Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, 2020

Καραμητσόπουλος για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα: «Να μην επιτραπεί καμία μετακίνηση ή κατάργηση»

Με αφορμή τη σύσκεψη που έγινε πρόσφατα στο Αγρίνιο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Παιδείας στην πόλη και τα όσα ειπώθηκαν τόσο από τον κ. Γαβρόγλου όσο και από την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Β. Κυριαζοπούλου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αγρινίου Γ. Καραμητσόπουλος, προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:

Με όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα σχετικά με το μέλλον της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στο Αγρίνιο,στα οποία περιλαμβάνονταικαι καταργήσειςκαι μετακινήσεις υφιστάμενων τμημάτων,και με αφορμή όσα λέχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας και της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών στο Αγρίνιο, οφείλω να επισημάνω τα εξής:

Α. Έστω και την ύστατη στιγμή δεν πρέπει ως κοινωνία να επιτρέψουμε ούτε να καταργηθεί αλλά ούτε να μετακινηθεί κανένα από τα τρία υφιστάμενα τμήματα του Αγρινίου, τα οποία όχι μόνο πρέπει να συνεχίσουν την λειτουργία τους στην πόλη μας αλλά και να ενισχυθούν περαιτέρω.Το Αγρίνιο δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει τμήματα. Ειδικότερα θα πρέπει να ακυρωθεί άμεσα η ακατανόητη απόφαση για μετεξέλιξη του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, ενός πρωτοποριακού τμήματος που λειτουργεί πλέον σε πολύ καλό επίπεδο, σε ένα ακόμη Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας, αλλά και η μεταφορά του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος(πρώην Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων) στην Πάτρα ακριβώς τη στιγμή που, μετά από αγώνες ετών,μετονομάστηκε και αποκτά επαγγελματικά δικαιώματα.

Β. Είναι,αναμφίβολα,θετική εξέλιξη η ίδρυση Γεωπονικής Σχολής στο Νομό μας με τμήματα και στο Αγρίνιο. Τώρα απαιτείται εγρήγορση για την στελέχωση τους καιτις κτηριακέςυποδομές ώστε να μην υπάρξει καμία αμφιβολία για την λειτουργία τους.

Γ. Η ίδρυση και η έδρα Τμημάτων, Σχολών και Πανεπιστημίων να πάψει κάποια στιγμή να γίνεται με κριτήρια τις επιθυμίες των φοιτητών, τα μικροσυμφέροντα των Πανεπιστημιακών καθηγητών και τις εξυπηρετήσεις τοπικών παραγόντων.Κάθε τέτοια πράξη είναι αυτονόητο ότι αποτελεί σημαντική πολιτική απόφαση της κυβέρνησης που πρέπει να βασίζεται τόσο σε ακαδημαϊκά κριτήρια όσο και σε κοινωνικά (πληθυσμιακά, γεωγραφικά, σύνδεσης του Πανεπιστήμιου με την κοινωνία και την παραγωγική διαδικασία).

Δ. Εύλογη απορία αλλά και αγανάκτηση προκαλούν οι δηλώσεις της Πρυτάνεως σχετικά με τις ελλείψεις στις κτηριακές υποδομές στο Αγρίνιο λέγοντας πχότι «το Αγρίνιο έχει χρήματα» και άλλα,ενώ την ίδια στιγμή,όπως η ίδια παραδέχθηκε, το Πανεπιστήμιο Πατρών αποποιήθηκε την παραχώρηση των 178 στρεμμάτων στο παλαιό αεροδρόμιο Αγρινίουπου θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο κτηριακό πρόβλημα αφού, όπως δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας,έχουν δεσμευθεί τα απαραίτητα κονδύλια.

Δυστυχώς όλες οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τους φόβους μου αλλά και πολλών συμπολιτών μας ότι το Αγρίνιο θα εξακολουθήσει να παραμένει ο φτωχός συγγενής ανάμεσα στις άλλες μεγάλες πόλεις της περιοχής, την Πάτρα και τα Ιωάννινα, ενώ τα Πανεπιστημιακά τμήματα της πόλης μας θα είναι μονίμως το μπαλάκι ανάμεσα τους.

Πεποίθηση μου είναι ότι μόνο όταν αποκτήσουμε την δυνατότητα να αποφασίζουμε εμείς για τα του οίκου μας μπορούν να γίνουν βήματα ανάπτυξης της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία σύμφωνα και με τις ανάγκες της κοινωνίας.Γι’ αυτό πιστεύω ότι η μόνη βιώσιμη λύση σε βάθος χρόνου για την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση της πόλης μας και της Αιτωλοακαρνανίας γενικότερα είναι η ίδρυση του αυτόνομου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο και σχολές και στο Μεσολόγγι και στη Ναύπακτο.

Η κοινωνία της πόλης μας, ενός Δήμου 100.000 κατοίκων, αλλά και οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας, του μεγαλύτερου Νομού της χώρας,απαιτούν αυτά που για δεκαετίες έχουν στερηθεί.

