχουν πει διάφοροι ότι “θα περάσουν να πάνε στον…προορισμό τους”. Αν ήταν το “ναι μεν, είμαστε πονόψυχοι αλλά ο ιμπεριαλισμός δεν μας αφήνει να εκφραστούμε” επίσημη ιδεολογία, θα κυβερνούσαν τον κόσμο μερικοί από δω, από την καλύτερη χώρα του κόσμου με τους πιο ανθρωπιστές κατοίκους παγκοσμίως. Κάτι κόμματα άλλωστε αυτό το “ναι μεν, αλλά…”το έχουν κάνει επιστήμη.

Μια περιέργεια έχουμε μόνο. Όταν τελικά θα πάνε κάπου οι πρόσφυγες και κυρίως οι μετανάστες και πιο κυρίως οι μετανάστες προς απέλαση, θα βγουν και θα μας πουν και τότε κάποια τοπικά στελέχη την άποψή τους και τη θέση που πήραν; Θα βγουν και θα μας πουν κι άλλοι ειδικοί ποια οικονομία βοηθιέται και ποια χαλάει από την παρουσία των “φιλοξενούμενων”;

Μην ξεχάσουν να μας εξηγήσουν πώς και παραδέχονται τώρα ότι ο τουρισμός πλήττεται από πρόσφυγες και μετανάστες κοντά σε εξοχικά και παραλίες αλλά τα νησιά στην άλλη άκρη του χάρτη μέχρι και για νόμπελ θα είχαν προταθεί τώρα, αν οι “ροές” συνεχίζονταν αενάως προς την Γη της Επαγγελίας…

Χαλάλι σε κάποιους. Κοιτάζονται στον καθρέφτη, λένε “γεια, σου λεβέντη μου ιδεολόγε ουμανιστή” και δεν ξεραίνονται στα γέλια. Το πιστεύουν κιόλας!

 

Γ.Συμψηρής

Θέματα που ενδιαφέρουν

4 Σχόλια

 1. antikeimenikos

  ΗΟΤ ΣΠΟΤ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΤΩΡΑ!!

  Οι Αγρινιώτες αλληλέγγυοι είναι πλειοψηφία και θα έπρεπε να απαιτούν οι μετανάστες να έρθουν να μείνουν δίπλα στα σπίτια τους!!

 2. Chris

  Ανταλλάσουμε χριστιανοταλιμπάν, αντικειμενικούς υφασματέμπορες και κατά φαντασίαν δημοσιογράφους με πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία.

 3. antikeimenikos

  Chris δώσε μας τη διεύθυνση του σπιτιού σου να σου στείλουμε να φιλοξενήσεις κανέναν πρόσφυγα…

  Αλλιώς μην το παίζεις παλικάρι του πληκτρολογίου…

 4. akis roditis

  Chris, εγώ αλλάζω εναν κωλοτούμπα πρώην αντιευρωπαϊστή “φευγουμευρωπαίο” που ρουφάει τα ευρωπαϊκά πακέτα του ΕΣΠΑ με το καλαμάκι με μια 12αδα κωλόχαρτο Βενεζουέλας! #PO(R)DEMOS

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.