Γράφει η Νόρα Καρατσικάκη-Βλάμη
MSc, Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Μέλος Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων
Το καρπούζι και το πεπόνι είναι ίσως τα πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού και άρρηκτα συνδεδεμένα με τη ζέστη και τις διακοπές. Είναι, όμως, και τα δύο “παρεξηγημένα”, μιας και η γλυκιά τους γεύση τα έχει κατατάξει αδίκως στα φρούτα που παχαίνουν. Γι’ αυτό πολλοί τα αποφεύγουν ώστε να ελέγξουν καλύτερα το βάρος τους. Στην πραγματικότητα, αποτελούν επιλογές υψηλής διατροφικής αξίας, ενώ όσον αφορά στο θερμιδικό τους περιεχόμενο, ισχύει για ακόμη μια φορά ο κανόνας του μέτρου, αφού εάν καταναλωθούν χωρίς υπερβολές, οι θερμίδες που αποδίδουν είναι λίγες, αναλογικά με τη θρεπτική τους αξία.
Για να δούμε λοιπόν, ποιο από τα δύο αυτά θα χαρακτηριστεί επάξια «νικητής» σε αυτή τη διατροφική διαμάχη.
Καρπούζι (Ανά 100γρ αποδίδει 30 θερμίδες)
Αποτελεί μία θαυμάσια πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Α, β-καροτένιου και λυκοπενίου. Όλα αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά έχουν ένα κοινό γνώρισμα : παρουσιάζουν έντονη αντιοξειδωτική ικανότητα κι έχουν συνδεθεί από πολλές μελέτες με μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου. Έχουν, δηλαδή, την ικανότητα να αντιμάχονται στον ανθρώπινο οργανισμό τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες όταν συσσωρεύονται επιταχύνουν τον ρυθμό οξείδωσης της χοληστερόλης προκαλώντας αθηροσκλήρωση, εντείνουν τα συμπτώματα του άσθματος, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, επιταχύνουν την διαδικασία της γήρανσης, μειώνουν την αμυντική ικανότητα της επιδερμίδας κ.α. Επίσης, διαθέτει βιταμίνη B6, απαραίτητη για τη σύνθεση σεροτονίνης, μελατονίνης και ντοπαμίνης. Οι τελευταίες συμβάλλουν σημαντικά στην ομαλή νευρική λειτουργία. Τέλος, ο δροσερός χυμός του προκαλεί διούρηση (λόγω των κιτρουλίνης & αργινίνης), καθαρίζοντας τα νεφρά από άλατα.
Πεπόνι (Ανά 100γρ αποδίδει 34 θερμίδες)
Το συγκεκριμένο φρούτο είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, B6 και νιασίνη, θειαμίνη, κάλιο. Όλα αυτά τα διατροφικά στοιχεία βρίσκονται στις σωστές συγκεντρώσεις όταν το πεπόνι είναι ώριμο. Με την πληθώρα θρεπτικών συστατικών το πεπόνι μπορεί να δράσει προστατευτικά κατά της υψηλής πίεσης, χοληστερόλης και κάποιων μορφών καρκίνου. Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες που περιέχει όπως βιταμίνη C και β-καροτίνη παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, στα καρδιαγγειακά νοσήματα και σε ορισμένες μορφές καρκίνου. Η βιταμίνη Β6 που βρίσκουμε στο πεπόνι συντελεί στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία αφού έχει να κάνει με την σύνθεση νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου. Τέλος αναφερθήκαμε στο κάλιο το οποίο ρυθμίζει την καρδιακή λειτουργία και αρτηριακή πίεση ενώ παράλληλα παρουσιάζει διουρητική δράση.
Έτσι, λόγω του πλούσιου και παρόμοιου διατροφικού τους περιεχομένου καταλαβαίνεις ότι δεν υπάρχει νικητής. Ή μάλλον υπάρχει ένας… εσύ που αν δεν τα ξεχνάς και τα απολαμβάνεις συχνά τώρα το καλοκαίρι θα δεις τεράστια διαφορά στο σώμα σου, στο δέρμα αλλά και στην υγεία σου.