Απαιτείται άμεσα η ανάληψη πρωτοβουλίας από τον επανεκλεγέντα Δήμαρχο της πόλης μας με συμμετοχή όλων των θεσμικών φορέων και συλλογικοτήτων αλλά και κάθε ενεργού πολίτη ώστε ενωμένοι να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν.

Ο Επικεφαλής της «Συμμαχίας Πολιτών»

Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος

Θέματα που ενδιαφέρουν

9 Σχόλια

 1. ΣΜ

  Δημοτικός σύμβουλος (!) παίρνει θέση για το τμήμα Μηχανικων Περιβάλλοντος τη στιγμή που χρόνια τώρα δεν έβγαινε κάνεις να μιλήσει για τα ανύπαρκτα δικαιωματα που είχαμε ως ΔΠΦΠ και μιλάει επιπλέον για το ίσως πιο αποτυχημένο ακαδημαϊκό σχέδιο, το έκτρωμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Αυτό δεν πρόκειται να ξαναγίνει ποτέ, ξέρουν τι πέρασαν αυτοί που ήταν καθηγητές και φοιτητές τοτε. Τωρα είναι αργά για ενδιαφέρον. Όποιος δεν προνοεί μετανοεί κ. Καραμητσόπουλε. Περαστικά σας

 2. Κωστας

  Σμ στην πολη σου αν δε σου αρεσει. Τοσες σχολες εχει η Ελλάδα διαλεξε εσυ οπου θες και στο καλο.

 3. than

  Κυριε ΣΜ ……εσεις οι φοιτητες το μονο που σας ενδιαφερει ειναι η “καλη” ζωη και θελετε να πατε Πατρα !!! οταν δηλωνατε σε ποια σχολη θελετε να πατε δεν γνωριζατε πως οα ερθετε Αγρινιο;;; και οσον αφορα το αν Δημοτικος Συμβουλος παιρνει θεση στο προβλημα ειναι δικαιωμα του αλλα και υποχρεωση του… Αρκετα πια με την Πατρολαγνια !!!

 4. Φοιτητής

  ΡΕ ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ? Το γεγονός πως οι επαγωγοι του τμήματος μας είναι χαλασμένοι σας λέει κάτι? Μπορεί ΝΑ ΣΚΟΤΩΘΟΎΝ ΦΟΙΤΗΤΕΣ και εσάς σας νοιάζει μην τυχόν και δεν νοικιάσετε γκαρσονιέρα! Το Πανεπιστήμιο ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΝΉΚΕΙ. Όταν δηλώνεις τμήμα ΔΕΝ ΞΈΡΕΙΣ ΤΙ ΚΤΗΡΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΧΕΙ. Βαρέθηκα να μας προσβάλλεται όλη την ώρα να μας λέτε τεμπέληδες και πως δεν μας νοιάζει τίποτα. Παρά πολύ ΦΟΙΤΗΤΕΣ δουλεύουν ταυτόχρονα για να βγάλουν το λεφτά για τα σπίτια που νοικιάζουν γιατι ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΣΤΊΕΣ. Μόνο στον Δήμαρχο λέω μπράβο που ΠΛΉΡΩΣΕ ΤΗΝ ΣΊΤΙΣΗ, αυτός έδειξε πως θέλει τα τμηματα εδώ. Οι υπόλοιποι το μόνο που σας νοιάζει είναι πως θα λέτε πως το Αγρίνιο έχει Πανεπιστήμιο. Την ώρα που δεν έχουμε υλικά για τα εργαστήρια και μπαίνουμε ομάδες των 3 και 4 ατόμων μπας και κάνουμε τα πειράματα που πρέπει. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΑΣΚΉΣΕΙΣ ΠΑΙΔΕΙΟΥ. Αυτά λένε τίποτα σε κανέναν ξέρουν τι προβλήματα υπάρχουν; όταν υπήρχε Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας πως το βοηθήσατε; Τότε δεν υπήρχε η “κακη” η Πάτρα και δάνειζε χρήματα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας το πανεπιστήμιο ΙΩΑΝΝΊΝΩΝ! Κατα τα άλλα μας φταίει η Πάτρα και τα Ιωάννινα που βοήθησαν τα τμήματα. Δεν είδα ούτε μια φορά να έρχονται τοπικοί παράγοντες στο Πανεπιστήμιο και να λένε
  – ΡΕ Παιδεία τι προβλήματα έχετε να δούμε τι μπορούμε να κανουμε
  Όχι κάθε φορά λέτε Αυτόνομο πανεπηστημιο Αγρινίου. Πολύ Αγρινιώτες αγάπησαν το πανεπιστήμιο αληθινά αυτοί ήταν δίπλα μας στους αγώνες μας άλλοι απλά θέλουν να κάνουν το τοπικό ψώνιο τους. Εδώ τόσα χρόνια σνομπαρατε τα τμήματα ως τρίτο δευτερα. Άσχετα αν το Τμήμα Μηχανικών περίβαλοντος στο Αγρίνιο είχε την μεγαλύτερη βάσει από τα αλλα τμήματα μηχανικων περίβαλοντος. Δεν σας ένοιαζε γιατί εμείς είμαστε τεμπέληδες. ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΟΤΑΝ ΒΑΡΑΜΕ 12 ΩΡΑ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΆ. Γιατί δεν υπάρχουν καθηγητές και εργαστήρια τεμπέληδες όταν δουλεύουμε καλοκαιρια σεζόν να βγάλουμε τα χρήματα για να νοικιάσουμε σπίτι.
  Μάθετε να σέβεστε τους άλλους και ας διαφωνείτε! Δεν είναι οι φοιτητές τεμπέληδες αλλά το Αγρίνιο μια κοινωνία που αργοπεθαίνει.

