Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2020

Καταγγέλλουν επιζήμια για τον δήμο Αγρινίου διαδικασία αγοράς ακινήτου στο κέντρο της πόλης

Επιζήμιος για τον δήμο Αγρινίου ο τρόπος  αγοράς ακινήτου στην οδό Γρίβα και Παναγοπούλου, υποστήριξαν Μοσχολιός, Ρόκος και Καζαντζής.  “Η δική μας η παράταξη δεν φοβάται” είπε ο Γκρίζης.

dimotiko-symvoulio (2)Αιχμηρές τοποθετήσεις , βαριές κουβέντες και καταγγελίες από τον πρώην δήμαρχο Παύλο Μοσχολιό και τους ανεξάρτητους συμβούλους Κώστα Ρόκο και Νίκο Καζαντζή προκάλεσε το ζήτημα της αγοράς από τον δήμο Αγρινίου ενός ακινήτου στην οδό Γρίβα και Παναγοπούλου για δημιουργία κοινόχρηστου χώρου. Με αιχμηρό επίσης τρόπο υπερασπίστηκε την τακτική της δημοτικής αρχής ο αντιδήμαρχος Νίκος Γκρίζης.
Αυτά διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας που διεξήχθη απόντος του δημάρχου Αγρινίου ο οποίος απουσίασε εξαιτίας εκτάκτου προσωπικού λόγου.