 5. κων/να

  Μαζι σου ΣΜ.

  Τοσα χρονια οι τοπικοι φορεις βρισκονταν σε βαθυ….υπνο.

  Ουτε για σας τους φοιτητες εκαναν τιποτα…….μα ουτε για τους ιδιους τους Αγρινιωτες.

  Ολα αυτα τα προ-εκλογικα ειναι για να κοροιδεψουν/μπερδεψουν αλλη μια φορα.

  Αν θελουν να μεινετε εκει, να ειχαν φροντισει……

  ‘Η να μας παρουσιασουν τις ΕΤΟΙΜΕΣ για χρηση …… εστιες και σιτιση, εντος χωρου Παν. κτηριου! Οχι στην ΑΛΛΗ πλευρα της πολης. κτλ κτλ κτλ κτλ!

  Ο ‘κωστας’ και ο ‘than’ θα πανε σπιτακι τους να φανε…..το φαγητο της κυρας/μαμας.

 6. κων/να

  και…..

  Εχε γουστο να μας λεει οτι ο παρακατω αγωνας ηταν και δικος τους!

  ” η μεταφορά του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος(πρώην Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων) στην Πάτρα ακριβώς τη στιγμή που, μετά από αγώνες ετών,μετονομάστηκε και αποκτά επαγγελματικά δικαιώματα.”

  Τωρα ειδικα σας (τοπικοι φορεις/πολιτικοι), ενδιαφερει το τμημα επειδη ‘απεκτησε’ αξια. Τοσα χρονια καποιοι χλευαζαν/μειωναν τα παιδια μας.

 7. Κων/να

  ‘Φοιτητή’,

  Όλοι γνωρίζουμε το δίκιο σας τόσα χρόνια.

  Δεν χρειάζεται να πείσεις αδιάφορους αναγνώστες της σελίδας αυτής….

  Οι συγκεκριμένοι κάνουν όλους τους Αγρινιώτες να φαίνονται άσχημα…. κρίμα…. γιατί έχω τόσους γνωστούς/ φίλους γενικότερα από αιτολοακαρνανια αλλά και από Αγρίνιο που είναι αξιόλογοι άνθρωποι.

  Μην ασχολείσαι με άσχετους εδώ μέσα. Τον εαυτό σου χαλάς.

 8. ΣΜ

  Κώστα, απο κατι τυπους σαν και του λογου σου αποκτα κακο ονομα το Αγρίνιο. Απο τους φοιτητες τρως ψωμι οποτε ασε αυτα τα σχολια για αλλού. Εβγαλε ο καθε χωρικος γλώσσα. Και για να προλαβω καποιους, και εγω απο χωριο ειμαι, αλλα το να εχεις με την κακη εννοια τη νοοτροπια του χωριατη ειναι πολυ ασχημο. Πες μας εσυ με τη ασχολεισαι και παιρνεις θεση για πανεπιστημιακα ζητηματα. Ασχολεισαι επειδη θες να κρατησεις ντε και καλα σχολες εκει, αδιαφορώντας όμως για τη λειτουργικότητά τους. Οποτε και εσυ Κώστα στο μποστανάκι σου, και ασε το κραξιμο στους φοιτητες

 9. ΣΜ

  Κωστα απο αυτα που γραφεις καταλαβαινω το νοητικο σου επιπεδο,συνεπως δεν θα δωσω περαιτέρω απαντηση σε σενα….. than θα το λεω συνεχεια. ΦΤΥΣΤΕ ΤΗ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΠΑΤΡΑ ΓΙΑ “ΚΑΛΗ ΖΩΗ”…. ΠΟΛΛΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΑ, ΩΣΤΟΣΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΑΣ….ΟΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΔΕΝ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ, ΣΑΦΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΠΑΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΕΦΟΣΟΝ ΕΚΕΙ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ…. ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗΣ ΜΕ 11 ΜΕΛΗ ΔΕΠ ΠΕΙΤΕ ΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ??? ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΈΒΑΙΑ, ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΊΝΑΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΏΝ … ΣΥΝΕΠΩΣ than, ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΟΦΟΒΙΑ…. ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΑΣ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ, ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΣΤΗ ΠΑΤΡΑ….ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΕΠΕΙΔΗ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΘΑΡΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ, ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΠΤΎΣΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΑΡΑΖΏΝΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΟΚ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΡΑΤΑΝΕ ΕΚΕΊ……….. Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΠΑΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΚΎΡΙΟΙ, ΕΙΤΕ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΕΙΤΕ ΟΧΙ !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.