Η συζήτηση για το εν λόγω ζήτημα ξεκινά στο 1:48.00 του βίντεο 

Ο τρόπος με τον οποίο η δημοτική αρχή Αγρινίου επιλέγει να αγοράσει το εν λόγω ακίνητο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις οι οποίες είχαν εκφραστεί και στην προηγούμενη συνεδρίαση όταν το ζήτημα τέθηκε σε ψηφοφορία αλλά δεν πέρασε καθώς στην αίθουσα δεν βρισκόταν η απαιτούμενη απαρτία συμβούλων της δημοτικής αρχής (απαιτούνταν 23).
Σήμερα η αγορά πέρασε κατά πλειοψηφία ωστόσο η συζήτηση ήταν οξυτάτη καθώς ο κ. Μοσχολιός έκανε λόγο για μη σύννομη διαδικασία, ο κ. Ρόκος έκανε λόγο για αγορά με τρόπο που απέχει από την κοινή λογική ενώ ο κ. Καζαντζής δεν δίστασε να κάνει λόγο ακόμη και για «οσμή συναλλαγής». Οι εν λόγω σύμβουλοι ήταν στο ίδιο μήκος κύματος αναφέροντας πως ο τρόπος που αγοράζει το ακίνητο ο δήμος του προκαλεί ζημία και δεν είναι ο ενδεδειγμένος επιβαρύνοντας εν τέλει τον δημότη. Έθεσαν εξάλλου ερωτήματα προς τον εισηγητή Δ.Τζιώλη, γενικό γραμματέα του δήμου, κάποια εκ των οποίων δεν απαντήθηκαν επαρκώς…
«Η κτηματαγορά περνά κρίση και είναι πολλοί αυτοί που θα ήθελαν να βρουν αγοραστή σαν τον δήμο που σε αυτή την περίπτωση αγοράζει με 900 ευρώ το μέτρο» ήταν μία (από τις πολλές) αιχμηρή αναφορά του πρώην δημάρχου Π.Μοσχολιού ο οποίος στηλίτευσε , όπως και στην προηγούμενη συνεδρίαση, τις «πολλαπλές αγορές στις οποίες προβαίνει ο δήμος τον τελευταίο καιρό». Τότε τον είχε χαρακτηρίσει ως «κτηματομεσιτικό γραφείο».
Οι προαναφερόμενοι σύμβουλοι υποστηρίζουν πως είναι επιζήμια για το δήμο η επιλογή του να αγοράσει το ακίνητο (στην τιμή των 180.500€) ως άρτιο και οικοδομήσιμο και όχι με την άλλη δυνατή διαδικασία, του να προηγηθεί δηλαδή η τροποποίηση του χώρου σε κοινόχρηστο κάτι που θα μειώσει την τιμή του. Έκαναν λόγο μάλιστα για μεγάλη ζημία όταν μάλιστα η τροποποίηση είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή.
Ο εισηγητής του θέματος Δ. Τζιώλης υπήρξε κατηγορηματικός πως δεν προκαλείται ζημία και πως το τίμημα που καλείται να πληρώσει ο δήμος είναι το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις. Κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποδεχθεί την έκθεση εκτίμησης ακινήτου από τον πιστοποιημένο εκτιμητή και να εγκρίνει την αγορά του ακινήτου στην οδό Γρίβα και Παναγοπούλου για τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου με συνολικό ποσό 180.500€.Η αγορά του ακινήτου θα βαρύνει τον νέο Κ.Α.: 30.7112.007, ο οποίος θα ενταχθεί στην αμέσως επόμενη αναμόρφωση του προϋπολογισμού.
Τα λόγια του δεν έπεισαν τους διαφωνούντες, αντιθέτως φούντωσαν τις διαφωνίες. «Εάν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία τροποποιήσης του σχεδίου εγώ πρώτος θα το ψήφιζα», είπε ο Π.Μοσχολιός ζητώντας συνεννόηση πριν έρθουν σε συζήτηση τέτοιες αγορές. «Η ζημιά που προκαλείται στον δήμο είναι τόσο αντιληπτή και δεν είναι μικρή σε μέγεθος», ανέφερε ο Κ.Ρόκος. «Γιατί δεν δόθηκε στον εκτιμητή το στοιχείο ότι τρέχει η τροποποίηση; Θα παρακαλέσω τον κ.Τζιώλη ,που είμαστε και συνάδελφοι, να είμαστε μέσα στην κοινή λογική. Δεν επιτρέπεται να λέγεται ότι το ΚΧ είναι ίδιας άξιας ακίνητο με το άρτιο και οικοδομήσιμο», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων.
«Να είμαστε πιο προσεχτικοί όταν δίνουμε την ψήφο μας σε τέτοια θέματα» είπε από την πλευρά του ο Νίκος Καζαντζής επικαλούμενος και την εμπειρία προηγούμενων ετών όπως η επίκαιρη υπόθεση της δίκης αιρετών (για τις αναθέσεις έργων το διάστημα 1998-2006). Ανέφερε την ανάγκη οι σύμβουλοι να είναι ανεξάρτητοι με δική τους κρίση και με αυτοτελή ευθύνη. «Αν η ζημιά του δήμου είναι πάνω από 30000 η ευθύνη είναι πολύ σημαντική», ανέφερε κάνοντας λόγο για «οσμή συναλλαγής» καλώντας τους συμβούλους της δημοτικής αρχής να το ξανασκεφτούν και να καταψηφίσουν.
Τις κατηγορίες ανέλαβε να αντικρούσει ο αντιδήμαρχος και αναπληρωτής δημάρχου Νίκος Γκρίζης. «Καταλαβαίνω που όλες οι παρατάξεις ανησυχούν μήπως και αγοραστεί το ακίνητο. Η δική μας η παράταξη δεν φοβάται. Όσοι φοβούνταν είναι εκτός παράταξης. Οκτώ χρόνια δήμαρχος ο κ. Μοσχολιός γιατί δεν την έκανε την τροποποίηση; Δεν έκανε πολλά οκτώ χρόνια. Κατηγορούμαστε γιατί προσπαθούμε να δώσουμε ανάσα σε αυτή την περιοχή που προσπαθούμε να την αναπλάσουμε και να την κάνουμε κοινόχρηστο χώρο. Η μόνη ζημιά των δημοτών είναι η περιβαλλοντική που αντιμετωπίζουν», είπε ο κ.Γκρίζης με τα λεγόμενα του να προκαλούν νέο γύρο αντιπαράθεσης με Ρόκο (σχολίασε χαριτολογώντας τα περί φόβου), Καζαντζή (με τη συνήθη προσωπική αντιπαράθεση των δύο ανδρών) και Μοσχολιό(που χρέωσε στον αντιδήμαρχο ελλιπή γνώση για το ζήτημα της τροποποίησης). Ο Ν.Γκρίζης ανέτρεξε με τη σειρά του άλλες υποθέσεις ζημίας του δήμου, τις πονεμένες ιστορίες του νέου δημαρχείου και του πάρκου.
Εν τέλει η αγορά εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

dimotiko-symvoulio (1) dimotiko-symvoulio (10) dimotiko-symvoulio (9) dimotiko-symvoulio (8)dimotiko-symvoulio (6) dimotiko-symvoulio (5) dimotiko-symvoulio (4) dimotiko-symvoulio (3) dimotiko-symvoulio (2)

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.